81 versenyszámban indulnak a magyarok a paralimpián

Paralimpikonok eskütétele augusztus 25-én, Tokióban megkezdődnek a XVI. Paralimpiai Játékok, Eiffel Műhelyház
Vágólapra másolva!
Tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek magyar sportolók a jövő kedden kezdődő tokiói paralimpián, melyen lesz olyan nap, amikor akár 12 számban is lehet magyar döntős.

Többek között erről beszélt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerdán sajtótájékoztatón. Emlékeztetett rá, hogy különleges paralimpia lesz a mostani, a legfontosabb, amire oda kellett figyelni, az az volt, hogy Covid-helyzet miatt hozott speciális szabályokat teljes egészében követni kellett és kell.

"Küzdjük le a versenytársakat, a szabályokat pedig tartsuk be" - fogalmazta meg a célt és a feladatot, mert mint azt hangsúlyozta, olyan nem fordulhat elő, hogy a szabályok be nem tartása miatt a magyarokat hátrány érje. "Kértem a sportolókat is, hogy mindenre figyeljünk oda" - tette hozzá.

Paralimpikonok eskütétele Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az adatokra rátérve emlékeztetett rá, hogy 37 sportoló plusz Ocelka Róbert látássérült kerékpáros kísérője, azaz guide-ja alkotja a magyar csapatot. A legtöbb - szám szerint - öt versenyben az úszó Konkoly Zsófia és Pap Bianka indul.

A paralimpiával kiemelten foglakozik az M4 Sport. Székely Dávid csatornaigazgató a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy bár nem kapnak annyi képet, mint az olimpiáról, azért valamilyen módon minden magyar sportolót meg fognak mutatni.

Az interneten is követhetők lesznek a magyar érdekeltségű események, emellett jelentkeznek majd az "Ez történt a paralimpián" című műsorral is, és lesz olyan is, hogy a Sporthíradót szakítják majd meg egy aktuális esemény miatt.

Szabó Kristóf csapatvezető Tokióból jelentkezett, és elmondta, hogy éppen most érkezett meg a magyar versenyzők egy csoportja, őket fogadják az olimpiai faluban, az első napok tapasztalatai alapján pedig kijelentette: "nagyon percízen, nagyon jól szervezett paralimpiai környezetbe csöppentünk".

A tájékoztatón szóba került az is, hogy Nego Loicnak, a MOL Fehérvár FC válogatott labdarúgója pozitív Covid-tesztet produkált egy nappal azután, hogy részt vett a paralimpiai eskütételen, és szerepet vállalt egy versenyző bemutatásában. Kérdésre válaszolva Szabó László elmondta, hogy az egész küldöttség folyamatos teszteléseken esik át, és mindenkinek negatív lett azóta is a tesztje.

A paralimpia kedden kezdődik a megnyitóval, majd a versenyek szerdától szeptember 4-ig tartanak, a záróünnepségre pedig 5-én kerül sor.