Egy koronavírusos van a világ tíz legjobban kereső sportolója között

Brooklyn Nets Media Day GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 27: Kevin Durant #7 of the Brooklyn Nets speaks to media during Brooklyn Nets Media Day at HSS Training Center on September 27, 2019 in the Brooklyn Borough of New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mike Lawrie/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A világ tíz legjobban kereső sportolója közül mindenkit máshogyan érintett a koronavírus-járvány. De ami közös bennük, hogy a járvány - egyelőre - nem üríti ki a pénztárcájukat. A legrosszabbul Kevin Durant járt, aki több csapattársával együtt megfertőződött a koronavírussal.

1. Lionel Messi

A lista első három helyén három futballista található. Közülük Messi a legjobban kereső futballista, 92 millió dolláros éves fizetése mellé az olyan örök életére szóló szponzori szerződések, mint amilyet az Adidasszal és a Pepsivel kötött, további 35 milliót hoznak neki a konyhára.

A hatszoros Aranylabdás hétfőn közösségi oldalán jelentette be, hogy

a Barcelona játékosai a klub biztos fennmaradása érdekében lemondanak fizetésük 70 %-áról.

Ez nagyjából 50 millió dolláros veszteséget jelent a júniusban 33. életévét betöltő labdarúgónak.

– mondta Messi.

Lionel Messi 50 millió dolláros veszteséget könyvelhet el a koronavírus miatt Forrás: AFP/Lluis Gene

2. Cristiano Ronaldo

Ronaldo 2018 nyarán szerződött a Juventusba, és írt alá egy négy évre szóló, 340 millió dolláros szerződést. Hogy mit jelentett a „Ronaldo-hatás" az olaszoknak jól mutatja, hogy az átigazolást követő egy napban kétmillióval nőtt az együttes rajongótábora a közösségi médiában, a torinóiak mezeladásai pedig 58 %-kal emelkedtek az első szezon folyamán.

Március utolsó szombatján Giorgio Chiellini közbenjárásával sikerült meggyőzni a Juve játékosait arról, hogy márciusi, áprilisi, májusi és júniusi fizetésükről arányosan mondjanak le.

Ez alapján Ronaldónak 3,8 millió euróval kevesebb bevétele fog származni ebből havi szinten. Ugyanakkor még az is benne van, hogy a Serie A központilag fog úgy dönteni, hogy 30 %-ról kell lemondania mindenkinek. Ha ez bejön, Ronaldo 20 millió euró bevételkieséssel számolhat, vagyis 46 milliós jövedelemre számíthat csapatától.

A Juventus játékosai négyhavi fizetésükről mondanak le Forrás: AFP/Marco Bertorello

Azonban Messihez – és a többi listán szereplő sportolóhoz hasonlóan – neki sem kell kétségbeesnie, saját márkája és a Nike is gondoskodik arról, hogy ne haljon éhen öt gyermekével és feleségével együtt: 45 millió euró innen is be fog neki esni a kasszába még ezekben az „ínséges" időkben is.

3. Neymar

A Barcelona 2017 nyarán 263 millió dollárért adta el a brazilt a PSG-nek, hogy a franciákkal ötéves szerződést köthessen. Neymar ezzel évi 75 millió dollárt keres a sztárcsapatnál, ahol ő a legnagyobb sztár. A Mundo Deportivo szerint most a katalánok szeretnék visszaszerezni a 28 éves klasszist. Ennek nem akárki, hanem maga Messi a szószólója, aki - ha hihetünk az öltözői pletykáknak - kijelentette, hogy ha nem erősítik meg nyáron a csapatot, akkor távozik.

José María Bartomeu már a konkrét ajánlatát is elküldte a hét elején érte, valamint az interes Lautaro Martínezért. Ezután szerdán a katalánok már arra kérték Neymart, hogy utasítsa vissza az ajánlatukat a koronavírus-járvány miatt várható gazdasági visszaesés miatt.

Neymar már március 18-án hazautazott Brazíliába csapattársával Thiago Silvával, azonban arról, hogy lemondott volna fizetésének hányadáról, még nem érkezett hír.

Saúl Alvárez legközelebb szeptemberben lépne ringbe - elméletileg Forrás: AFP/2019 Getty Images/Steve Marcus

4. Saúl Alvárez

A tavaly 94 millió dolláros bevételt elkönyvelő bokszoló 51 profi mérkőzéséből eddig egyet, az 50/50-nel visszavonuló Floyd Mayweather ellenit veszített el. Ez alapján a félelmetes statisztika alapján semmi meglepetés nincs abban, hogy a jövőben 35 millió dollárt kap majd a DAZN médiacégtől. Ez az Alvárez által 2018 őszén megkötött 11 mérkőzésre szóló, 365 millió dolláros üzlet része.

Nagy kérdés, mikor láthatjuk legközelebb a mexikóit a ringben. Nem sokkal a járvány kirobbanása előtt jelentették be, hogy szeptemberben a Dallas Cowboys NFL-csapatának stadionjában harmadszor is összecsap a kazah Gennadij Golovkinnel. Azonban ahogy az USA-ban jelenleg a helyzet kinéz, nem vagyunk biztosak benne, hogy öt hónap múlva már lehetőség lesz feltölteni nézőkkel egy több mint 80 000 fős lelátót Dallasban.

5. Roger Federer

Ha csak a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező pénzdíjakból származó éves bevételét nézzük – ami 2019-ben 7,4 millió dollár volt -, nemhogy a legjobb tízben, de még a legjobb százba sem biztos, hogy beférne. A világranglista első tíz-húsz helyén álló játékosainak éppen ezért nem fog hatalmas bevételkiesést jelenteni, hogy július 13-ig egészen biztosan nem léphetnek pályára.

Roger Federer bevételeinek kis százaléka származik pénzdíjakból Forrás: AFP/Glyn Kirk

Federer pénzdíjakból származó bevétele alig 8 %-a volt a teljes bevételének 2019-ben.

Hogy lehet ez? Úgy, hogy a Mercedes-Benz, a Rolex, a Wilson és a Credit Suisse által bejövő szponzorpénzek összesen 86 millió dollárt tesznek ki. Mondanunk sem kell, hogy a lista többi tagja közül senki még csak megközelíteni sem tudja ezt az összeget.

6-7. Russell Wilson és Aaron Rodgers

A két legjobban fizetett NFL-játékos, a seattle-i Wilson és a green bay-i Rodgers 2019-es jövedelme között alig 200 000 dollár különbség volt. Wilson 80,5 millió dolláros fizetésétől a 2010-es bajnok nem marad el sokkal, 9-9 milliós szponzori bevételük között pedig egyáltalán nincs különbség.

Russell Wilson, a Seattle Seahawks irányítója Forrás: AFP/2020 Getty Images/Stacy Revere

Az NFL-nek ha szerencséje van, pont megússza a járványt. Az előző idény február elején véget ért, a következő pedig csak szeptember 10-én kezdődne.

– mondta egy keddi konferenciabeszélgetés során Jeff Pash, az NFL alelnöke. De ahogyan Saúl Alvárez bokszmérkőzését, úgy ezt is átírhatja a járvány amerikai alakulása.

8. LeBron James

Federer mellett egyedül LeBron James bír 50 millió dollár feletti marketingbevételekkel a legjobb tízben. 2018-ban az örökkévalóságot hajszolva érkezett meg a Los Angeles Lakers csapatába, és írt alá négy évre szóló, 153 millió dolláros szerződést. A 35 éves kosárlabdázó már készül a játék utáni életre is, sőt már javában elkezdte építeni kapcsolatait. Így lehet saját médiavállalata, producerként saját tv-műsora (The Shop) vagy egy pizza-franchise társtulaja.

LeBron James az egyik legtudatosabban építkező a pályán kívül a listán szereplők közül Forrás: AFP/2020 Getty Images/Harry How

Az NFL-lel szemben az NBA nem úszta meg ilyen olcsón a koronavírust – és itt nem csak a mikrofonok összefogdosásával a játékosok közül elsőként megbetegedő Rudy Gobert-ről van szó. A szezont félbeszakították, azonban Adam Silver, a liga vezetője már most extrém dolgokon töri a fejét, hogyan lehetne folytatni a bajnokságot.

Az ESPN információi szerint a játékosok fizetésének 25 %-át is visszatarthatja a liga, amíg ez a helyzet fennáll. Ez azt jelentené, hogy mérkőzésenként nagyjából 1 %-ot buknának Jamesék.

Egyelőre azonban nincs erről szó, így április 15-ig egészen biztosan megkapják a normális fizetésüket.
Ugyanakkor a liga már letétbe helyezte a fizetések 10 %-át, amit csak a válság után fog majd odaadni a kosarasoknak. Ez összesen 380 millió dollár biztosítékot jelent. Hatalmas a számháború tehát a világ egyik legértékesebb versenysorozata körül is.

9-10. Stephen Curry, Kevin Durant

A listán egyetlen sportolóról derült ki eddig, hogy koronavírusos. Kevin Durant a szezon előtt szerződött a Curry-t is foglalkoztató Golden State Warriors-ból a Brooklyn Nets-hez.

Vagyis már itt, a járvány amerikai gócpontjának számító New Yorkban kapta el a fertőzést másik négy csapattársával együtt.

Érthető módon számára most nem az az elsődleges, hogy 30,4 millió dollárt keres-e vagy „csak" 20 milliót.

Kevin Durant a Brooklyn Nets játékosaként kapta el a koronavírust Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Lawrie

Curry nemrég épült fel sérüléséből. Mire ez megtörtént, a Golden State az NBA legrosszabb mutatójú együttesévé esett vissza (15 győzelem, 50 vereség), miután 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban még bajnoki címet ünnepelhetett a 32 éves játékos vezérletével. A tavaly közel 80 millió dolláros bevételt elkönyvelő Curry visszatérése után mindössze egy mérkőzésen léphetett pályára, mielőtt felfüggesztették a sorozatot.

Mivel a Forbes legfrissebb listáját rendre júniusban adja csak ki, ezért a 2019-es adatokra támaszkodva készítettük el ezt a cikket.