Vágólapra másolva!
Jakab Vilmos már nagyon régóta William Jakab néven él. Az egykori válogatott ökölvívó 1984 óta lakik az Egyesült Államok keleti partján, New Yorkban. Az Origo megkereste az egykori középsúlyú, majd félnehézsúlyú ökölvívót. Kiderült, hogy "Willi" húsvét előtt elkapta a koronavírust, és bár kórházba nem ment, hat hét alatt rendbejött, kikúrálta magát.

Jakab Villmos a hetvenes évek közepének legjobb középsúlyú, majd félnehézsúkyú ökölvívója volt Magyarországon. 1967-ben a Szakipari Építőkben kezdett eljárni az edzésekre, majd az Újpesti Dózsához került, ahol Kellner Ferenc lett az edzője. Nyolcszor nyert magyar bajnokságot. Nem akart bokszoló lenni, még akkor sem, amikor 1969-ben és 1970-ben is ifjúsági magyar bajnokságot nyert. Ő birkózni akart, de végül mégsem váltott sportágat.

Az 1975-ös katowicei Európa-bajnokságra nagy reményekkel érkezett, hiszen szinte minden versenyt megnyert az előző években. Azonban első meccsén 4-1 arányú vereséget szenvedett az olasz Matteo Salveminitől. Jakab szerint ezt a meccset elvették tőle. A szakvezetés utána döntött úgy, hogy miután az állandó fogyasztások inkább hátrányára vannak a versenyzőnek,

a továbbiakban fénehézsúlyban fog indulni Jakab.

"Willi" szerint jót is tett neki ez, mert kevesebbet kellett szenvednie ezután a súlyfelesleg miatt.

Az 1976-os montreáli olimpiára is kijutott, ahol azonban első meccsén vereséget szenvedett az argentin Juan Domingo Suáreztől.

Ami a koronavírussal kapcsolatos betegségét illeti, azt írta nekünk, hogy a betegséget húsvét előtt kapta el. Először csak a ízérzéke ment el, majd az étvágya is, nem tudott aludni,

- írta. Kórházba nem ment, mert saját bevallása szerint ott meghalt volna, inkább ezüstkolloiddal kúrálta magát, melyet már több mint húsz éve használ. Három hét után kezdett az ízérzéke visszajönni, akkor már enni is tudott, közben viszont lefogyott tizenöt kilót.

Jakab Vilmos Forrás: Facebook/William Jakab

Jakab Vilmos 1982-ben távozott Párizsba, majd nem sokkal később Münchenbe, ahol két évig élt. Ott debütált profi ökölvívóként, három mérkőzést vívott, ebből kettőt nyert meg. 1984-ben az Egyesült Államokba távozott. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy még a CIA is faggatta Magyarországról, de nem mondott semmi rosszat hazájáról.

Amerikában Montreal középsúlyú olimpiai bajnoka, az akkor már profi Micháel Spinks felkészülését is segítette. (Spinks egyébként többször is megvédte világbajnoki címét, 1988-ban azonban befejezte az ökölvívást, miután Mike Tyson az első menetben kiütötte őt.)

Jakab Vilmos hazajár Magyarországra, ilyenkor igyekszik találkozni régi barátokkal és sport-, edzőtársakkal is.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.