Olimpiai érem aranyozhatja be a DOBÓ SE fennállásának 25. évét

148073382 Horizontal
Hungary's Krisztian Pars celebrates after winning the men's hammer throw final at the athletics event during the London 2012 Olympic Games on August 5, 2012 in London. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Március 29-én ünnepelte alapítása 25. évfordulóját a szombathelyi DOBÓ SE, amely olimpiai, világ- és Európa-bajnonok sorát adta a magyar atlétikának. A jubileumot egy tokiói érem tenné teljessé.

Az élvonalig eljutó kalapácsvetők felnevelésére szakosodott szombathelyi atlétaműhely, amelyhez hasonló talán nincs is a világon, március 29-én érkezett el megalakulásának 25. évfordulójához, de a születésnapi ünnepségre csak június 29-én kerülhet sor, mert az egyesület legjobbjai jelenleg ciprusi edzőtáborban készülnek a szabadtéri idényre. Így hát a nyári ünnepségen emlékeznek majd meg az eltelt negyedszázad ragyogó eredményeiről és tisztelegnek a sportegyesület alapítója, a 2009-ben eltávozott Németh Pál emléke és életműve előtt, áll az SzPress Sporthírszolgálatnak, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) hivatalos oldalán is megjelent hírében.

Pars Krisztián a 2012-es londoni olimpián Németh Pál fényképével áll a fotósok előtt percekkel azt követően, hogy megnyerte a kalapcsvetés döntőjét Forrás: AFP/Franck Fife

A nem alaptalanul „Dobópápaként" emlegetett mesteredző kitartó munkája nélkül aligha alakulhatott volna meg 1996-ban a DOBÓ SE, amelynek ma is az egyik legemlékezetesebb eredménye Pars Krisztián londoni olimpiai bajnoki győzelme. Hab lenne a 25 gyertyás ünnepi tortán, ha a nyitott kérdések közül addigra az is tisztázódna, hogy a 39 éves kalapácsvető a negyedik olimpiáján is felsorakozhat-e a világ legjobbjai között.

Ami a szombathelyi iskola tokiói reményeit illeti, az már most biztos, hogy a 2013-ban ifjúsági világbajnokságot nyert, egy évvel később pedig a juniorok mezőnyében második helyen végzett Gyurátz Réka, valamint a világ- és Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedő Halász Bence dobókörbe léphet a nyári ötkarikás versenyeken, az viszont csak később derül ki, hogy velük együtt Pars Krisztián és talán még Rába Dániel is ott lehet-e a magyar küldöttségben.

Németh Pálról és a DOBÓ SE alapítójáról, és az egyesület világszerte is párját ritkító sikereiről ide kattintva olvashatnak bővebben.