Kitiltották Gyárfás Tamást a FINA-rendezvényekről

Gyárfás Tamás
Budapest, 2013. szeptember 4. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke Gyarmati Dezső vízilabdázó temetésén a Farkasréti temetőben 2013. szeptember 4-én. Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója 85 éves korában hunyt el 2013. augusztus 18-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Sport információi szerint a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) végrehajtó bizottsága a büntetőügyében esedékes jogerős bírósági döntés megszületéséig Gyárfás Tamást eltiltotta minden FINA-rendezvény látogatásától.

A magyar sportvezető, aki korábban a FINA alelnöke is volt, és formálisan most is – 2009 óta folyamatosan – tagja a világszövetség vezetőségének, egyetlen, a FINA vagy tagszövetségei által rendezett vízisporteseményre sem mehet be tudomásunkra jutott megbízható információk szerint, ami azt jelenti, hogy a május 10-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon sem látják őt szívesen.

Gyárfás Tamást kitiltották a FINA-rendezvényekről Forrás: MTI/Beliczay László

Mindez azért is érdekes, mert az Európai Úszószövetség (LEN) tavaly novemberi, online közgyűlésén, miután vb-tagként és pénztárnokként megszűnt Gyárfás mandátuma, tiszteletbeli tagnak választotta őt a kontinentális szövetség, aminek fontos velejárója éppen a rendszeres meghívás a szövetség eseményeire, versenyeire. A LEN-ben akkor Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár lett Gyárfás utóda, a végrehajtó bizottság magyar tagja, rögtön alelnökként. A FINA-ban, azaz a nemzetközi szövetségben az idén júniusban esedékes tisztújítás, amely formálisan is a végét jelentheti a magyar úszószövetséget korábban elnökként 23 éven át vezető, sportújságíróként, majd televíziós producerként dolgozó Gyárfás sportvezetői pályafutásának.

Közben áprilisban újabb meghallgatásokkal folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere, amelyben Fenyő János korábbi rivális médiavállalkozó elleni 1998-as merénylet ügyében vádolják emberölésre való felbujtással.