Lassan eltűnnek a bizonyítékok, hogy Roger Federer lenne minden idők legjobbja

Rafael Nadal Novak Djokovic
Serbia's Novak Djokovic (R) congratulates winner Spain's Rafael Nadal at the end of their men's final tennis match at the Philippe Chatrier court on Day 15 of The Roland Garros 2020 French Open tennis tournament in Paris on October 11, 2020. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal 2020. október 11-én megalkotta a legyőzhetetlenség mítoszát. A spanyol teniszező bebizonyította, hogy érkezhet bármilyen kiváló eredményekkel a háta mögött az egész évben fantasztikusan teniszező Novak Djokovic, a Roland Garroson ez semmit nem ér a salakkirály ellen. Hiába Dominic Thiem sikere a US Openen, az egy hónappal a New York-i torna után Párizsban látottak azt mutatják, hogy a generációváltás inkább a nőknél ment már végbe. A magyar teniszezők kiváló évét pedig nemcsak Fucsovics Márton és Babos Tímea, hanem egy harmadik szereplő, Balázs Attila is tovább írta a francia őszben.

Mennyit érnek a számok egy szubjektív állásfoglalásban?

Hogyha azt nézzük, hogy talán az USA-n kívül a világ szinte minden országában a salakos teniszpályák vannak többségben, akkor még nagyobb tett Rafael Nadal 13 Grand Slam-győzelme ezen a borításon. Európában egészen biztosan ezen a pályán tanulják meg a sportág alapjait, és az utánpótlástornákon is ez a leggyakoribb borítás. Ergo mindenkinek a salakot kéne a legjobban ismernie, vagyis itt kellene a legkiegyensúlyozottabb eredményeknek születnie.

Nincsenek szavak arra a teljesítményre, amit Rafael Nadal bemutatott Novak Djokovic ellen Forrás: AFP/Thomas Samson

Ez 2005 óta teljesen felborult.

Az azóta eltelt 15 évben Rafael Nadal teljesen kisajátította magának a Roland Garrost.

102 mérkőzéséből 100-at megnyerve kialakította a legyőzhetetlen harcos képét, aki amikor úgy nézett ki, hogy 2015 körül Novak Djokovic is elkezdi írni a maga salakos sikersztoriját, képes volt újragondolni a teniszéről alkotott elképzeléseit.

Eléggé sorsszerű, hogy megannyi fantasztikus teljesítményéből pont a századikon tette le az asztalra minden idők legkiválóbb teniszét.

A világelső, a pályán a döntőig idén veretlen, és ott amúgy nem is rosszul játszó Djokovicnak esélye sem volt a salakkirály ellen. Kijelenthető, hogy ha Nadal „csak" azt a játékát nyújtja, amivel 2005 és 2008 között az első négy Garros-trófeáját bezsebelte, az nem lett volna elég a szerb ellen. Akkoriban Nadal ellen ugyanúgy háromszor kellett nyerőt ütni egy labdameneten belül, hogy az ellenfélé legyen a pont.

Djokovic erre képes is lett volna vasárnap délután. Nadal sikeréhez az is kellett, hogy pár éve, a negyedik ikszbe lépve szintet lépett a szerváiban: egy, addig a játéka gyenge pontjának számító elemből erősséget faragott. Továbbá megtanult gyorsan lezárni egy-egy labdamenetet, amit jól mutat, hogy a döntőben a rövid, pár ütéses pontoknál jóval hatékonyabb volt, mint Djokovic.

Nadal és Djokovic a szemünk előtt írja a történelmet Forrás: AFP/Thomas Samson

Nadalnak mindössze 2 óra 41 perc kellett pályafutása 20. Grand Slam-trófeájának megszerzéséhez. A döntőt minden idők legfontosabb teniszmérkőzésének harangoztuk be. Hogy miért? Mert nem volt mindegy, hogy a 34 éves spanyol éri-e utol Roger Federert a GS-győzelmek számában, vagy pedig a nála egy évvel fiatalabb Djokovic kerül közelebb mindkettőjükhöz, és szerzi meg a tizennyolcadikat.

Végül előbbi következett be, ami egyre több kérdést vet fel egy sokak számára igencsak érzékeny kérdéskörben.

Vajon nevezhetjük-e még mindig Roger Federert minden idők legjobb teniszezőjének?

Vagy már el lehet-e kezdeni gondolkodni abban, hogy esetleg az egyaránt krisztusi koron szintén túl lévő Nadal és Djokovic közül lenne valamelyikük e titulus jogos birtokosa?

Szavazzon!

Ki a legnagyobb?

Mindketten életük formájában teniszeznek - mentálisan és fizikailag is - olyan életkorukban járva, amikor Pete Sampras, Björn Borg és Ivan Lendl már nyugdíjasként tengették az idejüket.

Nadal egy újabb Garros-sikerre van attól, hogy megelőzze a 2021-ben talán pályafutása utolsó szezonját megkezdő Federert. Ha azt vesszük, hogy az elmúlt pár évben a US Open kemény pályáját is igencsak lelassították, az szintén a spanyol esélyeit növeli a rekorddöntésre.

Vajon ki minden idők legjobb teniszezője? Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

És akkor mit mondjuk arról a Djokovicról, aki ha éppen nem botrányaival hívja fel magára a figyelmet, akkor a minden borításra tökélyre fejlesztett teniszével kápráztatja el rajongóit. 33 évesen még mindig az Australian Open a fő vadászterülete (nyolc alkalommal nyert már Melbourne-ben), háromszor is legyőzte már a Wimbledon urának kikiáltott Federert a füves pályás GS döntőjében.

A Grand Slam-tornákat követő kilenc plusz egy versenyeket összegyűjtő Masterseken már mindketten a svájci legenda előtt járnak. Sőt,

Djokovic az összes tornát megnyerte legalább kétszer ezek közül.

Federernek a világelsőként eltöltött hetek rangsorának élén is vészesen fogy az ideje (310-290 a szerbbel szemben), ami egyébként is Nadalnak és Djokovicnak kedvez, és már az is óriási bravúr lenne tőle, ha jövőre még újabb trófeákat tudna nyerni.

Itt a generációváltás, de nem ott, ahol már régóta számítanak rá

Dominic Thiem sikerét látva a US Openen azt gondolhattuk volna, hogy a Garroson legalább eljut odáig, hogy minimum Nadal ellen megmérkőzhessen az elődöntőben. Nem így történt, a 27 éves osztrák egy olyan ötszettes negyeddöntőt veszített el Diego Schwartzman ellen, amilyet a Nagy Hármas szinte kivétel nélkül a maga javára tudott fordítani.

Dominic Thiem egy olyan mérkőzést veszített el a Garroson, amit a Nagy Hármas általában meg szokott nyerni Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ő nem tudta, így bár már tényleg látszódik, hogy Thiem mellett Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev és Danyil Medvegyev lehet az a négy játékos, aki átveheti a stafétát, még mindig korai lenne egyértelműen kijelenteni, hogy 2021-re eljön az ő idejük.

Nem úgy a női mezőnyben, ahol már a momentumok mellett a legnagyobb trófeák sem Serena Williams kezében landoltak az elmúlt két évben.

Az a fajta érinthetetlenség, amit Iga Swiatek 19 évesen a Roland Garroson bemutatott, még a 23-szoros GS-bajnok amerikaitól is ritkán látott volt.

A fiatal lengyel teniszező – Nadalhoz hasonlóan – szettveszteség nélkül lett tornagyőztes. A 14 játszma, amit megnyert az elmúlt két hétben, így nézett ki: 6:1, 6:2; 6:1, 6:4; 6:3, 6:2; 6:1, 6:2; 6:3, 6:1; 6:2, 6:1; 6:4, 6:1.

Jól áll a győzelem Iga Swiateknek Forrás: AFP/Thomas Samson

Menetelése során korábbi finalistákat győzött le – ebből inkább Simona Halep „kiütése" számít nagy tettnek, mint Marketa Vondrusováé -, valamint az Australian Open bajnokát, Sofia Kenint is. A Halep elleni teljesítménye volt a legdöbbenetesebb mind közül. A román teniszezőnek annyi esélye volt abban a 68 percben, mint amennyit ő adott Serenának a tavalyi wimbledoni döntőben. A világranglista 54. helyén álló tehetség előtt utoljára Szeles Mónika nyert ilyen fiatalon Garrost – 18 évesen.

Swiatek és Kenin mellett 2018 óta három olyan játékos is GS-t tudott nyerni, akik a jövőre 40. születésnapját ünneplő(?) Serenának akár a lányai is lehetnének.

A világelső Ashleigh Barty (24 éves) érett, okos teniszével, a US Open óta már háromszoros GS-győztes Oszaka Naomi (22 éves), valamint a pályáról bárkit leütni képes Bianca Andreescu (20 éves) sem voltak ott Párizsban.

A világelső és címvédő Ashleigh Barty ezúttal távol maradt a tornától, de még mindig ő az egyik legjobb fiatal Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Ez még egy ok, hogy nagyon várjuk a januári Australian Opent, ahol így öt rendkívül fiatal, de már az áttörésen túl lévő játékos mérheti össze erejét.

Szépen lassan vissza a térképre

Míg Babos Tímea párosban, addig Fucsovics Márton egyéniben futja legjobb szezonját – már ami a Grand Slam-tornákat illeti. Az elmaradt wimbledoni torna miatt idén csak három Grand Slamet rendeztek meg, amiken mindketten kitettek magukért abban a versenyszámban, amiben a legjobbak. Sőt, a Párizsban szintén mérkőzést nyerő Balázs Attila révén év végére három stabil GS-indulója lett hazánknak.

Babos Tímea 2020-ban ismét bebizonyította, hogy ő egy páros teniszező. És ezzel az égvilágon semmi probléma sincs!

A 27 éves teniszező Kristina Mladenoviccsal az oldalán címvédőként érkezett Párizsba, és újra győztesen hagyhatta el a francia fővárost. A magyar, francia párosnak idén egyetlen mérkőzés után sem kellett vesztesen elhagynia a pályát a három GS-en, mégis „csak" kettőt tudtak megnyerni.

Míg Párizs mellett Melbourne-ben is ők diadalmaskodtak – 2018 után másodszor ott is a legjobbnak bizonyulva, addig New York Cityben kizárták őket. Ez volt az egyetlen olyan alkalom az elmúlt három évben, amikor Babosék nem jutottak el legalább a negyeddöntőig a négy nagy major torna valamelyikén.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic sikeresen megvédték címüket a Roland Garroson Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Babos továbbra is a negyedik helyen áll a páros világranglistán, méghozzá úgy, hogy az Australian Open és a Roland Garros mellett a világbajnokságnak is ő és Mladenovic a címvédője.

Négy sikerével már így is Babos a legeredményesebb magyar teniszező a Grand Slam-tornák történetében.

A szintén párosban kétszeres bajnok Taróczy Balázst (Garros 1981, Wimbledon 1985) és az egyszeres győztes Temesvári Andreát (Garros 1986) már megelőzte, így szépen lassan érdemes lesz a magyar viszonyokon túl gondolkodni a teljesítményével kapcsolatban.

Pontosan ugyanezt kell tennünk Fucsovics Mártonnal is, aki idén mind a három tornán nyert mérkőzést, és kétszer is bejutott a legjobb 16 közé.

A 28 éves teniszező ezzel visszajött a világranglista 50. helyére, de játéktudása alapján minimum a legjobb 32, de inkább a legjobb 20 között kellene őt emlegetni. Pályafutása eddigi legkiválóbb teljesítményét nyújtotta, amikor Párizsban az első körben legyőzte a 4. kiemelt Medvegyevet, élete első sikerét aratva Top 10-es ellenféllel szemben.

Fucsovics Márton remekül teniszezett mindhárom idei Grand Slam-tornán Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Még ebben a példátlan évben a körülmények ellenére Fucsovics kiváló formában van. Nem véletlenül aggatta rá a férfiversenyeket szervező ATP honlapja a „Vasember" becenevet. Ha kitart a lendülete, akkor az ősszel tovább javíthatja ranglistahelyezését. Amint visszakerül a legjobb 32 közé, onnantól nem kell aggódnia attól, hogy Medvegyev-szintű játékosba botlik az első körökben.

Hiába a járvány miatti négy hónapos leállás és az abból fakadó csonka szezon, talán soha nem lüktetett ennyire az élet a tenisz világában, mint most. Szerencsére ebben a magyar játékosoknak is egyre nagyobb szerepük van.