Csak profik indulhatnak az idei londoni maratonon

London Marathon 2019  Eliud Kipchoge Lily Partridge Roza Dereje Vivian Cheruiyot Kenyan Olympic Brigid Kosgei Maiden women youngest winner Manuela Scha wheelchair British Athletes Callum Hawkins Dewi Griffiths Charlotte Purde and Lily Partridge London Mar
Eliud Kipchoge wins the elite men's race at the London Marathon on April 28th, 2019. (Photo by Karyn Louise/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Megrendezik októberben az idei London Marathont, ám amatőrök nem indulhatnak rajta, a nézők számát pedig korlátozzák.

A világ legrangosabb maratoni futóversenyei közül a londoni volt az egyetlen, amelyet nem töröltek eddig az idei naptárból, viszont a verseny sorsa egészen mostanáig bizonytalan volt.

A koronavírus-járvány miatt előbb áprilisról október 4-re tették át az eseményt, ezt követően pedig a szervezők folyamatosan egyeztettek az illetékes hatóságokkal és szakemberekkel a viadal sorsáról. A házigazdák a múlt héten minden nevezőnek levelet küldtek, amelyben azt közölték, hogy továbbra sem tudnak biztosat mondani, ám ígéretet tettek arra, hogy ezen a héten, legkésőbb péntekig végleges döntés születik.

Eliud Kipchoge a 2019-es maratonon Forrás: NurPhoto via AFP/Karyn Louise/NurPhoto/Karyn Louise

A döntés csütörtökre született meg, és úgy szól, hogy lesz verseny októberben, de a megszokott 40 ezres tömeg helyett csak a legjobbak rajtolhatnak. A pálya sem a megszokott lesz, a szervezők egy londoni park területén jelölnek ki egy körpályát, amelyen teljesítik majd az atléták a 42,195 kilométeres klasszikus távot. A pálya környékére csak limitált számban engednek majd nézőket.

A viadal két legnagyobb sztárjának személye viszont nem változott: a férfiaknál a világ két legjobb idejével rendelkező futó, a világcsúcstartó kenyai Eliud Kipchoge (2:01:39 óra) és az etióp Kenenisa Bekele (2:01:41 óra) csap össze egymással, illetve a többi riválissal.