Vágólapra másolva!
Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja szerint csak elismerően lehet nyilatkozni a jövő évre halasztott tokiói olimpiai játékok szervező bizottsága, és a mögötte álló japán kormány bátor erőfeszítéseiről, amelyek eredményeként 2021. július 23. és augusztus 8. között sor kerülhet az ötkarikás játékok megrendezésére, majd augusztus 24-től a nyári paralimpia lebonyolítására is.

A tapasztalt sportvezető - akit 1983-ban választottak a NOB tagjai közé - kétszeres olimpiai bajnokként is meggyőződéssel állítja, hogy a világ sportolóinak most elsősorban megnyugvásra, még inkább biztatásra van szükségük, nem bizonytalanságot keltő, sejtelmes vagy rosszul megfogalmazott kijelentésekre. A Nemzet Sportolójának megválasztott sportdiplomata arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban, amikor a kimutatott koronavírus fertőzések száma világszerte már a 2.2 millióit is megközelítette, csak körültekintő és megalapozott előrejelzéseket lehet mérvadónak tekinteni.

Schmitt Pál szerint a sportolóknak most bíztatásra és nem bizonytalanságot
keltő kijelentésekre van szükségük Fotó: Polyák Attila - Origo

„Csak azt tudom feltételezni, hogy aki a napokban azt emlegette, hogy Japánban egyetlen forgatókönyvet ismernek, más szóval „B" tervet semmiképpen sem készítenek, még véletlenül sem egy esetleges újabb halasztásra célzott – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Schmitt Pál. - Kijelentéséből sokkal inkább az olvasható ki, hogy jelenleg minden úgy történik, ahogy arról Abe Shinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke március 24-én megállapodott.

Új anyagi forrásokat aligha lehet megmozgatni, mivel már a 12.35 milliárd dolláros költségvetés is erősen terhelő volt Japánra. A költségvetés jelentős csökkentése a realitás. Az ország jövőre semmiképpen sem számíthat az olimpia megrendezésének köszönhetően olyan gazdasági fellendülésre, amellyel idén számolhatott volna. Új biztonsági protokollt kell kialakítani, kifejezetten nehéz feladatnak ígérkezik a mintegy 70 ezer önkéntes újra mozgósítása és felkészítése, nem is beszélve az olimpiai falu sorsáról, a sportlétesítmények őrzéséről és karbantartásáról, hogy csak néhány tételt említsek."

A magyar sportdiplomata elismeréssel nyilatkozott azokról a nemzetközi sportszövetségről, amelyek kalapot emeltek, és vita nélkül tértek ki a 2021-es – elnevezésében továbbra is Tokió2020 – nyári olimpia elől, tudomásul véve, hogy világbajnokságaikat csak 2022-ben tudják megrendezni. Közös, a körülményekhez képest még elfogadható jó megoldásokra lesz szükség az olimpiai kvalifikációs, illetve az előolimpiai versenyek időpontjának és helyének kijelölésénél is.

Jövőre már nem ugyanaz lesz a tokiói olimpia Forrás: AFP/Charly Triballeau

„Ez is a sport összetartó erejét bizonyítja,

amely a mostani nehéz helyzetben mutatja meg igazán, hogy a gondok nem eltávolítják egymástól a sportvilág szereplőit, hanem az egységet erősítik – mondta befejezésül Schmitt Pál.

Ehhez csak annyit, hogy a nyári olimpiának otthont adó Japán jelenleg nem tartozik a világ leginkább koronavírussal fertőzött országai közé. Az április 17-én közzétett adatok szerint a „Felkelő Nap" országában eddig 9231 a vírussal fertőzöttek száma, ennél 23 országban rosszabb a helyzet.