Eltitkolta feleségét, mégis ő lehet az olimpia lánggyújtója

FILE: Golf / Hideki Matsuyama Horizontal
FILE: Japanese golfer Hideki Matsuyama takes part in the Waste Management Phoenix Open at TPC Scottsdale in Arizona, United States on February 3, 2017. Hideki Matsuyama won the Masters Tournament and became the first Asian to win a major golf tournament title in 2021. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Manabu Mimuro / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Macujama Hideki történelmet írt 2021-ben. A 29 éves sportoló lett az első japán sportoló, aki megnyerte a profi golfozók egyik legrangosabb versenyét, az augustai US Masters-tornát. Az ázsiai versenyző újabb rekordra készül, ugyanis Tokióban ő lehet az első golfjátékos, aki meggyújthatja az olimpiai lángot. Macujama csendes és visszafogott magánéletet él, de hazájában hatalmas rajongás övezi, a sajtó minden lépéséről tudni szeretne. Japán első számú férfi golfozója inkább csak kedvenc sportágára koncentrál, és hálás azért, hogy a feltörekvő generáció követendő példaként tekint rá.   

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Macujama Hideki nevét kevés sportrajongó ismeri a világon.

Pedig a 29 éves golfozó történelmet írt áprilisban, ugyanis ő lett az első japán golfozó, aki Masters-tornán győzni tudott.

Macujama a dél-koreai Y. E. Yang mellett mindössze a második ázsiai sportoló, aki valaha megnyerte a négy Major golfverseny egyikét.

A sportág egyik legnagyobb alakja, Tiger Woods - aki februári autóbalesete miatt nem tudott részt venni az augustai US Masters-tornán - a Twitteren gratulált Macujamának a kivételes sikerhez.

- állt a 15-szörös Major-tornagyőztes klasszis bejegyzésében.

Tiger Woods (balra) is gratulált Macujama Hidekinek (jobbra) a történelmi sikerhez Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

Amíg szerte a világon kevésbé ismerik - bár szenzációs tornagyőzelme óta ez bizonyára változott - addig Japánban olyannyira megbecsülik és tisztelik Macujamát, hogy a jelek szerint a tokiói ötkarikás játékokon ő gyújthatja majd meg az olimpiai lángot, amely kevés sportoló pályafutása során adatik meg.

A golf, amely 1900 és 1904 után 2016-ban szerepelt ismét olimpián, része a tavaly nyárról ez évre halasztott tokiói játékok hivatalos programjának is, és a világranglistán 14. golfozó minden bizonnyal versenyezni fog a hat nappal a megnyitó után, július 29-én kezdődő tornán.

De ki ez a viszonylag ismeretlen 29 éves golfjátékos, és hogyan jutott el idáig?

Macujama 1992-ben született a japán Sikoku szigetén, és a sportág iránti érdeklődése hamar megmutatkozott, hiszen már 4 éves korában gyakorolta a golfütéseket, majd később a bentlakásos iskolában és az egyetemen töltött ideje alatt bontakozott ki rendkívüli tehetsége.

2010-ben megnyerte az Ázsiai-csendes-ócéáni amatőr bajnokságot, amely által meghívót kapott a 2011-es Masters-tornára, de arról majdnem lemaradt, mert Japánban, Szendai városában nagy erejű földrengés okozott károkat.

Macujama végül részt vett a versenyen, és üzent a honfitársainak is.

- mondta.

Macujama remekül teljesített a tornán, elhódította a legjobb amatőr játékosnak járó Ezüst Kupát.

Macujama az edzője és az Ezüst Kupa társaságában, 2011-ben Forrás: Getty Images via AFP/2011 Getty Images/David Cannon

A japán játékos 2013-ban került be a profi golfozók közé, és egy évvel később már indult a PGA Tour-versenyen is.

Macujama azóta hat nagyobb tornát nyert, melyek közül a legrangosabb természetesen az idei Masters-győzelem.

A magánemberként kifejezetten visszafogott természetű golfozó ritkán ad angolul interjút, akkor is többnyire tolmácsot használ, illetve anyanyelvén sem szeret túl sokat beszélni a nyilvánosság előtt.

A hazájában rendkívüli népszerűségnek örvendő sztár annak ellenére, hogy karrierje során már több mint 33 millió dollárt keresett eddig a különböző versenyeken, átlagos életet él, és általában igyekszik elkerülni a média figyelmét. Ennek érdekében még azt is évekig titokban tartotta, hogy megnősült.

"Soha senki nem kérdezte meg tőlem, hogy nős vagyok-e, ezért nem is kellett válaszolnom erre a kérdésre. A 2017-es PGA-verseny után úgy éreztem, hogy nem titkolom tovább, hiszen abban az évben született a kislányunk, így azt gondoltam, eljött az ideje, hogy nyilvánosságra hozzam" - indokolta meg döntését Macujama.

Az ESPN újságírója, Wright Thompson szerint a japán média Macujama minden lépésről tudni akar, és minden személyes információt, mint például a sportoló testsúlyának változása, szemérmetlenül közöl, éppen ezért teljességgel érthető a golfozó magatartása.

- írta Thompson.

A japán golfozó nem szívesen beszél a magánéletéről Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Manabu Mimuro

2014-ben, amikor Macujama kvalifikálta magát a PGA Tour-versenyre, az édesapja, Mikio megvásárolta azt a területet, amelyen a fia gyermekként sokat gyakorolt, és a helynek a Hideki Golf Kert nevet adta.

"Gyerekkora óta folyton ide járt velem, naphosszat gyakorolt, és szívélyesen fogadta azoknak az embereknek a bátorítását, akikkel rendszeresen itt találkozott" - mondta az édesapa.

- tette hozzá Macujama Mikio.

Élete első Masters-győzelme után Japán első számú sztárgolfozója elmondta, nagy büszkeséggel tölti el, hogy a feltörekvő generációt az ő sikere inspirálja, és rengetegen szeretnék követni a példáját.

- mondta a világranglista 14. helyezettje.

Macujama számára egyébként nagyon fontos volt ez a 2021-es Masters-diadal, ugyanis előtte legutóbb 2017-ben aratott tornagyőzelmet.

A WGC-Bridgestone Invitational elnevezésű bajnokság megnyerése után 1344 nappal végzett újra az első helyen golfversenyen.

Macujama győzelmének pillanata a US Masters-tornán:

Mindezek ismeretében el lehet mondani, hogy jogosan érheti őt az a megtiszteltetés, hogy meggyújtsa az olimpiai lángot Tokióban, noha az ötkarikás játékokon bevált gyakorlatnak számít az, hogy a kiválasztott sportoló személyét a végsőkig titokban tartják.

A nyári olimpián a golfversenyek helyszíne ráadásul éppen a Kaszumigaszeki Country Club lesz, ahol Macujama 2010-ben élete első amatőr versenyét megnyerte. Ha valóban ő gyújtja meg a lángot, és még érmet is szerez a tokiói játékokon, akkor minden bizonnyal az egész világ megjegyzi majd a japán golfozó nevét.