Teheneket őrzött, fagyit árult és a filmiparba is betört a Joshuát agyonverő bokszoló

World Boxing Super Series: Huck vs. Usyk Alexander Usyk Horizontal BOXING, Olekszandr Uszik
Alexander Usyk (Ukraine) celebrates after his victory over Huck (Germany) during the World Boxing Super Series light middle weight fight at the Max Schmeling Hall in Berlin, Germany, 9 September 2017. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán Olekszandr Uszik egyhangú pontozással győzte le a brit Anthony Joshuát a szeptember végén Londonban rendezett profi ökölvívómérkőzésen, amelynek tétje a nehézsúly világbajnoki címe volt négy nemzetközi szervezetnél, a WBO-nál, a WBA-nél, az IBF-nél és az IBO-nál. A legyőzött riválisánál kilenc kilóval könnyebb, nyolc centivel alacsonyabb és három évvel idősebb ukrán mind a 19 meccsét megnyerte profi pályafutása során - 13-at kiütéssel -, pedig nehéz lenne azt mondani, hogy az élet kesztyűs kézzel bánt volna vele a születése óta. A 190 centis Uszik tehenekre felügyelt egy farmon, kajszibarackot és fagylaltot árult, mielőtt a csúcsra jutott. Ebből is látszik, ha az ember igazán akar valamit, akkor nincs lehetetlen.

Hatalmas siker Londonban és élete legnagyobb pénzdíja

A találkozó első fele egyértelműen a veretlen ukrán kihívó elképzelései szerint alakult, miután a fordított alapállású Uszik sokat mozogva, gyors és váratlan ütéseket indítva némileg meglepte Joshuát. Utóbbi nehezen találta a ritmust, vagy kivárásra játszott, de a meccs közepén magára talált. Uszik a harmadik után a hetedik menetben is megrendítette ellenfelét, majd

a hajrában mindketten megsérültek, de folytatni tudták az összecsapást. A 12. menet nagy izgalmakat tartogatott, és Usziknak sikerült jobban, mivel támadásba lendült, és az utolsó másodpercekben a kötelekhez szorította Joshuát.

„A terv csak az volt, hogy besétálunk, megnézzük mi a helyzet, elkezdjük. Szóval

– mondta Uszik.

Uszik karrierje eddigi legnagyobb pénzdíjával, 3 millió fonttal (1,26 milliárd forint) lett gazdagabb azután, hogy legyőzte a brit Anthony Joshuát.

A két klasszis a várakozásoknál is színvonalasabb, izgalmasabb összecsapást vívott a Tottenham Hotspur labdarúgó-stadionjában.

Uszik legyőzte Anthony Joshuát Forrás: AFP/Adrian Dennis

A csúcsgázsiról Uszik menedzsere, Alekszandr Kraszjuk nyilatkozott, aki elmondta, hogy védencének a szerződés értelmében kötelező kiállnia a visszavágóra, s a Joshua elleni újabb összecsapás előtt nem léphet ringbe más bokszolóval. Azonban ennél is sokkal érdekesebb, hogy az ukrán harcos milyen úton jutott el idáig.

A sport jelentette a kiutat a nyomorból

Uszik 1987-ben született a Krím-félszigeten, Szimferopol városában, és azonnal egy olyan életbe csöppent, melyből

az egyetlen kitörési lehetőség a sport volt.

– idézte a The Sun Uszikot, azonban ennek ellenére úgy nézett ki, hogy nem a küzdősport, sokkal inkább a futballban jelenthet majd kiutat jelent szimferopoli szegénységéből.

Az ukrán bokszoló 15 éves koráig az akkori ukrán Premier League-ben szerepelő SC Tavriya Szimferopol akadémiáján nevelkedett. Viszont a foci túl nagy költségekkel járt, amelyet a szülei nem tudtak finanszírozni, így 2002-ben életében felvette élete első pár bokszkesztyűjét.

"A SC Tavriya Szimferopolban játszottam, és

És a két-háromszáz hrivnya (Ukrajna hivatalos pénzneme, nagyjából 2,5-3,5 ezer forint) jelentős összeg volt a szüleim számára. Az ökölvívás viszont egyszerűbb, társaságkedvelőbb volt. Az edző odaadta a kesztyűjét, a felesége pedig megfelelő nagyságra varrta. Az egyetlen dolog, amire édesanyám pénzt költött, a jegy volt az utazásra" – árulta el Uszik.

Édesanyja az építőiparban dolgozott, és Szimferopolba költözött tanulni. Édesapja katona volt, aki Afganisztánban is megfordult, majd biztonsági őrként dolgozott a Krímben,

és ott találkoztak.

Uszik mindig is nagy munkabírású volt, még tinédzser korában is. A rossz anyagi háttér, és a családjának eltartása miatt olyan munkákat vállalt, amelyekből segítettek talpon maradni a szüleinek. A szegénység megtanította a bokszolót, hogy keményen kell dolgoznia ahhoz, hogy eltartsa családját.

Uszik kemény munkával ért fel a csúcsra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Uszik nem ijedt meg a kemény munkától, egy farmon dolgozott, kajszibarackot és fagylaltot árult a megélhetés érdekében. Kevesen tudják, hogy a sport és a munka mellett az Lvivi Állami Testnevelési Egyetemen végzett.

"Fagylaltot és kajszibarackot árultam, farmon dolgoztam, ahol szarvasmarhákat legeltettem" - mondta. "Nem szégyellem ezt, mert mindent, amit tettem, a túlélés érdekében tettem.

Segíteni akartam a családomnak, és ez a normális szerintem."

Korán megmutatkozott a tehetsége, majd történelmet írt

Már 2006-ban bebizonyította Uszik, hogy megvan a tehetsége az ökölvíváshoz azzal, hogy bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. Két évvel később győzelmet aratott a bulgáriai Strandja Kupán, amely esemény nagyban meghatározza, hogy ki mehet az olimpiára, de az Eb-t is megnyerte Liverpoolban. 2011-ben világbajnoki címet szerzett Bakuban.

Alexander Usyk tehetsége korán megmutatkozott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Amatőr karrierjének – 350-szer harcolt, és 335 mérkőzést nyert meg – megkoronázására 2012-ben került sor, amikor aranyérmet nyert a londoni ötkarikás játékokon.

Uszik Artur Beterbievet, Tervel Pulevet és az olasz Clemente Russot is legyőzte.

Uszik 2013 végén, 26 évesen lett profi, és promóciós szerződést írt alá a Klicsko testvérek K2 Promotions nevű csapatával.

Vlagyimir Klicsko és Olekszandr Uszik beszélget Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Az ukrán harcos novemberben a mexikói Felipe Romero legyőzésével indította a pályafutását a profik között. 2014. október 4-én nyerte az első címét, miután hetedik fordulóban technikai KO-val (TKO) verte meg a dél-afrikai ökölvívót, Daniel Bruwert az ideiglenes WBO kontinentális cirkálósúlyú címért.

2016-ban Krzysztof Glowackit pontozással győzte le egy lélegzetelállító küzdelemben a WBO-cím megszerzéséért. Ezt követően megszerezte a WBC-címet Mairis Briedis ellen, majd a WBA- és az IBF-címek megszerzése után 12 forduló után egyhangú döntéssel legyőzte Murat Gassievet. Terence Crawford, Jermain Taylor, Bernard Hopkins és Cecilia Braekhus mellett Olekszandr

Uszik történelemt írt azzal, hogy egyszerre megszerezte a WBA, a WBC, az IBF és a WBO címet. Ráadásul azon három ökölvívó egyike lett, aki egyesítette a cirkálósúlyú világbajnoki címeket, és nehézsúlyú világbajnok lett, így csatlakozott Evander Holyfieldhez és David Haye-hez.

Uszik mindent megnyert Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Uszik nagy vágya jelenleg az, hogy újra normálisan éljen. legalábbis addig, amíg legközelebb vissza nem lép a boksz „sötét világába".

„Élni akarok" - mondta Uszik, aki tényleg szinte mindent feláldozott a sikerért. „Mind a négy övet el akartam hódítani. Viszont

– árulta el az ukrán klasszis.

A táncoslábú bokszoló betört a filmiparba

A honfitársához, az ugyancsak profi bokszolóhoz, Vaszil Lomacsenkóhoz hasonlóan

Uszik is szeret táncolni. Gyakran mutatja meg a tehetségét a „Hopkban" (ukrán néptánc) egy-egy kemény edzés vagy siker után,

ami megmagyarázza, miért ilyen fürge a lába.

„A tánc az életstílusa" – mondta Uszikról Alekszandr Kraszjuk a Boxing Monthlynak . – Az Életében minden inspirációval, pozitív lélekkel és rugalmassággal történik. Mindig megpróbálja az emberek szívét szeretettel megtölteni Isten és egymás iránt. A tánc a szeretet kifejezési módja."

Az ukrán harcos a családját tekintve is ennek az életfilozófiának megfelelően él. Bár már megtehetné, hogy a nőkre szórja a pénzét, ő

inkább kitart a gyerekkori szerelme, Jekateyrina mellett, akit még 2009-ben vett feleségül. A párnak három gyermeke van

– 2009-ben, 2013-ban és 2015-ben születtek. Ráadásul Uszik megmutatta, hogy a ringen kívül van egy játékosabb oldala is, bár könnyen lehet, hogy ez éppen a gyerekeknek köszönhető.

Uszik 2018-ban Az elrabolt hercegnő című animációs filmben – ukrán 3D-s számítógépes animációs fantasyfilm –, adta kölcsön a hangját, amely hatalmas sláger lett, és 50 millió fontot hozott világszerte.

Ez a varázslatos mese a bátor lovagok, szépséges hercegnők és mágusok világában játszódik. Ruszlán, a vándorszínész arról álmodik, hogy lovag lesz belőle. Egy napon találkozik a szépséges Milával, akivel első látásra egymásba szeretnek, ám a fiú nem sejti, hogy ő a király lánya. A szerelmesek boldogsága nem tart sokáig, mert egy ördögi varázsló, Csernomor elrabolja a hercegnőt. Ruszlán a nyomába ered, szembeszáll megannyi veszéllyel, hogy bebizonyítsa, az igaz szerelem erősebb a varázslatnál.

Uszik az erőember, Vaszil Virasztyuk mellett jelent meg orosz gengszterként, a „Trojescsinai banditaként" a mesében,

amikor a hercegnőt elrabolta egy gonosz varázsló. Ha Uszik folytatja a felemelkedését, elképzelhető, hogy több filmszerep is érkezhet majd a sportemberhez. Az első jelenleg azonban a kasszasiker Joshuával.