Kínozták és szexuálisan zaklatták edzőik a görög tornászokat

BRAZIL - OLY - RIO 2016 - GYMNAST Horizontal
Elefterios Petrouniasda Grecia gold medal during the final men's rings on the Olympic Arena in Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Park in Rio de Janeiro, Monday, 15 (Photo: William Volcov / Brazil Photo Press) (Photo by William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP)
Vágólapra másolva!
Huszonkét egykori görög tornász írta alá azt a nyílt levelet, amelyben részletesen beszámolnak arról, hogy milyen kegyetlen módszereket alkalmazta velük szemben az edzőik. Nem csak a testi fenyítés és a lelki terror volt mindennapos, de a szexuális visszaélések is.

Az EfSyn nevű görög lapban megjelent levelet Katerina Szakellaropulu államfőnek és Kiriakosz Micotakisz miniszterelnöknek címezték az egykori sportolók. Mint írják a kegyetlen edzések mellett 1985 óta rendszeresek voltak a testi fenyítések, a lelki megaláztatások és a férfiakat és nőket egyaránt érintő szexuális jellegű bántalmazások az edzők részéről.

A részletes levélből kiderül, hogy az edzők gyakran verték a tornászokat, kemény tárgyakat vágtak hozzájuk, a lányokat pedig nem egyszer a hajuknál fogva rángatták. Az is előfordult, hogy az eséseket és leérkezéseket tompító szőnyegeket elvitték a szerek alól, nem egy súlyos sérülést okozva ezzel. Számos esetben pedig további edzésmunkára kényszerítettek sérült sportolókat. Volt olyan eset is, amikor egészen extrém hőségben kellett edzeniük a tornászoknak, akiket még a mosdóba sem engedtek ki.

A versenysúlyok szigorú megtartása miatt rendszeres volt, hogy szinte éheztettek tornászokat, akik aztán elájultak az edzésen.

A címzettektől, valamint a görög tornaszövetség – ahol 14 év után választottak új elnököt márciusban – egyelőre nem érkezett válasz a levélre,