Továbbra is kerülnek elő a riói olimpiával kapcsolatos korrupciós ügyek

The Olympic Flame Arrives In Rio De Janeiro Rio De Janeiro Rio De Janeiro 2016 Brasil Brasil 2016 Sports Olympics Olumpic Games Games TORCH Olympic Flames People BOAT Maracana Torch Relay 3 August 2016 3rd August 2016 NurPhoto
Rio de Janeiro korábbi főpolgármestere, Eduardo Paes az olimpiai lánggal
Vágólapra másolva!
A 2016-os olimpiára készült létesítmények építési megbízásainál folytatott passzív korrupcióval és vesztegetés kísérletével vádolták meg Eduardo Paest, Rio de Janeiro korábbi főpolgármesterét.

A szövetségi ügyészi hivatal vádirata szerint - melyet egy riói bíróság befogadott - a politikus tudtával lehetetlenítettek el több jelentkező vállalatot is az észak riói Deodoro Olimpiai Park kivitelezésének pályázati eljárása során, azért, hogy egy előre kiválasztott konzorciumé legyen a beruházás.

Az insidethegames.biz oldal híre szerint a projekt a Whitewater Stadion, a BMX Centrum, a hegyikerékpáros park, a gyeplabda centrum, a sportlövő központ, az Ifjúsági Aréna és a Deodoro Stadion egyes épületeinek kivitelezését foglalta magában, 660 millió reál (41,8 milliárd forint) értékben.

Rio de Janeiro korábbi főpolgármestere, Eduardo Paes az olimpiai lánggal Forrás: NurPhoto via AFP/Wu Wei/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Wu Wei

A vádak alapján a pályázaton közel 40 érdeklődő indult volna, ám a komplex kiírás miatt végül csak a győztes cégé volt érvényes, mely mögött Queiroz Galvao áll. Az ügyészség nyomozásának eredménye szerint viszont Galvao sem rendelkezett a szükséges referenciákkal, ezért Paes közbenjárására létrehoztak egy vállalatot, mely mögé a OAS nevű cég is beállt, mert neki megvoltak a kellő referenciái.

A vizsgálat viszont bizonyította, hogy az OAS egyáltalán nem vett részt a kivitelezésben, csak a feltételek teljesítéséhez szükséges igazolásokat "kölcsönözte" az új cégnek.

Nem az építkezések elnyerése ugyanakkor az egyetlen problémás része a sportkomplexumot érintő teljes beruházásnak. Az ügyészség szerint ugyanis Galvao 120 millió reált kapott azért, hogy kétmillió tonna földet elhordjon a területről, ám ez nem történt meg, csupán "jelentéktelen" mennyiségű földet szállítottak el.

Paes sajtófőnöke révén tagadta a vádakat, egyben jelezte, furcsának és gyanúsnak tartja, miszerint nem sokkal azután merülnek fel ilyen abszurd gyanúsítgatások vele szemben, hogy bejelentette, ismét harcba száll a főpolgármesteri címért.

Az 50 éves korábbi városvezetőt többször vádolták már kenőpénzek elfogadásával az olimpia kivitelezései kapcsán, ám ezek a vádak vagy nem jutottak el a bíróságra, vagy ejtették őket.