Giro d'Italia: ecuadori győzelem az ítéletidőben

Horizontal ILLUSTRATION MOUNTAIN LIGHTING HIKER HIKING cycling
Team Ineos Grenadiers Ecuador's rider Jhonatan Narvaez leads the race during the 12th stage of the Giro d'Italia 2020 cycling race, a 204-kilometers route between Cesenatico and Cesenatico, on October 15, 2020. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Helyenként valóságos itéletidőben rendezték meg a Giro d'Italia 12. szakaszát, a Marco Pantani emlékére kialakított Cesenatio körüli 204 kilométeres kört, amit az ecuadori Jhonatan Narváez nyert meg, aki pályafutása első szakaszgyőzelmét szerezte egy Grand Touron. 

Nagyjából 20 kilométer után kezdődtek meg az első szökések, amelyben ezúttal kimondottan sokan, közel húszan vettek részt. Az elől haladok előnye folyamatosan nőtt, 75 kilométer után már több mint 15 perc volt. Az üldöző mezőny élére ekkor állt be az NTT, az összetettben a negyedik helyen álló Domenico Pozzovivo csapata, és igyekeztek minél nagyobb tempót diktálva a lehető legjobban "szétszedni" a mezőnyt.

Az 1998-ban a Girót és a Tour de France-t is megnyerő Marco Pantani szülőhelye (Cesena) környkén kialakított útvonalban több harmadik és negyedik kategóriás emelkedő, illetve kategorizálatlan meredek fal volt, azaz megdolgoztatta a versenyzőket, különösen az NTT által diktált tempó mellett. Ennél is nagyobb nehézség volt, hogy a nap nagy részében pokoli rossz idő volt: hideg és olykor szakadó eső kergette a versenyzőket.

Ilyen időben tudott nyerni Jhonatan Narváez:

A nagy szökevénycsapat 7 percnél közelebb nem engedte a mezőnyt, viszont elől sem bírta mindenki a tempót, egyre többen morzsolódtak le. Az utolsó 20 kilométerre ketten maradtak elől: az ecuadori Jhonatan Narváez (Ineos-Grenadiers) és Mark Padun (Bahrain-Merida), de az utóbbit egy kerékpárcsere alaposan visszavetette, miközben hátul Pozzovivo és az NTT még megpróbálta meghúzni a mezőnyt, de nem sikerült lerázniuk a rózsaszíntrikós Joao Almeidát védő Quick-Stepet.

Az utolsó tíz kilométeren bele is törődtek ebbe, miközben elől Narvaez 15 másodpercre növelte az előnyét a felzárkózásban az erejével elfáradó Badunnal szemben. A 23 éves Narváez végül közel egyperces előnnyel nyerte meg a szakaszt, megszerezve karrierje első Grand Tour-szakaszgyőzelmét.

Valter CCC-s csapatársát, Ilnur Zakarint segítve 21 perc feletti lemaradással a 46. lett. Összetettben a 22 éves magyar kerékpáros megtartotta 22. helyét.

Eredmények:
12. szakasz, Cesenatico-Cesenatico, 204 km:
1. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:31:24 óra
2. Mark Padun (ukrán, Bahrain-McLaren) 1:08 perc hátrány
3. Simon Clarke (ausztrál, EF) 6:50 p h.
...46. Valter Attila (CCC) 21:06 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 49:21:46 óra
2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 34 másodperc hátrány
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 43 mp h.
4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 57 mp h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) 1:01 perc hátrány
...10. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 2:20 p h.
...22. Valter 24:36 p h.

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják, részben átfedésben a kedden rajtoló Vuelta a Espanával. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.
Pénteken a Cervia és Monselice közötti 192 kilométer megtétele vár a Giro d'Italia mezőnyére, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.