A WTA vezetője szerint is egyesülhet a férfi és a női profi tenisz világa

Miami Open 2019 - Day 3 GettyImageRank3 Presenting Open People SPORT HORIZONTAL THREE QUARTER LENGTH Czech Republic TENNIS USA Florida - US State Miami Award CEO Two People Photography Good Sportsmanship tatare WTA Tour Miami Gardens Petra Kvitová Steve S
MIAMI GARDENS, FLORIDA - MARCH 20: WTA CEO Steve Simon (L) presents the Karen Krantzcke Sportsmanship Award to Petra Kvitova of the Czech Republic on Day 3 of the Miami Open Presented by Itau at Hard Rock Stadium on March 20, 2019 in Miami Gardens, Florida. Michael Reaves/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A női teniszversenyeket szervező WTA irányítója, Steve Simon szerint "abszolút lenne értelme" az egyesülésnek a férfi tornákat rendező ATP-vel, de ennek nem szabad "bekebelezésnek" tűnnie.

A két szervezet összeolvadásának ötletét először Roger Federer vetette fel, s a javaslatot több korábbi és mostani éljátékos mellett Simon és az ATP elnöke, Andrea Gaudenzi is üdvözölte. A női teniszezők közül ugyanakkor többen is jelezték, hogy a közös szervezetben egyenlő képviseletet akarnak.

– nyilatkozott Simon a New York Timesnak.

"Jelenleg saját magunkkal, más sportligákkal és szórakoztató iparágakkal versenyzünk. Küzdünk a szurkolókért, a támogatókért, a közvetítésekért, hogy fejlődni tudjunk" – tette hozzá.

A sportágat összesen hét szervezet irányítja, az ATP és a WTA mellett a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a négy Grand Slam-torna szervezői.

Steve Simon és a kétszeres wimbledoni győztes cseh teniszező, Petra Kvitová Forrás: AFP/2019 Getty Images/Michael Reaves

Az egyesülés többek között egyszerűsítené a televíziós szerződéseket és a szponzori megállapodásokat. A férfi és a női világranglista számításának mások a szabályai, mint ahogy például a pályán történő edzői tanácsadásra is más előírások vonatkoznak a két nem esetében.

– jelentette ki Simon.

Hangsúlyozta: ez nem a WTA megmentésére irányuló próbálkozás lenne. Simon szerint a mostani válság, amelyet a koronavírus-járvány idézett elő, egyedülálló a teniszéletben, s ez akár lehetőséget is magában rejt.

"Ha megállapodás születik a célról, akkor már gyorsan mennek a dolgok" – tette hozzá.

A teniszszezont márciusban függesztették fel a pandémia miatt, a kényszerpihenő legalább július közepéig tart.