Rejtélyes kór támadta meg az Európa-bajnok magyar sportolót

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Karakas Hedvig, cselgáncs
Tokió, 2021. július 26. Karakas Hedvig (kékben) és a lengyel Julia Kowalczyk küzdelme a női cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 26-án. Karakas Hedvig kiesett. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem véletlen, hogy az olimpia óta keveset lehetett hallani a Tokióban csupán egy mérkőzésen szerepelt Karakas Hedvigről. A tavalyi év legjobb hazai sportolónőjének megválasztott dzsúdóst - feltehetően Japánban - megtámadta egy rejtélyes kór, és nemrég ugyan újra el tudta kezdeni a sportolást, de amint a DIGI Sport híradójának elmesélte, félelmetes időszakon van túl.

"A versenynapom előtt egy fejfájással és egy perifériás látászavarral kezdődött az egész, aminek ott még nem igazán tulajdonítottam nagy jelentőséget. Úgy voltam vele, talán a fogyasztás vagy a stressz – amit alapvetően nem éreztem magamon – miatt történhetett. A verseny nem úgy sikerült, ahogy terveztem, utána pedig másfél hónapig egy elég komoly betegségbe keveredtem bele" – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Karakas Hedvig.

Az olyan alapvető dolgokkal is problémám volt, mint az evés, nagyon sokat fogytam, nagyon sok izom le is épült rólam. De ez most már visszaállt, visszajött az étvágyam, most már úgy érzem, hogy rendben vagyok" – fogalmazott az Eb-aranyérmes és vb-bronzérmes dzsúdós.

Karakas Hedvig edzője, Toncs Péter máig a történtek hatása alatt van. "Nem nagyon volt még elég időm ezt emészteni, mert sokáig elhúzódóan rosszul volt. Az olimpia előtt két nappal kezdődött, és egy-két hete állt talpra, addig feküdt, és 'használhatatlan' volt."

A tavalyi év legjobb hazai sportolója igyekszik mostantól csakis előre nézni. Hamarosan elkezdheti a megszokott edzésmunkát, de most még csak könnyített mozgást végez.

Azt még nem döntötte el a 31 éves sportoló, hogy indul-e Párizsban. „A cél az, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon, mondjuk már el tudjon indulni, az kellően távol van, reméljük, addig túljut ezen az egész hercehurcán, és fel tudom készíteni rá" – reménykedik Toncs Péter.

„Van most egy évem arra, hogy el tudjam dönteni, belevágok-e a következő olimpiai kvalifikációba, vagy esetleg más irányba tervezem a jövőmet" – jegyezte meg a terveiről Karakas Hedvig.