Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének és tagságának többsége leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt, aki december 30-ra bizalmi szavazást hívott össze a személyét illetően.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az elnökség és a tagság többsége elébe megy az eseményeknek, aláírásukkal szentesített nyilatkozatban deklarálják, hogy az elnök ellen voksolnának, ha az szavazásra bocsátaná a kérdést.

Kulcsár Krisztián vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben, de az elnök a Magyar Olimpiai Bizottság szervezeti keretének tervezett átalakításával hívta ki végleg maga ellen a sorsot. Több lépcsőben kívánta karcsúsítani mindenekelőtt a közgyűlés tagjainak a létszámát. A racionalizációnak mondott akcióval megannyi olimpiai bajnok, sportlegenda mellett csaknem húsz partnerszervezet képviselője került volna ki a testületből – ráadásul nehéz volt leplezni a legfontosabb célt, miszerint a tagok jelentős részét az új alapszabály szerint az elnökség jelölte volna. Az elképzelés jelentős felzúdulást váltott ki, a november 27-re összehívott MOB-közgyűlés nem is döntött ebben a kérdésben, mert az elnökség leállította a folyamatot, ami egyértelműen az elnök mozgásterének beszűküléséről árulkodott.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Forrás: MOB/Szalmás Péter

Ezt követően hétfőn derült ki, hogy Kulcsár Krisztián december 30-ra rendkívüli közgyűlést hív össze, ahol az idei év beszámolója mellett a személyét érintő bizalmi szavazás lesz a két napirendi pont.

A Magyar Nemzet információi szerint a közgyűlési meghívó kiküldése utáni napon a jelenleg 51 tagú közgyűlés harmincnál is több tagja – illetve a delegáló szövetségek vezető tisztségviselője – írta alá azt az újabb közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy a december 30-i kongresszuson Kulcsár Krisztián elnök visszahívására szavaznak majd. Ha ez valóban így van, az gyakorlatilag Kulcsár Krisztián bukását jelenti. Az elnök persze elébe mehet a kínos procedúrának, amennyiben még a közgyűlés előtt lemond.