Vágólapra másolva!
Sikertörténetként gondol eddigi nehéz életére a tokiói paralimpián bronzérmes Dávid Krisztina. A 46 éves sportoló jelenleg egyetemre jár, erőnléti edzéseket végez és még gitározni is megtanult, emellett nagy álma, hogy a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon is részt vehessen.

Negyven évvel ezelőtt történt, hogy egy halaszthatatlan aortaműtét ugyan megszabadította a vele született érszűkülettől a hat esztendős Dávid Krisztinát, de az operáció közben elkövetett jóvátehetetlen orvosi hiba megfosztotta a járás képességétől. Az orvosok nem tudtak segíteni a derekától a talpáig megbénult kislányon, így nem csak rá, hanem a magukat kiszolgáltatottnak érző szüleire is küzdelmes évek vártak. Az egyik napról a másikra a fogyatékkal élők közé sodródott Krisztina felnőve minden tőle telhetőt megtett a szülei, a segítőtársai és az igaz barátai támogatásával azért, hogy ugyanolyan életet élhessem, mint az egészséges társai.

Ezt a célját a tanulmányainak és a sportsikereinek köszönhetően el is érte, a Tokióban megszerzett bronzérme pedig megkoronázta az eddigi munkáját és a kitartását.

Dávid Krisztina bronzérmes lett Tokióban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azóta szabadabbnak érzem magamat, és csak akkor vagyok meglőve, ha az autóm szervízbe kerül, és nem akad senki, aki éppen akkor segíteni tudna" - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Dávid Krisztina, aki Szegeden még csak ismerkedett a sportlövészettel, eleinte csupán a szórakozás és a kikapcsolódás lehetőségét kereste a helyi lövészklubban.

A céltudatos felkészülésre akkor váltott át, amikor Budapesten profi klub kötelekébe került, és ott egy elismert edző segítségével egyre inkább kezdett ráérezni a légpisztolyos versenyszám technikájára. Egyre jobb eredményeket ért el, első paralimpiáján Londonban szétlövést követően a kilencedik helyen végzett, Rioban ötödikként a dobogó közelébe került, a harmadikon pedig már fel is jutott az érmesek pódiumára.

Öt évvel ezelőtt Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, nem mellékesen sportlövő szakedző felkérésének eleget téve élménybeszámolót tartottam egy konferencián, az ott elhangzott előadások keltették fel az érdeklődésemet a sportpszichológia szakterület további tanulmányozása iránt. Vétek lett volna, ha azt a rengeteg tapasztalatot, amit az eddigi életemben, az edzésmunkámban és a világversenyek szereplőjeként elraktároztam magamban, veszendőbe hagyom, és nem hasznosítom a jövőben" - árulta el az olimpiai bronzérmes sportoló.

Dávid Krisztina a 2024-es párizsi paralimpián is szeretne elindulni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Dávid Krisztina napjai szinte mindig be vannak táblázva. Hol az egyetemen kezd, hol a lőtéren, erőnléti edzésekre is jár, de korrekciós gyakorlatokat is végez. Gyakran fordul meg az uszodában, nem csak azért, hogy az állóképességét karban tartsa, hanem azzal a céllal is, hogy a légzéstechnikáján javítani tudjon. Új kedvtelése pedig a gitározás.

"Amikor a COVID járvány szinte minden sportolót az otthonába szorított, beszereztem egy basszusgitárt és elvégeztem egy on-line kurzust.

Élvezem, hogy egyre jobban zenélek önmagamban, de most éppen tanárt keresek magamnak, hogy még több ismeretet szerezhessek, és örömömet lelhessen a muzsikálásban" -

zárta gondolatait Dávid Krisztina, aki úgy gondolja, hogy van még benne elég erő és motiváció ahhoz, hogy egy újabb menetelés végén a 2024-es párizsi paralimpián is megmérettesse magát.

Forrás