Vágólapra másolva!
A hét végén tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, amelyen Kulcsár Krisztiánt újra a szervezet elnökének választották meg. Új összetételű elnökséggel dolgozik tovább a MOB, de van valami, ami nem változik. A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke továbbra is az az Aján Tamás, aki ellen a fél világ és a Magyar Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz, akit több millió dolláros sikkasztással vádolnak, aki már nem az IWF elnöke és nem a NOB tiszteletbeli tagja.

Aján Tamás 1990 óta - azaz 30 éve - vezeti a Magyar Olimpiai Akadémiát. Ha ennek a testületnek a honlapjára téved az olvasó, azt látja, mintha megállt volna az idő. A lapon ugyanis Ajánt még mindig az IWF, azaz a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként tüntetik fel - holott már nem az.

A MOA honlapja 2020. június 23-án Forrás: mob

Lemondott (az ő szóhasználatát idézve visszalépett), majd a lemondása után az új elnök, Ursula Papandrea által felkért vizsgálóbizottság olyan súlyos vádakkal illette Ajánt, amelyről szinte senkinek nem volt fogalma. A Richard McLAren vezette nyomozócsoport 120 oldalas jelentésében 3 millió dolláros sikkasztásról, a doppingeredmények manipulálásáról, az IWF elnökválasztási kampányában és a kongresszuson megvásárolt szavazatokról, korrupcióról lehetett olvasni. És ezek tényleg csak a legsúlyosabb vádak Aján ellen, aki érdemben egyszer, egy MTI-nek adott nyilatkozatában reagált: azt mondta, hogy semmi sem igaz abból, ami a McLaren-jelentésben szerepel.

Ennek ellenére ma már nem ő az IWF elnöke és a NOB tiszteletbeli elnökségi tagságáról is lemondott.

Az IWF orosz és német elnökségi tagja büntetőeljárást javasolt Aján ellen, néhány nappal ezelőtt pedig az is kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztálya 2019 óta nyomoz a bukott sportvezető ellen. Ne feledjük azt sem, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legutóbbi elnökségi ülésén Thomas Bach IOC-elnök azt mondta, hogy a NOB nem biztosít akkreditációt a tokiói játékokra egyetlen olyan IWF-tisztségviselőnek sem, aki érintett a jelenlegi vizsgálatban.

Aján Tamás személyesen vett részt a MOB múlt heti tisztújító közgyűlésén.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korábbi elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tisztújító közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2020. június 20-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezen a tisztújításon azonban a Magyar Olimpiai Akadémia vezetőségét nem választották újra, annak a mai napig Aján Tamás az elnöke. Információink szerint a MOB nem akart a dolgok elébe menni, azt várja Ajántól, hogy tisztázza magát a vádak alól.

Telefonon beszéltünk Vékássy Bálint MOB-főtitkárral, aki megerősítette az értesülésünket. A MOB valóban kivár, hiszen Aján azt ígérte, hogy néhány héten belül reagál a vádakra.

Addig a Magyar Olimpiai Bizottság nem tesz mást ebben az ügyben.

A MOA oldalán lévő videóban Aján Tamás hosszan beszél az 1985-ben alapított Magyar Olimpiai Akadémiáról. Azt mondja: a MOA a nevelést, az oktatást, a tudományos munkát népszerűsíti. A videó 2012 után készülhetett, mert ebben Aján a londoni olimpia sikereiről beszél. A MOA feladatai közé sorolja az iskolákkal való kapcsolattartást, a magyar olimpiai mozgalom népszerűsítését. A kérdés már csak az, hogy ezt a testületet tényleg Aján Tamásnak kell-e vezetnie?

A választ néhány hét múlva vélhetően megtudjuk.