Vágólapra másolva!
Lovassy Krisztián a 12. helyen zárt scratch-ben a grencheni pályakerékpáros Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

A szám 2017-es Eb-ezüstérmese a táv harmadánál egyedül támadott, ám nem tudott körelőnyt kiharcolni, a végén pedig a mezőnnyel ért célba. Az aranyérmet a portugál Rui Oliveira szerezte meg - körelőnyt kiharcolva -, aki vasárnap még a Párizs-Roubaix országúti klasszikus egynaposon szerepelt, igaz, nem fejezte be a rendkívül embert próbáló Észak Poklát.

Lovassy Krisztián nem tudta tartani a legjobbak tempóját Forrás: Magyar Kerékpáros Szövetség

A négy számot magában foglaló omniumban Borissza Johanna képviselte a magyar színeket, a nyitó scratchben utolsó helyen zárt, a tempóversenyben pedig - az Eb honlapja szerint - három megnyert sprint mellett egyedüliként kapott körhátrányt. A kieséses versenyben (elimináció) három riválist megelőzve 16. lett, a záró pontversenyben pedig újabb két kör hátrányt kapott, így a 19. helyen zárta az omniumot.

A számot esélyeshez méltóan hatalmas fölénnyel nyerte a brit Katie Archibald, pályafutása 16. Eb-aranyát bezsebelve, Grenchenben pedig a másodikat.

Az egyéni üldözéses verseny kvalifikációjában az országúti magyar bajnok Filutás Viktor a 21. legjobb időt tekerte (4:27.649 perc). Itt ugyancsak Roubaix-résztvevő, a számban legutóbb ezüstérmes olasz Jonathan Milan nyert úgy, hogy a fináléban utolérte ellenfelét, a tavaly harmadik orosz Lev Gonovot.

A férfi sprinterek selejtezőire is csütörtökön került sor. A szám állandó magyar résztvevője, Szalontay Sándor 9.908 másodperces idővel a 14., míg a szám regnáló magyar bajnoka, Lovassy Patrik Rómeó 10.220 másodperccel a 22. helyen kvalifikált. Az egyenes kieséses szakaszban azonban egyikük sem tudta kiharcolni a legjobb 16 közé jutást: Lovassy a brit Hamish Turnbull-től kapott ki 52 ezredmásodperccel, míg Szalontay a 20 éves, két esztendeje a számban junior világbajnok görög Konsztantinosz Livanosszal szemben maradt alul 71 ezredmásodperces különbséggel.

Női sprintben a keirin olimpiai bajnoka, a holland Shanne Braspennincx diadalmaskodott.

Eredmények (a kontinensviadal honlapja alapján):
férfi scratch, Európa-bajnok:
Rui Oliveira (Portugália)
2. Vincent Hoppezak (Hollandia)
3. Jb Murphy (Írország)
...12. Lovassy Krisztián

férfi egyéni üldözéses verseny, Európa-bajnok:
Jonathan Milan (Olaszország)
2. Lev Gonov (Oroszország)
3. Claudio Imhof (Svájc)
...21. Filutás Viktor

női sprint, Európa-bajnok:
Shanne Braspennincx (Hollandia)
2. Lea Sophie Friedrich (Németország)
3. Mathilde Gros (Franciaország)

női omnium, Európa-bajnok:
Katie Archibald (Nagy-Britannia)
2. Victorie Berteau (Franciaország)
3. Rachele Barbieri (Olaszország)
...19. Borissza Johanna