Igaly Diána és Szepesi György együtt zokogott a rádió élő adásában

Igaly Diána galéria
Sydney, 2000. szeptember 21. A bronzérmes Igaly Diana sportlövő a női skeetlövőverseny eredményhirdetésén a XXVII. nyári olimpián. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Pénteken reggel kaptuk a hírt, hogy 56 éves korában, koronavírusban meghalt Igaly Diána, aki 2004-ben Athénban olimpiai aranyérmes lett, négy évvel korábban pedig Sydney-ben bronzérmet nyert skeetlövészetben. A most következő történet a 21 évvel ezelőtt megrendezett nyári játékokon esett meg, a két főszereplő Igaly Diána és a legendás rádióriporter, Szepesi György.

21 évvel ezelőtt, amikor a Magyar Rádió olimpiára utazó csapatának keretét kijelölték, az Ausztráliába induló küldöttségben Szepesi György is helyet kapott. A legendás rádiósnak ez volt a 14. nyári olimpiája, ahonnan közvetített. Szepesi az utazás előtt azt kérte, hogy a sportlövészet eseményeit ő kommentálhassa. A rádiós olimpiai csapat két vezetője, Novotny Zoltán és Török László természetesen azonnal igent mondott. Szepesi így megkezdhette a felkészülését a sportlövészet közvetítésére.

Igaly Diána sportlövő céloz a skeetlövőversenyen a Sydney-ben megrendezett XXVII. nyári olimpiai játékokon Forrás: MTI/Földi Imre

Ennek a sportágnak a kiemelkedő pillanata a női skeet versenyszámának döntőjében jött el. Igaly Diána és az ausztrál Lonsdale között szétlövésre került sor, mert mindketten 93-93 koronggal végeztek, így el kellett dönteni, ki legyen a harmadik. Mivel a Magyar Rádió előzetesen nem rendelt kommentátorhelyet és közvetítővonalat a skeetpályára, Szepesinek egy mobiltelefon segítségével kellett közvetítenie az eseményeket. A síri csendben csak egy embert lehetett folyton hallani: Szepesit, aki a tőle megszokott emelt hangon közvetített.

Egy idő után a túlbuzgó ausztrál rendezők a magyar rádióst a lelátó tetejére száműzték - pedig a versenyzők közül senki sem jelezte, hogy zavarná őket a magyar rádiós.

Szepesi - miközben a marcona biztonságiak kísérték - folyamatosan beszélt a rádióban, majd amikor Igaly a szétlövésben megnyerte a bronzérmet, a veterán rádiós elsírta magát.

A bronzérmes Igaly Diana sportlövő a női skeetlövőverseny eredményhirdetésén a XXVII. nyári olimpián Forrás: MTI/Földi Imre

De sírt Igaly is nem sokkal később - Szepesivel együtt. A magyar rádióriporter ugyanis mindenkit megelőzve jutott az olimpiai bronzérmes közelébe, így ő kérdezhette elsőnek Igalyt. Aki a következőket mondta:

Igaly Diána hangja itt sírásra váltott át, de együtt sírt vele a Magyar Rádió sokat látott és megélt riportere, Szepesi György is. Élő adásban.