Akár idény közben csapatot válthat a négyszeres Tour-győztes

cycling Horizontal TOUR DE FRANCE PODIUM LOGO BUST THUMBS UP YELLOW JERSEY
(FILES) In this file photo taken on July 09, 2017 Great Britain's Christopher Froome thumbs up as he celebrates his overall leader yellow jersey on the podium at the end of the 181,5 km ninth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race between Nantua and Chambery. Chris Froome was cleared on July 2, 2018 of wrongdoing in his 'anti-doping' case which had cast a shadow over his participation in the Tour de France. "The Union Cycliste Internationale (UCI) confirms that the anti-doping proceedings involving Mr Christopher Froome have now been closed," cycling's ruling body announced. Team Sky's four-time Tour de France champion has been under a cloud since he was found to have twice the permissible amount of asthma drug Salbutamol in his system during September's Vuelta a Espana, which he won. / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
Vágólapra másolva!
Akár idény közben csapatot válthat az országúti kerékpáros Chris Froome, aki ötödik sikerére hajt a Tour de France-on.

A cyclingnews szakportál emlékeztetett: a 35. születésnapját jövő szerdán ünneplő brit sztár hároméves szerződése az esztendő végén lejár, és még nem hosszabbította meg azt csapatával, az Ineosszal. Froome 2010 óta erősíti a korábban Sky néven futott brit istállót, amelynek színeiben a négy Tour-győzelem mellett a Vuelta a Espanát kétszer, míg a Giro d'Italiát egyszer nyerte meg. A francia körversenynek a koronavírus-járvány miatt augusztus 29. és szeptember 20. közé halasztása kapóra jön számára, mivel súlyos sérülés és egyéves kihagyás után, röviddel a világjárvány elterjedése előtt tért vissza. Április végén egyértelműen jelezte: a legtöbbszörös Tour-győztesként kíván visszavonulni, márpedig amennyiben szeptember 20-án Párizsban ismét magára ölthetné a sárga trikót, úgy felzárkózna a négy rekorder, az egyaránt öt-öt sikerrel rendelkező Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain mellé.

Az Ineosnál azonban még nem tisztázott a kapitánykérdés, mivel a csapatban teker Froome honfitársa, a május végén 34. születésnapját ünneplő Geraint Thomas, aki 2018-ban diadalmaskodott a Touron, valamint a címvédő Egan Bernal is. A 23 éves kolumbiai versenyző egy hete kiemelte: noha tiszteli csapattársait, nem dobja el egy újabb győzelem lehetőségét, és nem áldozza fel magát értük.
Froome iránt már több World Tour-csapat is érdeklődött, amelyek 2021-től szívesen tudnák soraikban. A Tour de France halasztása nyomán pedig egyre erősebb hangra leltek azok a pletykák, amelyek szerint a brit klasszis akár már idény közben válthat. A nemzetközi szövetség (UCI) szabályai szerint amennyiben az összes fél egyetért, úgy erre augusztus első két hetében van lehetőség, így Froome akár egy másik csapatban is nekivághat a Tournak

A híresztelésekre a bringás nem reagált, azt azonban ismét megerősítette: idén egyértelműen a francia körverseny áll a középpontban. "A tavalyi bukásom és az azt követő felépülés után biztos vagyok abban, hogy győztes formában térek vissza a Tourra. Hogy 2020 után melyik csapatban szerepelek majd, azt még nem tudom" - fogalmazott. Egyben megerősítette, hogy nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.