Usain Bolt 18 éve mutatta meg először tehetségét a világnak - videó

Usain Bolt
80905039. México, 5 Sep 2018 (Notimex-José Pazos).- Con cámara analógica el fotógrafo captaba la imagen, revelaba el rollo y cortaba el negativo en tiras, hacía la preselección y digitalizaba la imagen en escáner para transmitirla. En la imagen, se muestra a Usain Bolt, cuando festeja su triunfo en los Juegos Olimpicos de Rio de Janeiro 2016. NOTIMEX/FOTO/ JOSÉ PAZOS/JPF/SPO/50A
Vágólapra másolva!
Usain Boltnak nem kellett egyéni csúcs ahhoz, hogy 2002. július 19-én megnyerje a junior-világbajnokság 200 méteres síkfutását.

Minden idők leggyorsabb embere már 15 évesen is olyan fizikai adottságokkal rendelkezett, mint egy kézilabda-átlövő vagy egy alacsonyabb kosárlabdázó az NBA-ben. Azonban nem csak 196 centiméteres magasságával tűnt ki a nála bő négy évvel idősebb mezőnyből Kingstonban.

18 évvel ezelőtt a 200 méteres síkfutás döntőjében 20.61-et futott, amivel - 15 évesen és 332 naposan - ő lett minden idők legfiatalabb juniorvébé-győztese. Ezzel három századmásodperccel elmaradt ugyan az előfutamban elért egyéni csúcsától, de ez senkit nem érdekelt a befutó után.

A siker utáni tisztelgése egy átlagos rajongójának a világ másik pontjáról nem annyira emlékezetes, mint a Lightning Bolt néven ismertté vált mozdulatai, azonban a hazai közönség számára akkor sokkal fontosabb gesztus lehetett.

Bolt a második legrövidebb skífutószámban nyert aranyérme mellett a 4*100 méteres, illetve a 4*400 méteres váltókban egy-egy ezüstérmet szerzett Jamaika fővárosában, mindkettőben korosztályos nemzeti rekordot felállítva.