Vágólapra másolva!
Mark Cavendish pályafutása 34. szakaszsikerét aratta pénteken a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, ezzel utolérte az örökrangsor élén álló Eddy Merckxet. AZ összetettben változatlan előnnyel Tadej Pogacar vezet.

A 13. szakaszon a Nimes és Carcassonne közötti 219,9 kilométeres táv és egy negyedik kategóriás emelkedő megmászása várt a bringásokra. A sík etapon a mezőny háromfős szökést engedett el, de az után, hogy csütörtökön a sprinterek és csapataik pihenhettek, mivel hagytak elmenni egy nagy létszámú és erős szökevénycsoportot, ezúttal borítékolható volt, hogy nem fognak messzire jutni az élen haladók. A legnagyobb különbség négy és fél perc volt, ám 53 kilométerrel a cél előtt úgy is befogta az élbolyt a mezőny, hogy nem sokkal korábban a sor hátuljában nagyobb bukás történt.

Cavendish 36 kilométerrel a befutó előtt, a belga Jasper Philipsen röviddel utána kényszerült kerékpárcserére technikai hiba miatt, de hamarosan mindkét sprinter újra a mezőny elejében tekert. Bár voltak további szökési kísérletek, ezeket hosszabb-rövidebb idő után mind hatástalanította a mezőny, amely némileg feszült volt az enyhe oldalszél és az utolsó 20 kilométer rendkívül magas tempója miatt.

Mindezek ellenére egyben ért a sor a technikás záró kilométerekre, a célegyenesben pedig ismét tökéletes taktikát alkalmazott a Deceuninck - Quick-Step: ötszáz méternél a felvezető emberei közül Davide Ballerini meglepő támadása bontotta meg a riválisok sorait, míg a dán Michael Mörköv olyan tökéletesen vitte tovább a zöld trikós Cavendisht, hogy a történelmi sikert arató csapattársa mögött másodikként ért célba, míg harmadik Philipsen lett.

A 2011-es világbajnok, 36 esztendős brit sprinter idén negyedszer bizonyult a leggyorsabbnak a francia körversenyen, ezzel fogta be a legendás belga csúcstartót. Eddy Merckx amellett, hogy 34 győzelmét a legváltozatosabb profilú szakaszokon aratta, ötször diadalmaskodott az összetettben és 96 napig viselte a sárga trikót.

Cavendish 34. szakaszgyőzelmével utolérte Merckxet Forrás: AFP/Thomas Samson

Az összetett esélyesei mind a mezőnnyel értek célba, így az élcsoportban nem történt változás, a szlovén Tadej Pogacar továbbra is őrzi a sárga trikót.

Szombaton a Carcassonne és Quillan közötti 183,7 kilométer megtétele vár a 108. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3414 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér a párizsi Champs-Élysées-n.

Eredmények:
13. szakasz, Nimes-Carcassonne, 219,9 km:

1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck - Quick-Step) 5:04:29 óra
2. Michael Mörköv (dán, Deceuninck - Quick-Step) azonos idővel
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 52:27:12 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 5:18 perc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:32 p h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:33 p h.
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 5:58 p h.

A Tour de France szakaszgyőzteseinek örökrangsora:

1. Eddy Merckx (belga) és Mark Cavendish (brit) 34-34
3. Bernard Hinault (francia) 28
4. André Leducq (francia) 25
5. André Darrigade (francia) 22
...16. Peter Sagan (szlovák) 12
...22. André Greipel (német) 11