Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Astana is érkezik a Tour de Hongrie-ra

kerékpár Tour de France Miguel Ángel López
Team Astana rider Colombia's Miguel Angel Lopez celebrates as he crosses the finish line atop the Loze pass (Col de la Loze) at the end of the 17th stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, 170 km between Grenoble and Meribel, on September 16, 2020. (Photo by BENOIT TESSIER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Astana-Premier Tech is nevezett az idei magyar országúti kerékpáros körversenyre, így már öt olyan istálló indulása biztos, amely a legmagasabb kategóriába (World Team) tartozik.

A szervezők csütörtöki közleménye emlékeztet rá, hogy a kazah istálló tavaly is jelezte részvételi szándékát a Tour de Hongrie-ra, de akkor a koronavírus-járvány kirobbanása keresztülhúzta a számításokat, így Alekszandr Vinokurov sztárcsapata először versenyez majd Magyarországon.

Az Astana az elmúlt másfél évtizedben kiemelkedő sikereket ért el. A csapat színeiben a spanyol Alberto Contador 2008-ban megnyerte a Giro d'Italiát és a Vuelta a Espanát, egy évvel később pedig az ő Tour de France-diadalát ünnepelték a Champs Elysées-n. A most vezérigazgatóként tevékenykedő Vinokurov 2012-ben első lett a londoni olimpia mezőnyversenyében, majd következtek Vinceno Nibali sikerei: az olasz szupersztár 2013-ban megnyerte a Tirreno-Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d'Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szakaszgyőzelemmel a Tour de France sárga trikóját is elhódította. 2015-ben Nibali megvédte az olasz bajnoki trikót, honfitársa, Fabio Aru pedig a spanyol körversenyen lett első. 2016-ban ismét Nibalié lett a rózsaszínű trikó a Girón, 2017-ben pedig már Aru nyerte az olasz bajnokságot.

A jelenlegi legjobbjak közé tartozik a spanyol Luis León Sánchez, aki nyert már Párizs-Nizzát, négy szakaszt vitt el a Tour de France-on, és most a spanyol bajnoki mezt viselheti, valamint honfitársa, a lengyel körversenyt nyert, Giro- és Vuelta-szakaszgyőztes Ion Izagirre. Ugyancsak a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik a svájci körversenyen és a katalán körversenyen első, kétszeres Vuelta- és egyszeres Tour de France-szakaszgyőztes kolumbiai Miguel Ángel López, az olimpiai ezüstérmes, kilencszeres körverseny-győztes, 2020-ban Il Lombarida-bajnok dán Jakob Fuglsang, valamint egy másik nemzeti bajnoki trikós menő, a kazah Alekszej Lucenko, aki tavaly a Tour de France-on is nyert egy hegyi etapot.

A 42. Tour de Hongrie-t május 12. és 16. között rendezik. A magyar körversenyre a World Teamek közül az amerikai TREK-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange, a holland Team Jumbo-Visma és az izraeli Israel Start-Up Nation jelezte korábban részvételi szándékát.

Mindent egy helyen az Eb-ről