Bombameglepetés: Mathieu van der Poel kikapott a Flandriai Körversenyen - videó

Kasper Asgreen Flandriai Körverseny kerékpár
Danish Kasper Asgreen of Deceuninck - Quick-Step celebrates as he crosses the finish line to win the 105th edition of the 'Ronde van Vlaanderen - Tour des Flandres - Tour of Flanders' one day cycling race, 254km from Antwerp to Oudenaarde, Sunday 04 April 2021. BELGA PHOTO DAVID PINTENS (Photo by DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Sokáig egy újabb fejezetét hozta a Mathieu van der Poel - Wout van Aert rivalizálásnak a Flandriai Körverseny, ami végül egy hatalmas meglepetéssel zárult.

A kockaköves kaptatókkal telitűzdelt verseny egyike a kerékpársport öt legrangosabb egynaposának, azaz Monumentumának (Milánó-San Remo, Flandriai Körverseny, Paris-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége, IL Lombardia). Ez nem véletlen, ugyanis a viadal történelme 1913 óta íródik, a 2021-es, 254.3 kilométeres verseny a 105. volt a sorban.

A verseny esélyesei előzetesen (balról jobbra): Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe Forrás: Belga via AFP/Dirk Waem

Ahogyan szinte minden egyéb versenyen, úgy ezúttal is egy szökevénycsoport lógott meg az elején, de hiába volt már hét és fél perc felett is az előnyük, mindenki tudta, hogy ebben a borzasztóan erős mezőnyben nem lesz esélyük hazaérni.

A verseny érdemi része ezúttal 45 kilométer körül kezdődött, amikor Julian Alaphilippe támadott. A világbajnoki címvédőre hamar felzárkózott van der Poel és van Aert is. Ez a szituáció a tavalyi Flandrián is kialakult, amikor 35-tel a vége előtt egy motoros felborította, így a két klasszis között dőlt el a győzelem sorsa, amit egy nagy hajrával van der Poel szerzett meg.

Ezúttal más volt a helyzet, ugyanis rajtuk kívül még hárman, Kasper Asgreen, Dylan Teuns és Marco Haller is ott voltak az élmezőnyben. A Kruisberg után már csak hárman maradtak elől, azonban meglepetésre nem Alaphilippe, hanem Asgreen volt ott van der Poellal és van Aerttal.

25 kilométerrel a vége előtt a Kwaremonton van der Poel valami egészen elképesztő ritmusváltást mutatott be, amivel leszakította van Aertot, aki már nem tudott felérni a hollandra, szemben Asgreennel. A dán a címvédővel együtt kezdhette meg 13-mal a befutó előtt az utolsó kockaköves emelkedőt, a Paterberget.

Mivel van Aertot utolérte egy kilenc fős csoport, így a hátralévő tíz kilométeren egy remek kis üldözőverseny vette kezdetét. Végül az üldözők feladták a harcot, így van der Poel és Asgreen között egy kísértetiesen hasonló csatában dőlt el az első hely, mint amit tavaly a hollandtól és van Aerttól láthattunk.

250 méterrel a vége előtt a dán hátulról indított, és megnyerte a Flandriai Körversenyt, óriási meglepetést okozva ezzel. A harmadik helyen az olimpiai bajnok Greg Van Avermaet zárta a rangos viadalt.

Mivel az eredetileg április 11-re kiírt Paris-Roubaix-t október 3-ra halasztották, ezért a következő nagy egynapos az Amstel Gold Race lesz, április 18-án.