Tokió után döntenek a súlyemelés olimpiai jövőjéről

Weightlifting World Record / TIAN Tao / Men 96kg Jerk Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad OLYMPIC GAMES Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga ?? clean and jerk
Kitűnő eredmények születtek a kínai súlyemelőbajnokságon
Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt mondta. a jövő nyári tokiói olimpia után döntenek arról, ott lehet-e a súlyemelés a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon is.

Bach szerdai, lausanne-i online sajtótájékoztatóján foglalkozott a sportág helyzetével, és bírálattal illetve a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vezérkarát, amiért változatlanul adós az irányítás megreformálásával.

"Itt továbbra sincs előrelépés, az IWF elnökségében nem kapnak helyet a sportolók. Látunk projekteket, de nem látunk semmilyen intézkedést" - mondta Bach, aki úgy fogalmazott: a korábbi elnök, a posztról távozott Aján Tamás kivételével a mostani továbbra is a régi elnökség.

Ezer sebből vérzik a sportág Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kazuki Wakasugi

"Több információra van szükségünk arról, hogy ki és hogyan fogja megreformálni az IWF vezetését. A NOB a tokiói olimpia után fontolóra veszi, hogy benn tartsa-e a súlyemelést a párizsi játékok programjában" - idézte a TASZSZ Thomas Bachot.

Ez év januárjától az amerikai alelnök, Ursula Papandrea látta el az IWF ideiglenes elnökének tisztét, miután Aján Tamás - a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán - lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról.

Papandreát azonban az elnökség októberben leváltotta, s rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére, a NOB nemtetszését és többször is hangoztatott aggályait kiváltva.
Az IWF 2021 márciusára tervezi tisztújító kongresszusát.