Egyre nagyobb a MOB körüli botrány - Mocsai Lajos, Magyar Zoltán és Wladár Sándor is támadásba lendült

KULCSÁR Krisztián; MOCSAI Lajos
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (b) és Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TE/TF) rektora az aktív élsportolók egyetemi tanulmányait megkönnyítő együttműködési megállapodást ír alá
Vágólapra másolva!
A kétszeres tornász olimpiai bajnok, dr. Magyar Zoltán mellett a szintén olimpiai bajnok Wladár Sándor és Mocsai Lajos is kemény kritikával illette Kulcsár Krisztiánt, illetve az általa vezetett Magyar Olimpiai Bizottságot. A támadások kereszttüzében álló Kulcsár kedd reggelig nem mondott le, miközben ezt várja tőle a magyar sporttársadalom.

A kétszeres olimpiai bajnok tornász, dr. Magyar Zoltán (a Magyar Tornaszövetség elnöke) szerint kapkodás és fejetlenség van a Magyar Olimpiai Bizottságban, amelynek vezetői csak rohannak előre, hogy megvalósíthassák az elképzeléseiket, miközben az a helyzet állt elő, hogy a MOB elnökségének négy tagja nem is szavazhat a közgyűléseken, mert nem tagja a MOB-nak. Dr. Magyar Zoltán a következőket mondta:

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemet működtető alapítvány elnöke, korábbi női és férfi kézilabda szövetségi kapitány sem tagja a jelenlegi MOB-nak, mert kitették onnan.

Mocsai Lajos sem tagja a jelenlegi MOB-nak Forrás: AFP/Javier Soriano

Egyfajta előremenekülésként Kulcsár Krisztián egy hirtelen ötlettől vezérelve most mégis visszatenné Mocsait a MOB tagjai közé, ám a neves szakember nem kér ebből: "Egy ilyen jelölés a MOB tagságára nagy megtiszteltetés, de a helyzet az, hogy velem nem egyeztetett senki – mondta a Nemzeti Sportnak Mocsai Lajos.

Az ügyről a leghosszabban a Magyar Úszó Szövetség elnöke, az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka, Wladár Sándor nyilatkozott a sportnapilapnak. Wladár elmondta, hogy hónapok óta növekvő aggodalommal figyelik a MOB elnökének és apparátusának tevékenységét. "A Magyar Olimpiai Bizottság egyre inkább szakít korábbi értékeivel, hogy cserben hagyja partnereit, szövetségeseit. Mostanra eljutottunk odáig, hogy nem biztosítható a Magyar Olimpiai Bizottság, a magyar olimpiai mozgalom százhuszonhat esztendős hagyományaihoz méltó működés" - mondta a lapnak Wladár, aki további elképesztő részleteket is megosztott.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Forrás: Koncz Márton

Így megtudhattuk, hogy a MOB apparátusa a tokiói olimpia előtt nem akarta felengedni a repülőgépre Selmeci Attilát, az olimpiai bajnok Milák Kristóf edzőjét. Wladár Sándor hozzátette: "Kulcsár Krisztián át akarta alakítani a MOB közgyűlését. Már eleve hamis alapról indított, hiszen az Olimpiai Chartára hivatkozott, márpedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemzeti hatáskörben hagyja a nemzeti olimpiai bizottságok közgyűlésének összetételét. Amikor megszavaztuk a közgyűlés létszámának csökkentését, még nem láthattuk a végrehajtás mikéntjének szabályozását, nem volt információnk a jelölőbizottság összetételéről, ahogyan arról sem, hogy kívülállókat szánnak a tagok soraiba.

A Magyar Olimpiai Bizottság december 30-án, csütörtökön tart rendkívüli közgyűlést. Már abban az esetben, ha Kulcsár Krisztián nem mond le addig.