Ötszettes teniszdrámát nyert meg Fucsovics Márton

tennis Horizontal
Hungary's Marton Fucsovics hits a return against Switzerland's Stan Wawrinka during their men's singles match on day three of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 10, 2021. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Nincsenek szavak arra, amit Fucsovics Márton csinált Melbourne-ben az ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokságon. A magyar versenyző már 2-0-ra vezetett a svájci Wawrinka ellen. Innen Wawrinka egyenlített, majd a döntő szettben rövidítés következett. Ebben Wawrinka már 6-1-re vezetett, de innen is fel tudott állni a magyar, aki három meccslabdát hárítva, 11-9-re nyerte a rövidítést, és 3-2-re a meccset. Elképesztő győzelem volt, a mérkőzés 3 óra 59 percig tartott.

Magyar szempontból az első két játszma álomjátékot hozott, mert Fucsovics az első szettet 7-5-re, a másodikat 6-1-re nyerte meg. Különösen a második játszmában teniszezett ellenállhatatlanul a magyar játékos. Mindenki azt hitte, hogy Fucsovics három játszmában lezárja a meccset, de nem ez történt. A folytatásban ugyanis Wawrinka alaposan összekapta magát, Fucsovics pedig elbizonytalanodott. A harmadik játszmát 6-4-re, a negyediket 6-2-re nyerte meg a svájci, ezzel döntő szettre kényszerítve a magyart.

Az ötödik szettben elképesztő küzdelem alakult ki. 4-3-as Fucsovics-vezetésnél a magyar brékelt, de a következő gémben a svájci is. 6-5-nél Wawrinka azért adogatott, hogy az ötödik szett tie-breakben dőljön el, és ez is sikerült az addigra teljesen megtáltosodó svájci sportolónak.

A rövidítést a magyar kezdte, de Wawrinka rögtön mini-brékkel nyitott, azaz elvette az első Fucsovics-adogatást. Szerencsére a magyar hamar visszabrékelt, így tovább folytatódott az őrületes csata. Ekkor Fucsovics kettős hibát ütött - drámai volt a helyzet. Hamar 4-1 lett Wawrinkának, innen már tényleg csak hatalmas bravúrral nyerhetett a magyar. 6-1-nél ugyancsak ezt lehetett elmondani, de ez a rövidítés 10 pontig tartott. Fucsovics nem adta fel, fokozatosan jött fel, és 9-8-nál már újra minden nyílt volt, de még mindig a svájci vezetett. 9-9-nél egyenlő lett az állás, elképesztő, honnan jött fel a magyar fiú. Az őrületet tovább fokozandó 10-9-re már Fucsovics vezetett, mert elvette Wawrinka egyik szerváját. És a következőt is! Elképesztő magyar győzelem Melbourne-ben!

Fucsovics Márton ezen a mérkőzésen három meccslabdát hárított.

Fucsovics nyilatkozata az Eurosporton

Tudtam, hogy visszajön a meccsbe Stan, mert mentálisan nagyon erős játékos. Az ötödikben próbáltam a lábammal aktívabb lenni, és mentálisan erős maradni.

Fucsovics Márton a győzelem pillanatában Melbourne-ben Forrás: AFP/William West

Ez a kedvenc tornám, kétszer is eljutottam a negyedik körig, de most nem is tudom, hogy ki a következő ellenfelem, csak szeretném kiélvezni a napsütést és a pillanatot".

Közben kiderült, hogy a harmadik körben a kanadai Milos Raonic vár a magyar éljátékosra, aki 14. a világranglistán, de 2016-os wimbledoni döntője után harmadik is volt. A 30 éves szervakirály mindkét eddigi találkozójukat megnyerte, ezeket Stuttgartban vívták füvön, 2018-ban és 2019-ben.

Ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság, férfi egyes, 2. forduló: Fucsovics Márton - Stan Wawrinka (svájci) 7-5, 6-1, 4-6, 2-6, 7-6 (11-9)