Magyarországot méltóvá teszik a hagyományai egy sakkolimpia megrendezésére

Horizontal
This picture taken on August, 1, 2014 shows a chess board at the Chess Olympiad Norway 2014 in Tromsoe. A player collapsed during his game on August 14 . The Red Cross was present in the playing hall and quickly undertook emergency first aid, but he later died at the hospital. AFP PHOTO / NTB scanpix / Rune Stoltz Bertinussen / NORWAY OUT (Photo by RUNE STOLTZ BERTINUSSEN / NTB SCANPIX / AFP)
Vágólapra másolva!
December 6-án a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) döntéshozói kihirdetik, hogy hol rendezik a 2024-es centenáriumi sakkolimpiát. A házigazda szerepre Budapest is pályázik, és mint azt Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke az Origónak nyilatkozva elmondta, jó esélyekkel várjuk a vasárnapi döntést.

És nem csupán azért, mert a vetélytárs argentin pályázatot – ők is a fővárost, Buenos Airest jelölték meg házigazdaként – első körben nem találta érvényesnek a FIDE Board.

„A 2020. május 1-ei határidőre két pályázat érkezett be a FIDE-hez, a magyar és az argentin. Utóbbinak azonban több hiányossága is volt, nem csatoltak kötelezően előírt dokumentumokat, így érvénytelennek minősítették a beadványukat. December 4-én, pénteken egy újabb ülésen még egyszer lehetőséget kapnak a pótlásra, és – hangsúlyozom – ugyan nem mások kárára szeretnénk elnyerni a rendezés jogát, de azért bízunk benne, hogy nem fog változni a FIDE döntése. De, ha mégis, akkor természetesen készen állunk, hogy nemes harcban hozzuk el Budapestre a rendezés jogát" – mondta Szabó László.

A Szabó László által irányított magyar szervezőbizottság mindent megtesz, hogy Budapestre hozza a 2024-es sakkolimpiát Fotó: Polyák Attila - Origo

A vasárnap esti online ülés, akár lesz vetélytársa a budapesti pályázatnak, akár nem, nem kevés izgalmat tartogat. A hazai szövetség már átküldte a komoly, minden részletre kiterjedő prezentációját a FIDE számára, a közgyűlés során pedig a magyar félnek elő is kell adnia azt, hogy meggyőzze az esetleg még bizonytalankodókat.

„Egy 32 diából álló, rendkívül részletes anyagot készítettünk, ami három részre osztható. Az első részben a magyar sakktörténetet, a nagyszerű sikereinket (sakkozóink az olimpiákon eddig kimagaslóan teljesítettek, hiszen a férfiak - az egyéni és a csapat teljesítményeket összegezve - 32 érmet szereztek, a nők pedig 28-at – a szerk.) mutatjuk be,

A második részben mutatjuk be a magyar pályázat támogatóit, akik között ugyanúgy vannak legendás sakkozók, mint Polgár Judit és Portisch Lajos, mint a jelen és a jövő nagy reménységei, például Karácsonyi Kata, a 14 éves lányok sakk-világranglista vezetője.

Polgár Juditot nem csak a sakk szerelmesei ismerik világszerte Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A fogyatékos sakkozókat képviseli a siketek sakkolimpiáján bronzérmes Frink Ferenc. De vannak persze a sakkon kívüli nagyon fontos támogatóink is, úgy mint Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Nemzet Sportolója; Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes úszó, sportállamtitkár; Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár; Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere; Kulcsár Krisztián, olimpiai ezüstérmes vívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke; Schmidt Mária, történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke.

Ehhez hozzáfűznénk még egy adalékot: A Századvég felmérése alapján – amely a sakk megítélését kutatta a magyar lakosság körében – kiderült, a megkérdezettek 83,7 egyetért azzal, hogy Magyarország sakkolimpiát rendezzen.

De visszakanyarodva a prezentációhoz, nem esett még szó a harmadik részről, amelyben a rendezés konkrétumait mutatja be a magyar szövetség. Szabó László elmondta, a pályázat számos újdonságot és innovációt tartalmaz, amelyekkel még látványosabbá tehető a sportág, illetve, amelyekkel még közelebb lehet vinni a versenyeket az érdeklődőkhöz.

Talán kevesen tudják, de a résztvevő sportolók, edzők, kísérők, bírók és újságírók létszáma alapján az olimpia, a paralimpia, a foci-vb és az atlétikai világbajnokság után

a maga 3500 fős létszámával a sakkolimpia a világ ötödik legnagyobb sporteseménye.

„A sakkolimpia a Hungexpón lenne, ugyanis ez az egyetlen olyan nagy befogadóképességű helyszín, ahol egy ekkora eseményt meg lehetne rendezni. Csak a versenyekhez 9000 négyzetméterre van szükség, hiszen egy időben ezer táblán folynak a partik. De emellett szükség van külön helyiségre a FIDE tisztviselői számára, a bírók számára, az elemzőknek, illetve a média munkatársainak is. A FIDE már megtartotta az ilyenkor szokásos bejárását, és mindennel meg voltak elégedve, beleértve a területen zajló fejlesztéseket is."

A Hungexpo hatalmas kiálltócsarnokaiban mindennek és mindenki jut hely még egy ekkora világversenyen is Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez többek között egy szálloda és egy kongresszusi központ építését jelenti. Utóbbi különösen örömteli, hiszen a – reményeink szerint – budapesti sakkolimpia

éppen a FIDE 1924-es megalapításának (a magyar szövetség is az alapítók között volt) századik évfordulójára esik majd.

Mint azt fentebb írtuk, a budapesti szervezők számos innovatív megoldással tennék még különlegesebbé a sporteseményt. A sakk egyébként is élenjár az innovációban, erre próbálnak még egy lapáttal rátenni a magyar pályázat készítői.

A sakk, ez talán senki számára nem meglepetés, nem a hangos szurkolótáborokat vonzó sport, ennek ellenére a szervezők számítanak helyszíni nézőkre, és konkrét céljuk, hogy minél több gyerek, iskolás csoport látogasson ki a tizenegy versenynap során a Hungexpóra.

„Egy sakkolimpia már csak amiatt is, hogy egy időben ezer táblán folyik a verseny, sokkal látványosabb tud lenni, mint azt sokan gondolnák. De tény, hogy a játszmákat követők túlnyomó többsége az otthonából figyeli az eseményeket, ezért nekünk erre a vonalra kell még nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Ma már a nagy versenyeket online, a lépéseket valós időben (real time) mutató közvetítések színesítik.

Az egyes partik közvetítéseit olyan számítógépes szoftverek segíti, amelyek már okosabbak maguknál a játékosoknál is, az érdeklődők pedig majd valós időben láthatják, ki hogy áll a partiban, és akár még azt, hogy a számítógép milyen lépéseket javasol egy-egy állás során. Úgy kell készülnünk, hogy több tíz-, de akár több százezer, a világ minden tájáról bekapcsolódó érdeklődőt ki tudjunk szolgálni" – részletezi a terveket Szabó László.

A sakk-közvetítésben ma már nincsenek határok: akár a Nemzetközi Űrállomáson is követhető egy-egy izgalmas parti Forrás: AFP/Eteri Kublashvili

A budapesti sakkolimpia abban is úttörő szeretne lenni, hogy tervek szerint ez lenne az első „zöld" sakkolimpia. A verseny során teljesen száműznék az egyszer használatos műanyagokat, ahogy a papírt is, minden információt digitális formában osztanak majd meg.

Ugyancsak az innovációs fejezet része, hogy a magyar szövetség egy 2024-ig tartó fejlesztési programmal szeretné elérni, hogy a sakkolimpiák történetében először ugyannyi női, mint férfi csapat üljön asztalhoz.

És, ha már a csapatoknál tartunk, fontos megjegyezni, hogy a házigazdának minden sakkolimpián lehetősége van, hogy a férfiaknál és a nőknél is több csapatot, akár hármat, négyet is indítson.

„Ez óriási lehetőség számunkra, amivel mindenképpen szeretnénk élni, hiszen így lehetőséget tudunk adni sok fiatal játékosnak, hogy, ha nem is az első csapatban, de mégiscsak Magyarországot képviselve ülhessen asztalhoz a sportág legnagyobb világversenyén. Ez minden bizonnyal óriási motivációt jelenthet számukra."

Szabó László elmondta, a sakkolimpiák után, hasonlóan más sportágak világversenyeihez, minden rendező országban megugrik a sportág iránt érdeklődő fiatalok száma.

„Szeretnénk, ha ez nálunk is így lenne. De nem csak a sakkolimpiával teszünk ezért. A kormány előtt van a kétszeres sakkolimpiai bajnokról elnevezett Maróczy Géza Program, ami egy összetett sportágfejlesztési terv, amelynek végpontja a 2024-es sakkolimpia megrendezése."

A sakk már jó ideje nem különc figurák érthetetlen, a hétköznapoktól fényévnyi távolságra lévő szórakozása. A sportágnak már évtizedek óta vannak nemzetközi sztárjai, akik tovább tudják növelni a sakk népszerűségét, vetettük fel Szabó Lászlónak.

A norvég világelső, Magnus Carlsen már igazi nemzetközi sportsztárnak számít Forrás: Lennart Ootes/Lennart Ootes

„Ez pontosan így van.

A korábbi világsztárjaink, mint a már említett Polgár Judit és Portisch Lajos mellett, több olyan fiatal játékos – Karácsonyi Kata, a 13 évesek között Európa-bajnok Gaál Zsóka, vagy Kozák Ádám – akiket fel lehet építeni a következő években."

A budapesti sakkolimpiára a pályázati anyag szerint 2024. szeptember 10. és 22. között kerülne sor. A megnyitó 10-én este 18.30-kor lenne, majd következne öt versenynap, amit egy szünnep, majd újabb hat versenynap követne, azaz tizenegy forduló után hirdetnének végeredményt szeptember 22-én este.