Vágólapra másolva!
Jövő május 10. és 23. között rendezik a budapesti vizes Európa-bajnokságot az Európai Úszó Szövetség (LEN) keddi bejelentése szerint.

A LEN először március 20-án halasztotta el az úszók, szinkronúszók, nyíltvízi úszók és műugrók kontinensviadalát, akkor május 11. és 24. közötti időszakról augusztus 17-30. közé helyzete át. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az augusztusi időpont sem megfelelő, és jelezte, várhatóan jövő májusban kerül sor az eseményre.

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Örülünk, hogy sikerült megállapodnunk az Európa-bajnokság új időpontjáról. A magyarok szerelmesei a vizes sportoknak, és különösen egy ilyen rendkívüli időszak után az emberek még inkább szívesen figyelik majd a legjobbakat.

- idézte a LEN közleménye Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt.

Paolo Barelli, a LEN elnöke kiemelte, az új időpont tökéletesen szolgálja a sportolók felkészülését az ugyancsak egy évvel elhalasztott tokiói olimpia előtt, és bízik benne, hogy 2021-ben újra fantasztikus lesz a hangulat a telt házas Duna Arénában.

Az is eldőlt, hogy a vízilabdázók koronavírus-járvány miatt félbeszakított nemzetközi kupaidényét - azaz a férfi Bajnokok Ligáját, az Eurokupát és a női Euroligát - törölték.

A férfiak legrangosabb sorozatában három magyar csapat volt érdekelt:

címvédőként az FTC-Telekom Waterpolo és az OSC a B csoportban szerepelt, előbbi a második, utóbbi az első helyen állt. Az OSC ráadásul fantasztikus szezont tudhatott maga mögött, ugyanis mind a zöld-fehéreket, mind az olasz sztárcsapatot, a Pro Reccót is legyőzte. Utóbbi diadalával az olaszok hatéves hazai veretlenségét törte meg.

Az OSC csapata remekelt az európai kupaporondon Forrás: Madar Dávid/OSC Waterpolo

Az A csoportban a Szolnoki Dózsa az ötödik helyen állt, amikor félbeszakadt az idény, kevés esélye lett volna a nyolcas döntőbe jutásra. Az Eurokupában a ZF-Eger a Brescia elleni elődöntős párharc első felvonását idegenben még lett tudta játszani február végén. A női Euroligában a negyeddöntős szakaszban ért véget a sorozat, itt a Dunaújváros a Dinamo Uralocska ellen játszott döntetlent.