Karpov szerint komoly lehetőségeket hagytak ki a sakkvilágbajnoki döntő résztvevői

Horizontal
(L to R) Russia's chessmaster Ian Nepomniachtchi competes against Norway's chessmaster Magnus Carlsen during the FIDE World Chess Championship Dubai 2021 at Expo 2020 Dubai on November 26, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz nagymester, Anatolij Karpov úgy látja, hogy a Dubajban folyó sakkvilágbajnoki döntő mindkét résztvevője komoly lehetőségeket szalasztott el a vezetés megszerzésére.

A sakkozás 12. világbajnoka az után mondta ezt, hogy a címvédő norvég Magnus Carlsen és orosz kihívója, Jan Nyepomnyascsij ötödik partiját is döntetlenre adta szerdán, így a csütörtöki pihenőnapra 2,5-2,5-es állásnál vonulhattak el.

- nyilatkozta Karpov.

Az orosz Nyepomnyascsij (balra) és a norvég Carlsen pénteken folytatja a hatodik partival Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A hatodik partit pénteken rendezik. Akkor a 2855 Élő-ponttal világelső Carlsen játszik majd világossal, és a sötét bábukat vezeti a 2782 pontjával ötödik Nyepomnyascsij.

A 14 meccsesre tervezett csatában a győztes az lesz, aki eléri a 7,5 pontot. Döntetlennél rövidített játszmák következnek. A vb-döntő összdíjazása 2 millió euró, amelyből a győztes 60 százalékot, a vesztes 40 százalékot kap. Ha rövidített játszmák döntenek, a pénzelosztás aránya 55-45 százalék.
A párharc, amelyet a Dubajban zajló világkiállítás keretében rendeznek meg, legkésőbb december 16-án zárul.