Vágólapra másolva!
Ha a koronavírus-járvány miatt nem halasztották volna el egy évvel az olimpiát, akkor a magyar kajak-kenusok hétfőn szálltak volna először vízre a tokiói Sea Forest Waterwayen, az ötkarikás játékokon. Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Origónak beszélt arról, hogyan érintette, hogy további egy évet kell várnia élete első olimpiára, és elmondta, kik lehetnek azok, akik jól jártak azzal, hogy még egy évet készülhetnek az olimpiára.

Hétfőn hajnalban szálltak volna először vízre a magyar kajak-kenusok a tokiói olimpia előfutamaiban. Gondolt rá, hogy már ott lehetne, ha nincs ez a világjárvány és az azzal járó halasztás?

Nagyon rosszul érintett az olimpia elhalasztása, hiszen arra szerződtettek minket, kapitányokat, hogy az olimpiai ciklusban a legjobb eredményt kihozzuk a versenyzőkből. Felnőtt kapitányként ez lett volna az első olimpiám. Valószínűleg könnyebben feldolgoztam volna, ha már jártam volna kapitányként az ötkarikás játékokon. Nekem ugyanolyan nehéz volt, mint a versenyzőknek.

Hüttner Csaba nehezen dolgozta fel az olimpia elhalasztását Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerencsére gyorsan belevetettük magunkat a munkába, és próbáltuk a legideálisabb feltételeket biztosítani a csapatainknak, hogy tudjanak edzeni. Ennek köszönhetően gyorsan eltelt az a három hónap, hiszen március közepétől indult, most meg már itt vagyunk augusztusban.

A válogatott kajak-kenusokat hogyan érintette a halasztás? A 42 éves Kammerer Zoltán például azt mondta, olyat csinál majd, amit az elmúlt 34 évben egyszer sem, nyári szünetet tart.
Van olyan szakág, amelyben minden olimpiai kvótát megszereztünk – gondolok itt a női kajakosokra – ezért kicsit nagyobb teret engedtünk nekik, így edzésversenyeket sem nagyon rendeztünk nekik, mert

ezeknek a lányoknak nincs rá szükségük. Motivációs hiányban nem szenvednek. A többi szakágban azonban próbáltunk olyan teszteket elvégezni, amelyek alapján a következő évben előre léphetünk, és közelebb kerülhetünk a megszerezendő olimpiai kvótákhoz.

Ezek motiválták a versenyzőket, így tudtak napról napra továbblépni. Folyamatosan tartottuk Szolnokon az edzésversenyeket, ezeknek a lezárása lesz augusztus végén a magyar bajnokság. Szabad nyara azért senkinek nem lett. Mindenki becsületesen készült, maximum annyiban más az idei év, hogy mindenki tudta, hogy nem kell olyan csúcsformába kerülnie, mint tavaly, amikor az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készültünk.

A szolnoki edzésverseny-sorozatban nagy hangsúlyt kapott a férfi kajaknégyes építése. Tavaly a szegedi világbajnokságon a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes versenyzett, idén azonban a szívműtétje után visszatérő Molnár Péter került be a négyesbe Birkás helyére. Miért Birkás Balázs került ki az egységből?
Négyszer tíz forintból nem mindig lesz negyven, így az utóbbi évek tapasztalatai alapján arra jutottunk, hogy a legjobb négy egyes versenyző nem biztos, hogy a legjobb összeállítás egy négyes hajóban. Egyesben nemzetközi szinten is kimagasló versenyzőink vannak, de egy csapathajóban az a cél, hogy a versenyzőink minél jobban együtt tudjanak dolgozni. Egy magyar fejlesztésű eszközzel elkezdtük mérni a hajó futását, illetve az erőkifejtéseket, Birkás Balázzsal is elvégeztük a teszteket, és ez az eredmény jött ki.

A tavaly nyári világbajnokságon a férfi kajaknégyes 13 századdal maradt le az éremről, de az olimpiai kvótát megszerezte. A vb után azt mondta, azok a négyesek, amelyekben a versenyzőknek nagyobb a tömege, esélyesebbek szembeszélben. Nekünk is kellene találnunk valakit, aki nagyobb darab. A világbajnok Molnár Péter lesz ez a nagyobb darab versenyző az olimpián?
Az biztos, hogy Molnár Péter testileg nagyobb, mint Birkás Balázs, de nem konkrétan arra gondoltam, hogy a nagyobb darab feltétlenül előnyös. Azt viszont látni kell, hogy azok a négyesek, ahol technikailag és súlyban is megegyeznek a versenyzők, azok jobban működnek. A tesztek alapján az jött ki, hogy a versenyzőinket technikailag kell összehangolni, hogy egymás mögött ülve ki tudják magukat evezni.

A világbajnok Molnár Péter kihagyta a tavalyi szezont Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nemrég azt mondta, a magyar kajak-kenu válogatott lehet ennek a halasztott szezonnak a nagy nyertese. Mire gondolt pontosan?
Ebben az évben kajakban és kenuban is leteszteltük a párosokat, ráadásul női kenuban több olyan fiatal versenyzőt is látok, akik rövid vagy akár hosszú távon is versenyképesek lehetnek Balla Virággal és Devecseriné Takács Kincsővel. Ha megtaláljuk az férfi párost kajakban és kenuban, akik megszerezhetik a hiányzó olimpiai kvótákat, akkor volt értelme ennek az évnek. Természetesen az a célunk, hogy minden kvótát megszerezzünk a jövő évi olimpiára.

Az idei szezonban két nagyobb verseny lesz. Augusztus végén Szolnokon rendezik az országos bajnokságot, egy hónnappal később pedig Szegeden lesz a gyorsasági és parakenu-világkupa. Mit lehet tudni a mezőnyről? Csipes Tamara nemrég azt mondta, a világkupán nem szeretne már versenyezni.
A legjobb női kajakosaink számára már az olimpia a legfőbb prioritás. Úgy gondolják, hogy a szeptember vége már túl későn van ahhoz, hogy csúcsformába kerüljenek, ezért inkább pihenni fognak. A férfi kajak, a férfi és női kenuban azonban oda fognak állni a legjobbjaink a világkupán, de nyilván azt is nézzük majd, hogy milyen nemzetközi mezőny fog érkezni Szegedre.

A szolnoki edzésversenyeken sokat tesztelték a férfi K-2 1000 méteres egységet. Lehet már tudni, hogy melyik páros tűnik a legerősebbnek?
Ezt majd az országos bajnokság és a világkupa után fogjuk megtudni. Az edzésversenyeken többféle összeállítású hajók voltak. A Kammerer Zoltán, Dombvári Bence kettős is győzedelmeskedett, a Kammerer, Varga Ádám páros is, a Dombvári, Noé Zsombor egység is, illetve a Koleszár Mátyás, Erdőssy Csaba duó is nyert futamot, így nincs egyértelműen kiemelkedő páros.

Az ob-n a három győztes páros is rajthoz áll majd, és akkor reálisabb képet fogunk kapni.

Ezt követően a világkupára két párost tudunk nevezni, ott ki kell jönnie, hogy melyik a legbiztosabb kezű egységünk.

Kammerer Zoltán 42 évesen is az olimpiára készül Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korábban élesen kritizálta a férfi kenusokat. Azt mondta, radikális változtatásokra van szükség abban a szakágban. Történt előrelépés?
Egyértelműen, hiszen a páros edzésversenyeket mind a hatszor ugyanaz a fiatal egység, a 20 éves Adolf Balázs és a 21 éves Fejes Dániel kettőse nyerte. Ez a két fiú hatalmas munkabírású, és mindent megtesznek azért, hogy évről évre jobbak legyenek. Ez egy fény az alagútban, mert róluk csak jókat tudok mondani. Nekik kifejezetten jól jött, hogy az olimpiát egy évvel elhalasztották, mert nemzetközi szinten még nem versenyeztek, bele kell erősödniük a mezőnyben. De nagyon jó úton járnak. De folyamatosan alakulnak új párosok, és remélem, lesznek olyanok, akik nagy meccsekre kényszerítik majd őket.

A napokban az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila bejelentette, hogy 37 évesen visszatér, és elindul az országos bajnokságon. Ő is képbe kerülhet még?
Úgy tudom, a móka kedvéért vágott bele, úgyhogy nem tartom valószínűnek, hogy csúcsformába fog kerülni az ob-re.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta, a riói aranyérmes páros Forrás: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella viszont júniusban bejelentette visszavonulását.
Nagyon sajnálom. Gabi az utóbbi években rengeteget dolgozott, bár elég kétélű volt, mert a válogatókon nem szerepelt jól. Idén viszont nagyon jó formában volt, de az olimpia halasztásával úgy gondolta, hogy idősebb versenyzőként nem tud újra nekivágni. Nagyon sajnálom, de megértem a döntését.

Szabó Gabriella nem bírt volna még egy évet, míg Adolf Balázséknak jól jött az olimpia elhalasztása. Kik azok, akik a legtöbbet nyerhetik vele?
A nyertesei egyértelműen a férfi kenusaink lehetnek, ha beleerősödnek a mezőnyben. Az utóbbi hónapokban jól látható volt, hogy egyesben Bodonyi András is sokat fejlődött, míg a fiatal kenus párost már említettem. Az éremesélyes versenyzőink közül Kozák Danutának akár jól is jöhetett a halasztás, mert tavaly sérülten versenyezett a világbajnokságon, most viszont van ideje pihenni, ezért a jövő évi olimpián akár jobb is lehet.