Japán nem tett ígéretet az olimpia pluszköltségeinek átvállalására

ABE, Sindzó
Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Tokióban 2020. március 24-én. Sindzó a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való megbeszélést köövetően bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztanák a 2020-as tokiói nyári olimpia megrendezését
Vágólapra másolva!
Abe Sindzó japán kormányfő azt mondta: nem ígérte meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy országa átvállalja a tokiói olimpia elhalasztásából fakadó többletköltségeket. A miniszterelnök a tokiói törvényhozásban beszélt erről kedden.

"Nem tettem ígéretet arra, hogy Japán viseli az olimpia 2020-ról 2021-re halasztásának járulékos költségeit. Ez nem felel meg a valóságnak" - jelentette ki a kormányfő. Országa ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében - hangsúlyozta -, hogy a jövő évi játékokat úgy rendezzék meg, hogy "az emberiség győzelmet aratott a koronavírus felett".

Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Tokióban Forrás: MTI/EPA/Jiji Press/-

Múlt hétfőn a japán hírügynökség arról számolt be, a miniszterelnök beleegyezett a halasztással összefüggésben felvetődő költségek átvállalásába, amelyek a Kyodo információja szerint hárommilliárd dollárra rúghatnak. Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője másnap úgy nyilatkozott, Abe Sindzó nem kötött konkrét egyezséget a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Ezután bontakozott ki a vita a NOB és a japán szervezőbizottság között arról, hogy melyik fél milyen arányban viseli a tokiói játékok halasztásának költségeit.

A tokiói olimpia idén július 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendezik meg az eseményt. Ennek értelmében a játékokat jövő július 23. és augusztus 8. között tartják.

Az eddigi előkészületekre szakértői becslések szerint Japán már több mint 12 milliárd dollárnyit költött.