Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legkülönlegesebb és legizgalmasabb háromhetes kerékpárversenyének ígérkezik az idei Tour de France. A koronavírus-járvány miatt ezúttal augusztus 29. és szeptember 20. között megrendezésre kerülő viadalon nem lesz ott az Ineos két korábbi győztese, Chris Froome és Geraint Thomas sem. Mégis a címvédő Egan Bernal és csapata lesz az, akit le kell győznie a többieknek egy olyan Touron, ahol szinte példátlan módon nem lesz sík időfutam, és a tradícionális hegyek is kimaradtak.

Bukások egymás hegyén-hátán

Ahogyan arra számítani lehetett, rengeteg kisebb-nagyobb bukás borzolta a kedélyeket az elmúlt egy hónapban. A mezőny a koronavírus miatt március közepe óta nem versenyzett, ezért mindenki extra motiváltan tért vissza az öthónapos szünet után. Ennek lettek a következményei az olyan horrorbukások, mint amilyen a fiatal belga szupertehetség, Remco Evenepoel szakadékba esése volt a Giro di Lombardián, vagy Fabio Jakobsen kis híján halálos kimenetelű balesete a Lengyel Körversenyen.

Primoz Roglic sem úszta meg ép bőrrel a bukásokkal tarkított augusztust Forrás: Jumbo-Visma

Sajnos a Tour legnagyobb favoritjai közül is jó néhányan belekeveredtek valamibe. A legrangosabb háromhetes legfontosabb felvezetőversenyén, a Critérium du Dauphinén az Ineos legnagyobb kihívójának számító Primoz Roglic is bukott, mellette a szlovén csapattársa és a tavalyi Tour dobogósa, Steven Kruijswijk, és az előző kiírás negyedikje, Emanuel Buchmann is pórul járt. Kruijswijk esetében ez egy vállsérüléssel is járt, aminek következtében a Jumbo-Visma nem tudja őt elindítani a szombaton kezdődő versenyen.

A Dauphinét a címvédő Egan Bernal sem tudta befejezni hátproblémák miatt, de ő ott lehet Franciaországban, és megkísérelheti megvédeni a címét. A hatból hat hegyi befutóból álló versenyt végül Bernal honfitársa, a kolumbiai Daniel Martínez nyerte - kisebb meglepetésre.

A változás szele

A Dauphiné egyik legfontosabb fejleménye volt, hogy úgy nézett ki, szűk egy évtized után végre nem az Ineos diktálja a tempót a mezőnyben. A legutóbbi nyolc Tourból hetet megnyerő brit csapat a Jumbo-Visma személyében végre méltó kihívóra talált. Ennek az lett a következménye, hogy az egyaránt formán kívül tekerő

Chris Froome és Geraint Thomas sem lesz ott a Tour de France-on.

Két korábbi győztesét, Geraint Thomast (balra) és Chis Froome-ot sem viszi el az Ineos a Tourra - előbbi a Giro d'Italián, utóbbi a Vuelta Espanán próbálkozhat még idén Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A britek így egyetlen hazai bringással, Luke Rowe-val és hét légióssal vágnak neki a mezőnyre váró 3 470 kilométernek. Azért nem kell kétségbe esniük az együttes rajongóinak: Bernal mellett a titkos esélyesek csoportját erősíti a 23 éves orosz Pavel Sivakov, valamint a tavalyi Giro d'Italia győztese, Richard Carapaz is. Alájuk pedig olyan sztársegítők „dolgoznak be", mint amilyen a világbajnok Michal Kwiatkowski, a hegyeken kiváló Andrey Amador és Dylan Van Baarle, valamint a nagyszerű tempóra képes Jonathan Castroviejo.

Bernal legnagyobb kihívója a tavalyi Vuelta Espanát és az elmúlt két évben szinte verhetetlen Primoz Roglic lesz.

A 30 éves, síugróból lett kerékpárost a korábbi Giro-győztes Tom Dumoulin, Seb Kuss és George Bennett segítheti fel a hegyekre. A holland csapat az augusztusban a Milánó-San Remót és a Strade Bianche egynapos klasszikusokat is megnyerő Wout Van Aertot is elindítja, aki egyedül küzdhet a pontverseny nyertesének járó zöld trikóért.

Az Origo Sport szerint a Tour de France három legnagyobb favoritja: Thibaut Pinot, Egan Bernal és Primoz Roglic (balról jobbra) Forrás: AFP

Ahogyan láthatjuk, szinte mindenkinek megvan a maga gondja. Ez új esélyt nyithat a franciáknak, hogy 35 év után ismét az övék legyen a sárga trikó.

Bernard Hinault 1985-ös – saját maga ötödik győzelme óta nem volt Tour-győztese a franciáknak.

Ha Thibaut Pinot-t végre elkerülik a bukások, vagy Romain Bardet ki tudja használni, hogy nem lesz hosszú, sík egyéni időfutam, ami mindkettejüknek a gyengéje szokott lenni, akkor valamelyikük simán odaérhet.

A hazaiak közül a legjobb 25 éven alulinak számító fehér trikó egyik várományosa David Gaudu, azonban a sárga trikóhoz hasonlóan eddig soha nem látott csata várható ezért a trikóért is. A címvédő Bernal (23 éves) és csapattársa, Sivakov (23) mellett a Dauphiné-győztes Martínez (24), a szlovénok szupertehetsége, a 21 éves Tadej Pogacar is korhatár alatt van, valamint a következő Alberto Contadornak kikiáltott Enric Más is csak idén tölti be a 25-öt.

Sok ismeretlen heggyel, hosszú időfutam nélkül

Hosszú idő után nincsen hosszú, sík egyéni időfutam a 21 szakasz között. Ugyanakkor ha minden jól alakul, akkor mégis egy olyan pályán dőlhet majd el a sárga trikó sorsa, ahol a bringások egyenként vágnak neki a távnak.

Az utolsó előtti szakasz egy olyan időfutam lesz, melynek utolsó hat kilométere a La Planche des Belles Filles nevű emelkedőn ér véget.

Íme a 2020-as Tour de France útvonala Forrás: letour.fr

Ez kedvezhet az egyaránt év elején csapatot váltó Nairo Quintanának, a spanyol Mikel Landának, valamint a Touron először induló Miguel Ángel Lópeznek. Ezzel a különleges etappal együtt összesen hét hegyi befutós szakasz lesz, az első rendhagyó módon már a negyedik napon.

A sprinterek számára a hagyományos, Champs Élysées-i nagy finálé mellett – hogy csak a legkülönlegesebb helyszíneket említsük – Lyonban, Poitiers-ben, a rajt helyszínének számító Nizzában, valamint egy Atlanti-óceáni szigeten is lesz lehetőségük pontokat gyűjteni a zöld trikóért folytatott harcban. A nyolcadik elsőségére hajtó Peter Sagan legnagyobb ellenfelei Caleb Ewan, Elia Viviani, Wout Van Aert, Alejandro Valverde és Julian Alaphilippe lehetnek.

Peter Sagan nyolcadik zöld trikójáért teker Franciaországban Forrás: AFP/Marco Bertorello

Nagyon nívós mezőny, egy különlegesebb időpont, és egy olyan útvonal, ahol a nagy hagyománnyal bíró alpesi és pireneusoki emelkedők helyett új helyszíneket ismerhet meg a mezőny. Kíváncsiak vagyunk, milyen lesz egy Mount Ventoux, Alpe d'Huez, Tourmalet, vagy Galibier nélküli Tour de France. A speciális körülmények és a nagy kihagyás miatt senki nem tudja pontosan, hogyan fog kinézni az előttünk álló három hét, ami pont ezért lehet páratlan.