Vágólapra másolva!
A tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották, egészen pontosan 2021. július 23. és augusztus 8. között kerülhet sor az ötkarikás játékok megrendezésére. A világ egyik vezető egészségügyi tudósa, Devi Sridhar szerint viszont ez csak akkor lehetséges, ha addigra lesz oltóanyag a koronavírus ellen.

Az edinburgh-i egyetem professzora, Devi Sridhar szerint irreális a jövő évi olimpiarendezés, amennyiben nem sikerül addig a vírus elleni védőoltás kifejlesztése. Korábban John Coates, a NOB koordinációs bizottságának vezetője ismerte el, hogy

a koronavírus-járvány a jövő évi rendezést is veszélyeztetheti.

„Ha egy éven belül sikerül megtalálni az oltóanyagot, amely mindenki számára elérhető, megfizethető lesz, na és persze hatékony lesz, akkor reálisnak tartom az olimpia megrendezését 2021-ben.

Amennyiben ez nem sikerül, akkor irreális a rendezés.

A helyes döntés az volt, hogy elhalasztottuk az olimpiát, jövőre pedig újraértékeljük a helyzetet" – idézte Devi Sridhart a BBC.

A kutató szerint nehéz megmondani, meddig tarthat a vakcina kifejlesztése. Könnyen lehet, hogy egy éven belül meglesz, de az is, hogy hosszabb ideig fog tartani a folyamat. Márpedig a 2021-es tokiói olimpiának az egyik alapfeltétele, hogy legyen védőoltás.

Jövőre se lesz olimpia, ha addigra nem lesz vakcina a koronavírus ellen? Forrás: AFP/Charly Triballeau

"Azt halljuk a tudósoktól, hogy meglehet egy éven belül a vakcina. Úgy gondoltam,

– mondta Devi Sridhar. Kiemelte, hogy egyelőre nem tehet mást a világ, minthogy támogatja a szakértők munkáját, és majd a tudományos közösség megtalálja a kiutat a járványhelyzetből. Sridhar a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója, és az ebolával kapcsolatos globális válaszlépésekkel foglalkozó független testület társelnöke.

A NOB szerint a 2020-as tokiói olimpia reménysugarat jelent a világnak ezekben a nehéz időkben,

az olimpiai láng pedig a fény a jelenlegi sötét alagút végén. Hozzátették, hogy a közös irányító testület mindent el fog követni a siker érdekében.

A tokiói olimpiát március 24-én halasztották el egy évvel a koronavírus-járvány miatt, az ötkarikás játékokat így jelen állás szerint 2021. július 23-augusztus 8. között rendezik meg. Japánban pénteken az egész országra kiterjesztették, és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány miatt. Világszerte több mint 2,24 millió a fertőzöttek és több mint a 154 ezer a halálos áldozatok száma.