Kiengedték a kórházból Valter Attila nagyot bukó csapattársát

kerékpár Tour de Hongrie
Egy újabb augusztusi verseny, ahol nem úszta meg a mezőny bukás nélkül
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról szombaton beszámoltunk, Jon Aberasturi lett a Tour de Hongrie első spanyol szakaszgyőztese, miután Esztergomban meg tudta nyerni az ötnapos verseny - bukásokkal tarkított - első szakaszát. A második etap egy hosszabb, de egyszerűbb útvonalat tartogat a mezőnynek, méghozzá az ország másik felében.

Sajnos eddig az egész augusztusi hónap a bukásokról szól az országúti kerékpárosok világában. Ez alól a 41. Tour de Hongrie első szakasza sem volt kivétel. Az esztergomi-pilisi körpályán először a Team Novak színeiben tekerő Wermeser Zsombor esett el egy ártalmatlan szituációban, aminek köszönhetően feladni kényszerült a versenyt.

Egy újabb augusztusi verseny, ahol nem úszta meg a mezőny bukás nélkül Forrás: Mario Pertorini, Tour de Hongrie

A fiatal magyarnál is rosszabbul járt Kamil Malecki, aki az utolsó kanyarban bukfencezett át az előtte földre kerülő társán olyan szerencsétlenül, hogy ő húzta a rövidebbet. A CCC-s Valter Attila lengyel csapattársát a kórházba szállították, ahol kiderült, hogy egyetlen csontja sem tört el. A 22 éves magyar versenyző jól mozgott a Pilisben, az utolsó hegyi hajrát meg is nyerte a Két-Bükkfa-nyeregnél, az emelkedőre kilátogató bő ezer ember legnagyobb örömére.

A mentők vitték el az utolsó kanyarban bukó versenyzőt a Tour de Hongrie-n

Spanyol győzelemmel kezdődött a 41. Tour de Hongrie. Az esztergomi-pilisi körpályán háromszor tekert végig a mezőny, és végül Jon Aberasturi lett a leggyorsabb, aki sikerének köszönhetően a sárga trikót is felveheti vasárnap. Az esztergomi Bazilika tökéletes helyszíne volt a Magyar Körverseny első szakaszának. Már a start előtt legalább két-háromszáz ember volt a Bazilika előtti parkban.

Az esztergomi Bazilika előtt végül sprintbefutó döntött a szakaszgyőzelemről, amit a Caja Rural-Seguros versenyzője, Jon Aberasturi nyert meg.

Szombati sikerének köszönhetően ő lett a Magyar Körverseny történetének első spanyol szakaszgyőztese. A legjobb hazai eredmény Dina Mártoné (19. hely) lett, aki Valterhez (28.), Kusztor Péterhez (50.) és Szatmáry Andráshoz (57.) hasonlóan a sárga trikóssal azonos idővel ért célba.

Jon Aberasturi nyerte az első szakaszt, így vasárnap rajta lesz a sárga trikó Forrás: Szendrei Zoltán

Az első etaphoz hasonlóan a másodikon is mezőnyhajrá várható. A rajt helyszíne hazánk második legnagyobb városa, Debrecen lesz, majd a Hajdúságon és környékén megtett 158,4 kilométer után Hajdúszoboszlón ér véget. Hajdúböszörmény és Balmazújváros mellett Debrecenen is kétszer halad át az útvonal, hogy aztán a fürdővárosban ismét összemérjék erejüket a legjobb sprinterek.

Az első nap utolsó kilométerein a Mitchelton-Scott diktálta az iramot, így nem lennénk meglepve, ha - Peák Barnával az élen - ezúttal is a legmagasabb (World Tour) szintről érkező csapat irányítaná a történéseket, felvezetve a hajrát az Esztergomban második helyen célba érő Kaden Groves számára.