Fehéroroszország nem rendezheti meg a 2022-es sakkolimpiát

Final round of the 42nd Chess Olympiad in Baku international BakuChess Chess olympiad Baku Azerbaijan competition round CHESS SPORT EVENT concentration FINAL BOARD GAME GAME TEAM TABLE section MUSLIM men male WORLD CUP
Final day of the 42nd Chess Olympiad in Baku, Azerbaijan on Tuesday, September 13, 2016. ( (Photo by Oleksandr Rupeta/NurPhoto))
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elvette Fehéroroszországtól a 2022-es sakkolimpia rendezési jogát.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a FIDE a pénzügyi kötelezettségek megsértése miatt fosztotta meg Minszket a sportági csúcsversenytől, s ezzel együtt a világszövetség kongresszusának házigazda tisztétől is.

Részletekkel nem szolgált ugyan a döntést ismertetve Alekszandr Martinov, a FIDE jogi tanácsadója, de szavai szerint "meglehetősen jelentős szabálysértések" történtek.

– fogalmazott.

A chess.com szakmai honlap úgy tudja, hogy Fehéroroszország a sakkolimpiával kapcsolatos kötelező előlegek befizetésével maradt adósa a nemzetközi szövetségnek. Emellett nyilván szerepet játszott a rendezői jog elvételében az a tény, hogy Fehéroroszország jelentős belpolitikai válságot él át, amelyben Anasztaszija Szorokina, a FIDE alelnöke is szerepet vállalt, új választások kiírását szorgalmazva.

A FIDE most újra megnyitotta a pályázati eljárást a 2022-es kongresszusra és sakkolimpiára, amellett házigazdát keres a koronavírus-járvány miatt 2021 áprilisára halasztott női világkupának is.

A 2024-es sakkolimpiának várhatóan Budapest ad otthont, mivel a FIDE decemberi online kongresszusán a magyar fővárost fogja javasolni helyszínnek.