Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpia. A július végi rajt előtt végigvesszük, melyik napokon kikért szurkolhatunk azok közül, akik komoly esélyesei lehetnek egy-egy éremnek vagy olimpiai bajnoki címnek. Nézzük a játékok második négy napját.

Július 28. Ide veled régi kardunk!

Az ötkarikás játékokon férfi kardban a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint Szatmári András, Decsi Tamás (egyéni és csapat) és Gémesi Csanád (csapat) képviseli a magyar színeket, és az olimpia ötödik napján, szerda hajnalban és dél körül fognak pástra lépni Tokióban.

A magyar férfi kardválogatott negyedik lett a márciusban rendezett luxemburgi világkupán, ezzel biztosította helyét a tokiói olimpián. A magyar válogatott a világranglista második helyéről várta a tokiói olimpiát, és a közelmúlt biztató jelei közé tartozik, hogy a 2016-os riói csapat-világbajnokság óta valamennyi világbajnokságról éremmel térhetett haza.

A férfi kardcsapat nagy reményekkel indult el Tokióba Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat

a legjobb négy közé kerülésért az Egyesült Államok csapatával találkozhat a negyeddöntőben.

Az olimpiai ezüstérmes Deryl Homerre és a világranglistát korábban vezető Eli Dershwitzre épülő amerikai csapat nehéz ellenfélnek ígérkezik, de a korábbi összecsapások alapján magabiztosan várhatják őket a magyar kardozók. Magyarország és az Egyesült Államok korábban kilencszer találkozott egymással különböző Világkupákon,

és a magyar csapat egyetlenegyszer sem szenvedett vereséget.

Szilágyi Áron a válogatott egyik erőssége Forrás: MTI/Illyés Tibor

Emellett nem szabad elfeledkezni Dél-Korea kardcsapatáról sem, akik ellen a magyar csapat 2019-es budapesti vb-n hatalmas csata után, erősen vitatott körülmények között szoros meccsen kapott ki a döntőben.A márciusban rendezett budapesti kard Világkupán a harmadik helyet Dél-Korea ellen szerezték meg a mieink. Így hiába az olimpia talán legnagyobb favoritja a Oh Szanguk, Gu Bongil, Kim Junghvan, Kim Junho összetételű koreai csapat, ők sem legyőzhetetlenek.

– mondta el az olimpia előtt Decsi András, a válogatott vezetőedzője. A magyar csapat edzője kiemelte: nem szabad, hogy bármi megzavarja őket az olimpia alatt, csak a végcélra kell koncentrálniuk a játékok alatt. A szintén esélyes olaszokkal kapcsolatban is ezt hangsúlyozta a szakvezető:

– zárta le mondandóját Decsi András.

Az olimpia negyedik napján a kardcsapaton kívül immár a világ legjobb úszói között emelkedett Milák Kristófért érdemes majd szurkolni a magyaroknak, aki, ha jól teljesít, szerdán 03:30-kor kezdődő 200 méteres pillangó úszószámban szerezhet érmet. A magyar úszó májusban közel négy testhossznyi előnnyel, 1:51.10-es idővel nyert aranyérmet a budapesti vizes Európa-bajnokság 200 méter pillangó versenyszámában. Milák Kristóf tavaly még azt nyilatkozta, hogy nagyon kimerítő volt számára a felkészülés, és sokszor próbált elvonulni picit.

– nyilatkozta korábban Sós Csaba szövetségi kapitány.

Milák Kristóf éremesélyesként indul Tokióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Milák legnagyobb ellenfele a kétszeres olimpiai- és hétszeres világbajnok amerikai úszó, Caeleb Dressel lehet, aki le tudott menni ötven másodperc alá száz pillangón. Erre korábban csak az amerikai Michael Phelps és a szerb Milorad Csavics volt képes. Milák Kristfóf két aranyat szerzett száz és kétszáz pillangón a budapest Európa-bajnokságon kiváló időeredményekkel, de az úszó megpróbál nem foglalkozni az előzményekkel az olimpia előtt.

– mondta el korábban Milák Kristóf.

Július 29. Az olimpiai címvédő ellen játszanak a női kézisek

Az olimpia hatodik napján, július 29-én, csütörtökön 12.30-kor a magyar női kézilabda-válogatott a címvédő orosz válogatott ellen fog pályára lépni a tokiói olimpián. A válogatott a 2008-as pekingi negyedik helyezést követően jutott ki ismét az ötkarikás játékokra, amelyen az idei lesz a hetedik szereplése. Az ötödiknél rosszabb helyen soha nem végzett, legjobb eredménye pedig a 2000-ben, Sydneyben szerzett ezüstérem volt. A női kézilabda-válogatottnál Elek Gábor szövetségi kapitány munkáját segítő Danyi Gábor szerint

az egység Japánban is nagy fegyvere lehet a magyar csapatnak az elit válogatottak elleni harcban.

A magyar női kézilabda-válogatott nehéz csoportba került az olimpián Forrás: facebook.com/kezivalogatott

- mondta el az olimpia előtt Danyi Gábor. Az oroszok elleni győzelmi esélyeket ronthatja,

hogy Kovacsics Anikó és Szöllősi-Zácsik Szandra vállsérülése után visszatérhet-e a csapatba.

Kérdéses az is, hogy a két játékos milyen formában tudja majd végigjátszani az olimpiai tornát. Az is elképzelhető, hogy a két rutinos játékos kevesebb játékpercet fog kapni a franciák vagy a brazilok ellen az oroszok elleni meccs előtt.

Zácsik Szandrára nagy szüksége van a csapatnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az oroszok egyik legjobbja, Anna Vjahirjeva nagyon kevés meccset játszott a hátsérülése miatt, de 2019-es szezonban a legjobb európai játékosnak választott átlövőre nagyon kell majd figyelnie a magyar játékosoknak, mivel minden támadás tőle indul. Alekszej Alekszejevnek, aki a legutóbbi Eb közben vette át az orosz csapat irányítását Ambros Martíntól, kiváló játékosai vannak a szélső posztokon (Kuznyecova, Manaharova, Fomina) is.

Július 30-án Major Veronika érmet szerezhet a légpisztolyosoknál

A tokiói olimpia hetedik napján a női sportlövészek versenyében péntek hajnali 2 órakor Major Veronikára érdemes figyelni és szurkolni. A magyar sportoló tavaly februárban döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, és ezzel szerzett kvótát a tokiói olimpiára. Sőt, Major Veronika pár nappal később már a női légpisztolyos számban is hatalmas előnnyel diadalmaskodott a tavaly februárban rendezett sportlövő-világkupán. Major eredményéről mindent elmond,

hogy a szerb Zorana Arunovic világcsúcsától (246,9 kör) kevéssel maradt csak el, ám a férfiak döntős rekordjánál 1,5 körrel jobbat produkált.

Major Veronikától is érmet várnak Tokióban Forrás: Major Veronika, Facebook

Július 31. Nyerhet-e olimpiát a női kardcsapat?

Az olimpia nyolcadik napján, július 31-én szombat hajnalban és délben a női kardcsapatra vetülhet leginkább a reflektorfény,

mivel a legfiatalabb olimpiai fegyvernemben először jutott ki magyar válogatott az olimpiai csapatversenyre.

Sőt, világbajnokságról sincs még aranyérme magyar női kardozónak. A magyar női kardválogatott negyeddöntőbe jutott a márciusi budapesti Világkupaversenyen, és ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián. Az egyéni világranglistán Márton Anna az ötödik, Pusztai Liza a hetedik helyről vág majd neki az olimpiának. Ha csapatban mindkét klasszisunk odateszi magát, ráadásul a társakat már többször remekül kiegészítő Katona Renáta is remek formát fog hozni, akkor akár merészebb álmokat is szövögethet a női kardcsapat.

A női kardválogatott történelmet írna Tokióban Forrás: Sputnik/Vitaliy Belousov

A Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású magyar csapat a világranglistás besorolás rendjének megfelelően Koreával találkozik a négy közé kerülésért.

A két csapatot egyetlen hely választja el a világranglistán, ám ők állnak előrébb, és nálunk jóval eredményesebb múlttal rendelkeznek.

A 33 esztendős Kim Jijeon a 2012-es londoni olimpián egyéni aranyérmet nyert, és most is a világranglista élmezőnyéhez tartozik (8. hely). Három csapattársa Jun Jiszu (14.), Csoj Szujeon (25.) és Szeo Jijeon (27.). A legfiatalabb koreai is 28 esztendős, azaz 2 évvel idősebb, mint a legkorosabb magyar versenyzőnk. A magyar csapat edzője, Gárdos Gábor pozítivan tekint a koreaiak ellen párharc elé.

– mondta el Gárdos Gábor. Battai Sugár Katinka a magyar női kardcsapat legfiatalabb tagjaként léphet pástra a tokiói olimpián. Sajnos a magyar csapatot több sérülés és betegség hátráltatta a magyar csapatot az olimpiát megelőző időszakban. Márton Anna térdszalagszakadást szenvedett, Pusztai Liza sérült és beteg is volt, Katona Renáta átesett a koronavíruson, Battai Sugár Katina pedig mononukleózist kapott. Gárdos Gábor ennek ellenére bízik benne, hogy 2021-ben sporttörténelmet írnak, és megszerzik a szakág első olimpiai érmét.

Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka nagyon bízik a jó szereplésben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az olimpia nyolcadik napján a magyar női kézisekre egy nehéz, de nem megoldhatatlan feladat vár. A magyar csapat 12.30-kor játssza a Spanyolország elleni meccsét, és ha sikerül ráerőltetni az akaratát az ellenfélre, akkor akár meg is lepheti a spanyol válogatottat.