A holland kerékpárosnak sikerült a Tour de France-on az, ami a nagyapjának soha

cycling Horizontal VERTICAL
Stage winner Team Alpecin Fenix' Mathieu van der Poel of Netherlands celebrates as he crosses the finish line at the end of the 2nd stage of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 183 km between Perros-Guirrec and Mur de Bretagne Guerledan, on June 27, 2021. (Photo by MICHAEL STEELE / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Mathieu van der Poel nyerte vasárnap a Tour de France országúti kerékpáros körverseny második szakaszát, ezzel az összetett élére állt.

A Perros-Guirec és Mur-de-Bretagne közötti 183,5 kilométeres távon hat kisebb kategorizált emelkedő várt a mezőnyre.

A nap szökéséből legtovább az idei Tour de Hongrie budapesti záróetapján győztes belga Edward Theuns tartott ki, őt 18 kilométerrel a cél előtt fogták be.

A záró emelkedőt, a két kilométer hosszú Mur-de-Bretagne-t kétszer mászták meg: az Alpecin-Fenix holland sztárja az első végén az időjóváírásért indított támadást, a másodikon pedig riválisai támadási kísérletei után, 800 méterrel a célvonal előtt indult meg ismét, és senki nem tudta vele tartani a lépést, így végül hat másodpercet vert üldözőire.

Senki nem tudta tartani a lépést Van der Poellel:

Ezzel az összetett élére állt és átvette a sárga trikót a világbajnok francia Julian Alaphilippe-től. A célba érkezve az égre mutatott nagyapja, a francia körverseny összetettjében nyolcszor dobogós francia Raymond Poulidor előtt tisztelegve, aki soha nem ölthette magára a legendás maillot jaune-t.

Másodikként a címvédő Tadej Pogacar, harmadikként az ugyancsak szlovén, tavaly második Primoz Roglic ért célba.

A francia rendőrség eközben bejelentette: vizsgálatot indít az ellen a szurkoló ellen, aki az útra betartott táblával tömegbukást idézett elő a szombati nyitóetapon. A nő még a rendőrök kiérkezése előtt elhagyta a helyszínt. Pontos személyleírást tettek róla közzé, és szándékos közveszélyokozás és három hónapon belül gyógyuló sérülések okozása miatt indul ellene eljárás.

Eredmény:
2. szakasz, Perros-Guirec - Mur-de-Bretagne, 183,5 km:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 4:18:30 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Van der Poel 8:57:25 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 8 másodperc hátrány
3. Pogacar 13 mp h.

Hétfőn a Lorient és Pontivy közötti 183 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.