Öt és fél órás műtéten van túl a lengyel körversenyen bukott kerékpáros

NCOV CORONAVIRUS COVID-19 WIELRENNEN CYCLISME CYCLING
Dutch Fabio Jakobsen of Deceuninck - Quick-Step pictured in action during a training session in the Flemish Ardennes, Wednesday 17 June 2020, in Zottegem. With the phase three of the deconfinement, pro cycling teams are back to training. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Vágólapra másolva!
Öt és fél órás műtét után súlyos, de stabil a holland bajnok Fabio Jakobsen állapota, aki sprintbefutóban hatalmasat bukott a lengyel országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitószakaszán.

A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, miközben a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, a holland Dylan Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a mögüle érkező honfitársának, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant.

Hatalmas bukással ért véget a lengyel körverseny első szakasza - videó

A Tour de Pologne első szakaszát hatalmas bukás zárta, többen is megsérültek. A legrosszabbul Fabio Jakobsen, a Deceunick-QuickStep versenyzője járt, aki Dylan Groenewegen, a Jumbo-Visma kerekese mellett próbált kibújni a szakasz utolsó méterein, de beleakadt a pálya széli kordonba, amit magával rántott. Az útra kerülő darabokban végül többen elestek.

A célba érkezők közül többen is átestek a szintén bukó Groenewegenen, aki ugyan megnyerte a szakaszt, ám utólag a zsűri kizárta a versenyből, a nemzetközi szövetség (UCI) pedig honlapján bejelentette: az "elfogadhatatlan" eset után vizsgálatot indít. A lengyel ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben, Groenewegen csapata, a Jumbo-Visma pedig bocsánatot kért, hangsúlyozva: "az ehhez hasonló bukásoknak nem szabadna megtörténniük".

Az etapsikert Jakobsennek ítélte a zsűri, a Deceuninck - Quick-Step 23 éves bringását súlyos-életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította a sosnowieci Szent Barbara kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát.

Pawel Gruenpeter, az intézet igazgatóhelyettese csütörtökön közölte: az éjszakai beavatkozás a körülmények miatt nehéz volt - korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy Jakobsen szájpadlása átszakadt, ami megnehezítette az intubációt -, ám komplikációk nem léptek fel.

"Nincs közvetlen életveszélyben" - idézte az orvost az ESPN weboldala. Hozzáfűzte: Jakobsen agya és gerince nem sérült, és a csütörtöki nap folyamán megkísérlik felébreszteni a kómából.

Czeslaw Lang versenyigazgató tájékoztatása szerint az útvonalbiztosító fejsérülést szenvedett, állapota stabil.

A viadalon induló három magyar - Valter Attila (CCC), Kusztor Péter (Novo Nordisk) és Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) - egyike sem volt érintett a bukásban.

Napra pontosan egy esztendővel Jakobsen balesete előtt, tavaly augusztus 5-én Bjorg Lambrecht vesztette életét a lengyel körversenyen: a 22 éves belga kerékpáros két nappal korábban bukott szakasz közben.