Nem a Tour de France győztese lett az év kerékpárosa

775568801 cycling Horizontal
Team Jumbo's Slovenian rider Primoz Roglic reacts at the end of the 17th stage of the 2020 La Vuelta cycling tour of Spain, a 178,2-km race from Sequeros to Alto de La Covatilla, on November 7, 2020. - Roglic is set to win the Vuelta with one stage left. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
A szlovén Primoz Roglic nyerte az esztendő legjobb kerékpárosát illető Vélo d'or trófeát. A szlovén versenyző a Touron alul maradt honfitársával, Tadej Pogacarral szemben, mégis eredményes évet tudhat maga mögött.

A 31 esztendős országúti bringás - aki először érdemelte ki a díjat - júniusban győzött a szlovén bajnokságon, majd az augusztusban újrainduló nemzetközi kerékpáros szezont végigversenyezve megnyerte a Tour de l'Aint, azután az összetett éléről kényszerült feladni a Critérium du Dauphinét.

Primoz Roglic idén címet védett a Vueltán Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Tour de France-elsőséget drámai körülmények között az utolsó előtti szakaszon, az egyéni időfutamon vesztette el fiatal honfitársával, Tadej Pogacarral szemben. Ez azonban nem törte meg a lendületét: októberben pályafutása során először diadalmaskodott az öt legrangosabb egynapos viadal, a Monumentumok egyikén, emlékezetes győzelmet aratott a Liege-Bastogne-Liege-en.

Az idény zárásaként pedig megvédte címét a Vuelta a Espanán. Teljesítményével az élen zárta a nemzetközi szövetség (UCI) ranglistáját 2020-ban.

Az 1992-ben alapított Vélo d'or díjat a Vélo Magazine szaklap ítéli oda. A legjobb teljesítményt nyújtó kerékpárost egy újságírókból álló nemzetközi zsűri választja meg, és amint azt Roglic a L'Équipe-nek nyilatkozva leszögezte: éppen ezért jelent neki nagyon sokat, hogy megkapta a rangos elismerést.