Vágólapra másolva!
Az olasz Jakub Mareczko második szakaszgyőzelmét aratta a 41. Tour de Hongrie eddigi leghosszabb, 181,8 kilométeres szakaszán. A vasárnapi mezőnyhajrában bukó, sárga trikós Jon Aberasturinak nem sikerült megtartania az összetett első helyét.

„Lenn az alföld tengersík vidékin, Ott vagyok honn, ott az én világom" – a magyar szépirodalom remekműve sokak szerint idealizálja az Alföldet. Az igazat megvallva e cikk szerzője számára is sokkal vonzóbbak a hegyek, mint a „Puszta". Amikor a Magyar Körverseny harmadik szakaszának elején, Tiszafürednél felbukkantak a horizonton a Mátra csúcsai, tudat alatt már a szerdai, kékestetői hegyi befutóra terelődtek a gondolatai.

A csikósok is megtisztelték a Tour de Hongrie mezőnyét Forrás: Szendrei Zoltán

Majd egy éles jobb kanyar visszarántott a jelenbe, ami szintén nem festett rossz képet. Petőfi Sándor versének számos sora tárult ekkor a szemünk elé. A "hosszú gémű kút" látványa és a "méneseknek nyargaló futása" mellett a tanyáknál a szellők lágy ölében a kalászos búza is ringatózott. A hortobágyi Kilenclyukú híd, majd "egy-egy város templomának tornyai" közül a legfontosabbak ezúttal Karcag és Nyíregyháza voltak.

A szakasz úgy alakult, ahogyan ezen a szinten egy tipikus, közepesen hosszú, sík etap szokott. Egy öt fős szökevénycsoport már az elején magához ragadta a kezdeményezést, és meglógott a mezőnytől. Közülük a legjobb és legmagasabb szintről (World Tour) érkező a Jumbo-Visma versenyzője, Lennard Hofstede volt.

A szökevények és a "Puszta" Forrás: Szendrei Zoltán

A holland fiatal mindhárom gyorsasági részhaját megnyerte, bezsebelve ezzel kilenc másodpercnyi időjóváírást. A hortobágyi, hajdúböszörményi és nagykállói részsikerén túl ő volt az, aki a szökevények közül a legtovább bírta elől. A Tour de France-on egy nap legaktívabb bringásának piros rajtszám a jutalma a másnapi szakaszra. A magyar körön ilyen nincsen, és a hazaérés sem sikerült - Nyíregyháza határában őt is utolérték -, de az erkölcsi győzelem kétségtelenül az övé lett.

A szakaszgyőzelem ezúttal is mezőnyhajrában dőlt el, és ami fontosabb: BUKÁS NÉLKÜL! Egy apróbb bukás ugyan volt a Hortobágyon, de a mezőny mégis egyszerre vághatott neki az utolsó métereknek, és mindenki azonos idővel ért célba. Ez tekintve, hogyan hullottak a világ legjobbjai az utakon, kész csodának tekinthető.

A Kilenclyukú hídon is átment a mezőny a hétfői nap folyamán Forrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

Sokáig a Trek-Segafredo diktálta az iramot és próbálta felvezetni a hajrát Matteo Moschettinek. Az olasznak ezúttal sem jött össze a győzelem, honfitársa, Jakub Mareczko ismét lesprintelte őt.

A CCC Team versenyzője második szakaszgyőzelmét aratta a Tour de Hongrie-n.

A második helyen Kaden Groves ért be a nyíregyházi Kossuth térre: az ausztrál az ezért kapott időjóváírásnak köszönhetően átvette a vezetést Aberasturitól össztettben. Az új sárga trikós előnye két másodperc az első szakasz nyertesével szemben, a harmadik helyre Hofstede jött fel. A legjobb magyar továbbra is a magyar válogatott Szatmáry András, aki így kedden is felveheti a fehér trikót.

- mondta Szatmáry az M4 Sportnak a befutót követően.

Tour de Hongrie, 3. szakasz
Karcag-Nyíregyháza, 181,8 kilométer
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:48:53
2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) azonos idővel
3. Erlend Blikra (norvég, Uno-X Pro Cycéing Team) a. i.
15. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett állása:
1. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 10:14:45
2. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2 mp h.
3. Lennard Hofstede (holland, Jumbo-Visma) 3 mp h.
6. Szatmáry András (magyar válogatott) 7 mp h.
16. Dina Márton (Kometa-Xstra) 12 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) 12 mp h.
24. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) 12 mp h.
A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld trikóban) Jakub Mareczko (olasz, CCC Team)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros trikóban) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér trikóban) Szatmáry András (magyar válogatott)

A Magyar Körverseny kedden egy Sárospatak és Kazincbarcika közötti 180 kilométeres szakasszal folytatódik.