Vágólapra másolva!
Az már biztos, hogy január 14-én, a tervezett időpontban nem indulhat el 16 magyar úszó – köztük a világbajnok Kapás Boglárka és Milák Kristóf – háromhetes dél-afrikai edzőtáborba, ugyanakkor az is megtörténhet, hogy az olimpiai felkészülésnek erről a fontos állomásáról a sportolók egészségének védelmében le kell mondani.

A Magyar Úszó Szövetség szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy a melegégövi edzőtáborozást egy héttel „csak" elhalasztani kelljen, de ha tovább rosszabbodna az egészségügyi helyzet a Dél-afrikai Köztársaságban, az egyedüli jó döntésnek a repülőjegyek és a szállodai foglalások lemondása tűnik.

Elmaradhat a magyar válogatott úszók dél-afrikai edzőtáborozása Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Külügyminisztériummal és azokkal a dél-afrikai partnereinkkel, akiknek a feladata az edzőtábor zavartalan és biztonságos lebonyolításának előkészítése. Ezzel párhuzamosan naponta egyeztetünk a Turkish Airlines török légitársasággal, amely Budapestről Isztambulba, majd onnan Fokvárosba szállítaná a magyar úszócsapat tagjait - nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szögi László, a MUSZ szakmai csoportjának logisztikai feladatokkal megbízott sportmunkatársa. – Tizenhat válogatott úszó, köztük Kapás Boglárka, Késely Ajna, Milák Kristóf és Kenderesi Tamás, valamint az edzőik várják érthető türelmetlenséggel a tájékoztatásunkat. Kérdéseikre egyelőre csak azt válaszolhatjuk, hogy a légitársaság dicséretes rugalmassággal január 14-e helyett egy héttel később, 21-én is gondoskodna az utaztatásukról, de csak abban az esetben, ha a fogadó ország időközben nem léptet életbe újabb szigorító rendelkezéseket. Tisztában vagyunk azzal, hogy a tél közepén nagy szükség lenne a jól bevált melegégövi edzőtáborra, különösképpen idén, a tokiói olimpiai játékok évében, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az egészségügyi kockázat növekedésével azonnal más helyszínt kell választanunk. Az már korábban eldőlt, hogy Thaiföldre 2021-ben nem utazhatnak a versenyzőink, de ha a Dél-afrikai Köztársasággal sem számolhatunk, „hazai pályán", Hódmezővásárhely, Balatonfűzfő és Kaposvár városvezetőinek az együttműködésével kell biztosítanunk az eredményes felkészüléshez szükséges feltételeket."

A Dél-afrikai Köztársaság legutóbb december 28-án léptetett életbe a korábbinál is szigorúbb, azaz harmadik fokozatú korlátozó intézkedéseket. A helyzet jelenleg még kevésbé megnyugtató. Ez olvasható ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan frissülő adatbázisából, mely szerint csak az elmúlt három nap leforgása alatt mintegy 57 ezerrel növekedett az igazolt fertőzöttek száma. Úgy tudni, hogy Cyril Ramaphosa, a 60 millió lakosú ország államfője a jövő héten bejelentésre készül, amely akár meg is akadályozhatja a külföldről érkezők beutazását, illetve más országokból induló repülőjáratok leszállását. Ebben az esetben a Magyar Úszó Szövetségnek azonnal életbe kell léptetnie a „B" tervét, és megszerveznie a hazai edzőtáborokat.