Először jutott ki az olimpiára a magyar női kardcsapat

PUSZTAI Liza; MÁRTON Anna
Budapest, 2021. március 14. Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka (b-j), a magyar női tőr csapat tagjai a Zarándi Csaba kard csapat világkupaversenyen a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. márcuis 14-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kardválogatott negyedöntőbe jutott a budapesti világkupaversenyen, az ukránok pedig már biztosan nem nyerik meg a viadalt, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián.

A magyarok – Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta és Battai Sugár összeállításban – a 32-es táblán 45-23-ra legyőzték az indiaiakat, majd szoros küzdelemben 45-40-re a németeket. Ezzel közel kerültek a tokiói kvóta megszerzéséhez, ami azzal vált biztossá, hogy az ukránok vereséget szenvedtek a negyeddöntőben. Közben az ukránok, akiket az olimpiai kijutásért mindenképpen maga mögött kellett tartania a kvalifikációs rangsorban a magyar csapatnak, első pástra lépésük alkalmával magabiztosan legyőzték a spanyolokat.

A szombati egyéni versenyeken Márton Anna arany-, míg Pusztai Liza bronzérmes lett, és láthatóan a vasárnapi csapatversenyre is át tudták menteni a kiváló formájukat.

Pusztai Liza, Márton Anna, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka (b-j), a magyar csapat tagjai a Zarándi Csaba kard csapat világkupaversenyen a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. márcuis 14-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az olimpiai részvétel kiharcolásához a legjobb nyolc közé kerülés esetén az kellett, hogy az ukrán együttes ne nyerje meg a mostani, utolsó kvalifikációs világkupát.

A csapatversenyek olimpiai mezőnye a nemzetközi szövetség ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy - az 5-16. helyezettek közül a sorban következő legjobb - válogatott szerez jogot az indulásra. Ezért a zónahelyért volt versenyben a magyar és az ukrán csapat.

A magyaroknak az olaszok elleni összecsapás közepén volt egy hullámvölgyük, akkor egy asszót döntetlenre hoztak, majd hármat elveszítettek, innen pedig már nem tudtak fordítani, de így sem lehettek elégedetlenek az ukránok eredményének ismeretében.

Magyar női kardválogatott először szerepelhet nyári játékokon. Ez egyben azt jelenti, hogy egyéniben is garantált a maximális hely, azaz három magyar léphet majd pástra Tokióban.

A férfi válogatott már korábban kiharcolta a részvétel jogát.

Eredmények:
Zarándi Csaba női kard csapat vk, eredmények:
a 32 között:
Magyarország-India 45-23
a 16 között:
Magyarország-Németország 45-40
negyeddöntő:
Lengyelország-Oroszország 45-42
Koreai Köztársaság-Ukrajna 45-36
Olaszország-Magyarország 45-39
Franciaország-Japán 45-41