MOB-botrány: A törtető Kulcsár Krisztián saját nemzetközi ambíciói miatt akarta átalakítani a MOB működését

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke MOB
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. 2017.05.11
Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián 2021. december 30-ra, csütörtökre hívta össze a szervezet rendkívüli közgyűlését, amelyen a jelenleg 51 fős tagság bizalmi szavazáson dönt arról, hogy az elnök folytathatja-e a munkáját. Kulcsárt 2020-ban választotta meg a MOB újabb négy évre a szervezet elnökének, mára viszont eljutottunk oda, hogy az elnökség kilenc tagja – köztük a MOB két alelnöke – Kulcsár ellen fordult, s a hírek szerint a tagok többsége is csatlakozik majd ehhez csütörtökön.

Az Origo kedden írt arról, hogy ki az az 51 MOB-tag, aki a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen dönt majd ebben a kérdésben. A Kulcsár Krisztián vezette MOB az elnök 2020-as újraválasztása után kezdett a szervezet nagyszabású átalakításába, abba a létszámcsökkentésbe, amelynek eredményeképpen 115 főben akarták maximálni a MOB-tagok létszámát.

Szavazás a Magyar Olimpiai Bizottság egy korábbi közgyűlésén. Csütörtökön a szervezet rendkívüli közgyűlésén Kulcsár Krisztián sorsáról döntenek Forrás: MTI/Mónus Márton

Ebből a 115 főből 55 tagot delegálnak a sportági szakszövetségek. Jelen pillanatban az 55 helyből 51 kelt el, azaz négy hely még nyitott. A további MOB-tagok jelentkezését egy külön bizottság szűrte volna meg, amelynek vezetésével a magyar sportban és olimpiai mozgalomban teljesen járatlan és idegen Habsburg Györgyöt bízta volna meg Kulcsár Krisztián.

Ennek a bizottságnak lett volna tehát a feladata az az előszűrés, amely után az itt sikeresen „vizsgázó" jelöltek névsora a MOB elnöksége elé kerül. Ezzel a lépéssel Kulcsár teljesen a maga képére formálta volna a MOB tagságát.

Mindez azonban már sok volt a MOB elnökségének, amely az utolsó pillanatban leállította ezt a folyamatot, így a bizottság nem kezdhette meg a munkát. Az elnökség részéről ez azért volt nagyon fontos lépés, mert ha a bizottság által átengedett kandidálókkal feltöltik a MOB-tagságot, akkor Kulcsárnak most aligha fájna a feje, hogy milyen eredményt hoz a bizalmi szavazás.

De maradjunk még egy kicsit annál az 51 tagnál, akik jelenleg a MOB tagjai. Megírtuk, hogy a sportági szövetségek delegálása igen furcsa dolgokat mutat.

A magyar sport történetének legeredményesebb olimpiai csapatsportága, a 9 olimpiai bajnoki címet nyert vízilabda nem rendelkezik MOB-tagsággal,

mert a Kulcsár Krisztián vezette MOB szolgai módon azt a rendszert követi (másolja), amelyet nemzetközi színtéren a NOB és FINA (a vizes sportágakat tömörítő szervezet) alkalmaz. Azaz: a vízilabdát – miközben Magyarországon a Magyar Vízilabda Szövetség bíróság által jogerősen bejegyzett önálló országos sportági szakszövetség – a vizes sportágak ernyője alá teszik, s ezek közül a vizes sportágak közül csak az úszás delegálhatott a MOB-tagok közé sportvezetőket. A vízilabda kihagyása a legnagyobb nonszensz, ami ebben a kérdésben megmutatkozik.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szintén kulcsszerepet játszott a MOB tervezett átalakításában Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar olimpiai történelem második legeredményesebb csapatsportága, a labdarúgás szintén nem rendelkezik MOB-tagsággal (a hírek szerint az MLSZ még nem nevezte meg azt a sportvezetőt, akit a MOB-ba kooptál), s annak a korcsolyasportnak sincs egyelőre képviselete, amely a 2018-as téli olimpián aranyérmet nyert (a magyar rövidpályás férfi gyorskorcsolyaváltó lett első Koreában.)

Keddi cikkünk megjelenése után szakmai állásfoglalással segítette a jelen helyzet értelmezését dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Sportjogász Társaság (SPORTJUS) elnöke.

Nagy Zsigmondról érdemes tudni, hogy korábban a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója volt.

A magyar olimpiai csapatokat tizennégy különböző nyári, téli és ifjúsági olimpián szolgálta, Szocsiban és Pjongcsangban csapatvezetőként dolgozott.

Nagy Zsigmond a MOB egykori nemzetközi igazgatója Forrás: MTI/Vajda János

Nagy Zsigmond elmondta, hogy a magyar és a nemzetközi sportstruktúra ütközése nem új dolog, régóta közismert mindez.

Nagy Zsigmond rámutatott arra, hogy a magyar bíróság által magyar olimpiai sportszövetségként jogerősen nyilvántartásba vett nyári vagy téli sportágak közül jelenleg a következő sportágak MOB-tagsága hiányzik:

  • 1) szinkronúszás
  • 2) műugrás
  • 3) vízilabda
  • 4) golf
  • 5) rögbi
  • 6) falmászás
  • 7) korcsolya
  • 8) hódeszka
  • 9) labdarúgás

Az első három sportág (szinkronúszás, műugrás, vízilabda) a már említett FINA Aquatics, azaz vizes sportágak közé tartozik. A többi sportág önálló szereplője az olimpiai műsornak. A jelenlegi 55 főben maximált, a sportági szövetségek által a MOB-ba delegált tagságból már csak 4 hely kiadó.

Nem nehéz kikövetkeztetni, hogyha a labdarúgás, a hódeszka, a falmászás, a korcsolya, a rögbi és a golf csak 1-1 tagot küldene, máris túllépnénk a mostani 55 fős keretet, s akkor még a hiányzó vizes sportágakról egy szó sem esett.

A Magyar Vízilabda Szövetséget senki sem képviseli a MOB tagságában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Miközben ezek a sportágak tehát hiányoznak, az evezés, a súlyemelés, a sportlövészet és az amatőr ökölvívás két-két taggal van bent a MOB-ban.

Négy olyan sportágról beszélünk, amelyek az utóbbi két évtizedben nagyon szerény eredményeket értek el az olimpiákon.

Mi indokolja annak a súlyemelésnek a két fős MOB-tagságát, amely 2004 óta tetszhalott állapotban leledzik idehaza? Mi indokolja a két evezős helyet, amikor ez a sportág az 1968-as mexikóvárosi olimpia óta nem nyert érmet Magyarországnak? A sportlövészet 2004 óta adós az érmekkel, az amatőr ökölvívás 2000 óta. Az súlyemelés és az amatőr ökölvívás olimpiai státusza most amúgy is komoly veszélyben van, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2028-as, Los Angelesben rendezendő játékok előzetes programjában ezt a két sportágat egyelőre nem szerepelteti. Ez azt jelenti, hogy ennek a két sportágnak az utolsó nyári olimpiai szereplése a 2024-es párizsi játékokon lehetséges.

Nálunk meg két-két sportvezetőt delegálhatnak a MOB-ba. Elég nagy a kontraszt, nem vitás.

A rögbiszövetség sem szavazhat a csütörtöki közgyűlésen

Kiss Antal a Magyar Rögbi Szövetség elnöke sem lesz ott a MOB csütörtöki rendkívüli közgyűlésén, mert a Rögbi Szövetségnek sincs egyetlen delegáltja a jelenlegi MOB-tagok között. Kiss Antal az Origo kérdésére a következőket mondta: „Amióta megválasztottak a szövetség elnökének, folyamatosan a MOB tagja voltam. Az átalakulás után volt egy technikai problémánk, mert a MOB rossz emailcímre küldte el a leveleket. Amint ezt a hibát észrevettük, azonnal jeleztük, s amikor ezt tisztázódott, újra elküldtem a MOB számra a tagsági kandidálásomat. Ez 2021. november 15-én történt. Majd egy hónapig semmi válasz nem érkezett a MOB-tól. Ekkor rákérdeztem, mi a helyzet, a MOB munkatársa először letagadta, hogy én emailt küldtem nekik, amikor viszont megmutattam ennek a bizonyítékát, kitalálták, hogy újra kell indítanom az egész folyamatot, újra erkölcsi bizonyítványt kell kérjek, amit szintén meg is tettem. Mire idáig eljutottunk, közölték, hogy kicsúsztunk a 10 napos kandidálási határidőből, ezért a jelentkezésemet a december 30-i MOB-közgyűlésre nem tudják figyelembe venni. Ezzel kapcsolatban annyit szeretnék elmondani, hogy mi is hibáztunk, ezt elismerem, mert nagyobb odafigyeléssel kellett volna ezt az ügyet intézni. Ugyanakkor fontos dolognak tartom, hogy a MOB van a sportágakért, nem pedig a sportágak a MOB-ért. Korábban, a Kulcsár-korszak előtt nem volt ezzel semmi probléma, harmonikus együttműködés volt a MOB és a sportágak között. Ez szűnt meg, a MOB ugyanis elveszítette azt a szolgáltató jellegét, amely alapvető feladata lenne. Mi kis létszámú szövetség vagyunk, ezeket véleményem szerint segíteni kell, hiszen a MOB ezért is kapja meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól azokat a támogatói pénzeket, amelyeket megkap. Miközben megismétlem, hogy mi is követtünk el ebben az ügyben hibát, ez a MOB-hozzáállás számomra teljes mértékben érthetetlen és elfogadhatatlan."

Nagy Zsigmond további anomáliákra is felhívta a figyelmünket. Elmondása szerint a Magyar Bob és Szánkó Szövetség két önálló sportágat is felügyel hazánkban, míg mind a bob (IBSF), mind a szánkó (ILF) sportágakat nemzetközileg saját világszövetségek irányítják.

Tehát ha a vízilabda jogerős bírósági nyilvántartásba vétel ellenére nem lehet MOB-tag, ennek a logika mentén a Magyar Bob és Szánkó Szövetség sem felügyelhet (képviselhet) a nemzetközi rendszertől eltérően 2, azaz kettő különböző sportágat a MOB közgyűlésben, így a MOB-tagsága nem lehet érvényes.

Ugyanez a helyzet egy másik téli olimpiai sportággal, a sível. A Magyar Sí Szövetség egységében felügyeli hazánkban a sísportágat, és a biatlont is, míg mind a sísport (ISF), mind a biatlon (IBU) sportágakat nemzetközileg önálló világszövetségek irányítják, tehát ha a vízilabda jogerős bírósági nyilvántartásba vétel ellenére nem lehet MOB-tag, akkor a Magyar Sí Szövetség sem felügyelhet (képviselhet) a nemzetközi rendszertől eltérően 2, azaz kettő különböző sportágat a MOB közgyűlésben, így a MOB-tagsága nem lehet érvényes.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke Forrás: AFP/Valerie Gache

Nagy Zsigmond hozzátette: "Amennyiben a nemzetközi struktúrához való szolgai igazodás vezette a MOB közgyűlés átalakítását és tagsági rendszer csonkítását, akkor a fentiek értelmében több jelenlegi MOB-tag jogviszonya érvénytelen vagy hatálytalan.

Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy Kulcsár Krisztián több alkalommal hivatkozott arra, hogy az átalakítás azért szükséges, mert így lehet „hozzáilleszteni" a Magyar Olimpiai Bizottság működését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság működéséhez. Nagy Zsigmond szerint ez azonban hamis érvelés, mert a NOB-ból az égvilágon senki sem kérte Kulcsárt, hogy ezt az igazodást hajtsa végre. Hogy akkor mégis mi vezethette a MOB elnökét? A MOB volt nemzetközi igazgatója a következőket mondta erre:

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökének egyéni ambíciói voltak az igazán fontosak, s ezért kellett gyökeresen átalakítani a szervezet működését Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik magyar tagjának, dr. Schmitt Pálnak a mandátuma 2022. december 31-én lejár, mert Schmitt betölti a 80. életévét és a jelenlegi NOB-szabályok nem adnak számára lehetőséget, hogy folytassa munkáját.

Kulcsár Krisztián az ő helyére szeretett volna pályázni (nagyon fontos leírni, hogy Schmitt tagságának megszűnése nem azt jelenti, hogy Magyarországnak automatikusan jár egy hely),

s ebbéli törekvéseit egészen biztosan segítette volna az, ha a Thomas Bach vezette NOB azt látja, hogy mekkora reformokat hajt végre a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.