Miért bukfencezett Igaly Diána, amikor olimpiai bajnok lett, és miért nem akasztotta soha többet a nyakába az aranyérmét?

Igaly Diána galéria
Athén, 2004. augusztus 19. Az olimpiai bajnok magyar Igaly Diána mosolyogva mutatja aranyérmét a női skeetlövők versenyének eredményhirdetésén a XXVIII. nyári olimpián. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Április 9-én 56 éves korában koronavírusban meghalt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő. A népszerű, mindig mosolygós sportolóról a hozzá kötődő történetekkel emlékezett meg a Ripost című lap.

Azt többször több helyen is elmondta, hogy nevét a vadászat római istennőjéről kapta. Ugyancsak sikeres sportlövő, de az 1976-os montreali olimpiáról politikai okokból lemaradó édesapja, Igaly József, aki később az edzője lett, addig járta a hivatalokat, míg ki nem eszközölte, hogy ezen a néven anyakönyvezhessék a kislányát.

A 2004-es athéni olimpiára világbajnokként és a négy évvel korábbi sidney-i olimpia bronzérmeseként, azaz esélyesként érkezett. A döntőben aztán hibátlanul lőtt (25/25), így "több ezer magyar harsogta a lelátón: Dia, Dia, Hungária! Ő pedig előbb táncolt, majd bukfencezett, utóbbit fogadásból. Igaly ugyanis a finálét közvetítő Magyar Rádió riporterével, Siklós Erikkel kötött alkut: ha győz, akkor bukfencezni fog. Nem maradt el a tornamutatvány" – írja a cikk.

Azt már kevesebben tudják, hogy a bajnoknő babonás volt. Úgy gondolta, hogy az érmek csak egyszer kerülhetnek egy sportoló nyakába, mégpedig a dobogón, így az athéni eredményhirdetés után többé nem akasztotta a nyakába az olimpiai aranyérmet.

Míg a lőtéren az ellenfelekkel, azon kívül olykor a bürokráciával kellett harcolnia. "A budaörsi lőtér mellett például a szomszédok állandóan panaszkodtak a zajos edzések miatt", az éveken át elhúzódó vita pedig az eredményeire is rányomta a bélyegét.

A teljes cikk a Ripost oldalán ide kattintva olvasható.