Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hatalmas küzdelemben kapott ki Fucsovics Márton a Roland Garros nyolcaddöntőjében

FUCSOVICS Márton
Párizs, 2020. október 5. Fucsovics Márton az orosz Andrej Rubljov ellen játszik a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesének nyolcaddöntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2020. október 5-én. MTI/EPA/Julien De Rosa
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton helyenként remekül teniszezett, de nem sikerült a bravúr a világranglista 13. helyezett Andrej Rubljov ellen és az orosz játékos jutott a legjobb nyolc közé a Roland Garroson, miután 6:7, 7:5, 6:4, 7:6-ra legyőzte a legjobb magyar teniszezőt.

Óriási bravúrra készült a Roland Garroson a világranglista 13. helyezett orosz Andrej Rubljov ellen Fucsovics Márton, ugyanis egy győzelemmel 1981 után lehetett volna újra magyar teniszező egy Grand Slam-torna legjobb nyolc játékosa között.

Rubljov jó formában érkezett a Garrosra, megnyerte az egyik felvezetőversenyt, majd már Párizsban Sam Querrey ellen egy ötszettes küzdelemben tudott továbbjutni, a spanyol Alejandro Davidovich és a korábbi wimbledoni döntős Kevin Anderson ellen már jóval könnyebben vette az akadályokat.

Fucsovics a Medvegyev elleni bravúrja után két könnyebb, hozható mérkőzést tudott megnyerni, előbb Albert Ramos-Vinolast, majd Thiago Monteirót búcsúztatta, egyaránt három játszmában.

Fucsovics jól játszott, de a döntő pillanatokban az orosz jobban tudott koncentrálni Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Fucsovics jól kezdte a meccset, a második bréklabdát értékesítve rögtön elvette az orosz adogatását, majd egy ásszal lezárva hozta a sajátját. A magyar teniszező 3:2-es vezetésbél elbukta az adogatását, de rögtön vissza is vette, 5:3-nál pedig már a szettben maradásért kellett adogatnia az orosznak.

Ez még sikerült Rubljovnak, sőt, Fucsovics nem tudta kiszerválni a szettet, semmire bukta el a saját adogatását, majd fogadként sem tudott pontot szerezni, így 5:6-nál már ő adogatott azért, hogy rövidítésre mentse az első játszmát, szerencsére eredményesen.

Fucsovics Márton nagyot mentett az első szett végén Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A tiebreakben 2-0-ra és 3-1-re is vezetett az orosz, de Fucsovics fantasztikus játékkal fordított, 7-4-re nyerte a rövidítést, 7:6-ra az első szettet.

A második szettben 2:1-es előnynél brékelt Fucsovics, 3:1-nél kínkeservesen húzta be az adogatását, majd 5:2-nél megint a szettben maradásért kellett adogatnia az orosznak, amit megint meg tudott oldani, Fucsovics viszont ezúttal sem tudta lezárni a szettet. 5:5-re visszakapaszkodott Rubljov, megint elvette Fucsovics adogatását és 7:5-re megnyerte a második szettet, zsinórban öt gémet nyert Fucsovics ellenfele. két óra után gyakorlatilag egy új meccs kezdődött.

Fucsovics a harmadik szettben is tudott brékelni, 2:1-es vezetésnél vette el az orosz adogatását, de hiába volt többször is kedvező helyzetben, rögtön elbukta a saját adogatását, majd Rubljov ki is egyenlített. Egymás után jöttek a brékek, 4:4 után újra nem tudta hozni az adogatását Fucsovics, Rubljov pedig a legjobbkor nyerte a sajátját, 6:4-re övé lett a harmadik szett.

Rubljov a döntő pillanatokban kevesebbet hibázott Forrás: AFP/Martin Bureau

A negyedik szettben végig fej-fej mellett haladtak a teniszezők, mindketten hozták a szervajátékaikat, igaz, sokszor nem egyszerűen. A negyedik szettben is kellett a játszmában maradásért adogatnia az orosznak, 5:4-nél Fucsovicsnak három játszmalabdája volt fogadóként, innen tudott mégis egyenlíteni Rubljov.

5:5 után viszonylag könnyen hozta az adogatását Fucsovics, de Rubljov is semmire nyerte, 6:6 után újabb tiebreak következett.

Rubljov egyből elvette Fucsovics adogatását, majd magabiztosan hozta a maga két szerváját, ezt követően Fucsovics csak az egyik szervája után szerzett pontot. Rubljov megint a legjobbkor tette oda magát igazán, 5-1-nél cseréltek térfelet, majd a második meccslabdáját beütötte, 7-2-re nyerte a rövidítést, 6:7, 7:5, 6:4, 7:6-ra pedig a szinte percre pontosa négyórás meccset.

Rubljov a negyeddöntőben azzal a Cicipasszal találkozik, aki 6:3, 7:6, 6:2-re verte a bolgár Dimitrovot. Fucsovics Márton remek szereplésének köszönhetően a top 50-be kerül majd a teniszezők világranglistáján.

Mindent egy helyen az Eb-ről