Hivatalossá vált, hogy nem lehetnek külföldi nézők a tokiói olimpián

HASIMOTO, Szeiko; BACH, Thomas, tokio 2020
Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke (j) Thomas Bach-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnökének (a képernyőn jobbról) a beszédét hallgatja a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári játékokról folytatott tanácskozáson Tokióban 2021. március 20-án. Az olimpiai szervezőbizottság ezen a napon bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt külföldi szurkolók nem lehetnek ott az idén nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia versenyein. Balról Juriko Koike, Tokió kormányzója
Vágólapra másolva!
A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága szombaton közölte, hogy külföldi nézők nem léphetnek be Japánba az eredetileg tavaly nyárra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott ötkarikás játékokra.

A CNBC beszámolója szerint

a külföldi nézők által megvásárolt olimpiai és paralimpiai jegyeket visszatérítik

- áll a közleményben. Az olimpia esetében mintegy 600 ezer, a paralimpia kapcsán pedig körülbelül 30 ezer jegyről van szó.

A döntést a járvány terjedése miatti félelemmel indokolták. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság megértéssel fogadta a döntést, amelyet tiszteletben tart

- közölték az ötoldalú, online megbeszélést követően, amelyen a szervezőbizottság és a kormányzó mellett a NOB és az IPC vezetője, valamint a japán kormány képviselője vett részt.

Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke (j) Thomas Bach-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnökének (a képernyőn jobbról) a beszédét hallgatja a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári játékokról folytatott tanácskozáson Tokióban 2021. március 20-án. Az olimpiai szervezőbizottság ezen a napon bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt külföldi szurkolók nem lehetnek ott az idén nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia versenyein. Balról Juriko Koike, Tokió kormányzója Forrás: MTI/EPA/Pool/Cuno Josikazu

Koike Juriko tokiói kormányzó úgy fogalmazott: a lépés sajnálatos, de elkerülhetetlen volt,

miután a sikeres rendezés legfontosabb előfeltétele a sportolók és a japán lakosok egészségének megőrzése.

Az egyéves halasztás miatt az olimpia rendezési költségei már mintegy 15 milliárd dollárt tesznek ki, a veszteség pedig tovább nő így, hogy a szervezők elesnek a tervezett jegybevételtől.

Külföldi nézők nélkül rendezik meg a tokiói olimpiát Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

"Osztozunk a világ lelkes ötkarikás rajongóinak, illetve a sportolók hozzátartozóinak, barátainak csalódottságában. - fogalmazott Thomas Bach, a NOB elnöke.

- Nagyon sajnáljuk. Tudjuk, hogy ez mindenki számára egy óriási áldozat, de a járvány miatt meg kellett ezt hoznunk."

A korábbi hírek szerint a japán közvélemény többségi akaratának eleget téve hozták meg a döntést, méghozzá a koronavírus, különös tekintettel annak mutációinak egyre gyorsuló terjedése miatt.

A 2020-as tokiói olimpiai játékokat tavaly 2021-re halasztották a koronavírus-járvány miatt. Az olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, a paralimpiát augusztus 24-től szeptember 5-ig rendezik.