Orosz olimpiai bajnok sífutó készíti fel a kínaiakat

FIS Eastern Europe Cross Country Skiing Cup HORIZONTAL
3293736 02/11/2018 Nikita Kryukov of Russia during the quaterfinals of the FIS Eastern Europe Cross Country Skiing Cup in memory of V. A. Ivanov. Vitaliy Belousov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Tavaly még versenyzett, mostantól viszont már a kínai válogatottakat készíti fel a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékokra Nyikita Krjukov, az oroszok olimpiai bajnok sífutója.

A TASZSZ-nak nyilatkozva elmondta: azért szerződtették, hogy az ázsiai ország képviselői érmeket szerezzenek a hazai olimpián, ami nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen legjobb sprintereik nem tudtak beférkőzni az első ötven közé a legutóbbi világkupa-sorozatban sem a nőknél, sem a férfiaknál.

Nyikita Krjukov a teljes kínai válogatottért felel Forrás: Sputnik via AFP/Vitaliy Belousov

A 35 éves Krjukov, aki mindkét nemnél ellátja a szakvezetői feladatokat, elsősorban a sprintszámokra összpontosít, amelyekben ő maga kiemelkedő eredményeket ért el.

A 2010-es olimpián aranyérmes volt egyéni sprintben, s ezüstérmes a 2014-esen csapatsprintben. Három világbajnoki címet szerzett, s öt világkupa-győzelem is fűződik a nevéhez. A versenyzéssel múlt év áprilisában hagyott fel.