Sértődés? Félelem? Újabb botrány a magyar ökölvívásban

Harcsa Zoltán, boksz, ökölvívás
UNITED KINGDOM, London : Zoltan Harcsa of Hungary reacts to his points decision loss to Esquiva Falcao Florentino of Brazil in the Middleweight (75kg) boxing quarterfinals of the 2012 London Olympic Games at the ExCel Arena August 6, 2012 in London. AFP PHOTO / Jack GUEZ
Vágólapra másolva!
Harcsa Zoltán, a közelmúlt legeredményesebb magyar amatőr ökölvívója kedden bejelentette visszavonulását. E szimpla mondat mögött sokkal több van, mint az elsőre gondolnánk. Hiszen az alig több mint 4 hónap múlva kezdődő olimpia előtt történt meg.

A 27 éves, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, Európa Játékok-harmadik, olimpiai negyeddöntős középsúlyú (75 kg) bokszoló Facebook-oldalán közzétette videóban osztotta meg döntését a közvéleménnyel.

Harcsa Zoltán - a szintén öklöző bátyjával, Norberttel készített videóban - elhatározását azzal indokolta, hogy

a sportági szövetség szerinte felrúgta saját korábban lefektetett válogatási elveit azzal, hogy keddre válogatót írt ki számára a már profi Bacskai Balázs ellen, aki nem indult el a Bocskai emlékversenyen február elején, ráadásul kötelezően előírt edzőtáborokban sem vett részt.

Harcsa szintén nehezményezte, hogy a mérkőzés a nyilvánosság kizárásával zajlott volna, ráadásul a válogatóról ő mindössze egy hete szerzett tudomást csapattársaitól.

Eddig az MTI jelentése, de érdemes egy kicsit elmerülni a részletekben is. Ebben segít nekünk a Magyar Nemzet munkatársa, Ch. Gáll András, aki hosszabb cikkben elemezte az eseményeket. Most ebből idézünk.

A Bacskai és Harcsa közötti mérkőzésre a Madárfészek Akadémia újpesti boksztermében került volna sor kedd délután három órakor, a közönség és a szakma teljes kizárásával, pusztán a pontozók és néhány MÖSZ-elnökségi tag, köztük Erdei Zsolt szakmai társelnök jelenlétében. A tét az volt, Harcsa és Bacskai közül melyikük induljon a 75 kg-os súlycsoportban a március 13-20. között Londonban rendezendő európai olimpiai selejtezőn, vagy ha ott nem jár sikerrel, akkor a két hónappal később esedékes párizsi világselejtezőn.

A MÖSZ elnöksége egyhangú határozattal úgy döntött, hogy a mérkőzést zárt kapuk mögött, a közönség és a szakma teljes kizárásával rendezik meg,

csupán a pontozóbírók és néhány elnökségi tag jelenlétében. Hogy miért, arra nem sikerült magyarázatot kapni, de hogy ez a megoldás nem volt szerencsés, az biztos, mert alapot adott összeesküvés-elméletek gyártására.

Amikor 15.00 órakor a két bokszoló megjelent a szorítóban, Harcsa letette a kesztyűjét, és bejelentette, hogy nem bokszol, sőt, be is fejezi pályafutását.

"Többen is jelezték, a meccs eredménye már az előtt el volt döntve, mielőtt szorítóba léptünk volna, ezért is rekesztették ki a közönséget, hogy ne legyenek szemtanúk – mondta a Magyar Nemzetnek a feldúlt Harcsa Zoltán.

Múlt héten szóltak, hogy lesz ez a mérkőzés, amikor betegen feküdtem kint Sheffieldben, az edzőtáborban. Akkor már tudtam, hogy nem fogok kiállni és részese lenni egy ilyen kutyakomédiának. Húsz évet adtam az életemből az ökölvívásnak, ennyi volt, befejeztem.

Bacskai Balázs másképpen látja a történteket:
Szerintem annyi történt, hogy Zolinak tele lett a gatyája – mondta a 32 éves ökölvívó, aki januárig Rácz Félix védence volt profiként, csakhogy akkor a menedzser visszavonult. – Hát nem az lett volna a legtisztább, ha egymás között eldöntjük, ki a jobb?

Tény, hogy a válogatott edzőtáborain nem vettem részt, de akkor még profi voltam, a Bocskain pedig sérülés miatt nem tudtam indulni, pedig akartam. Kilenc nap van hátra a londoni olimpiai selejtezőig, most is edzésben vagyok, Marsi László edző készít fel, és hivatalosan a Vasas-Süllős versenyzője vagyok. Jól tudom, az amatőr bunyó más, mint a profi, de szeretném sikeresen képviselni színeinket Londonban, s ha ott nem sikerül, akkor majd májusban Párizsban.

A Magyar Ökölvívó Szövetség álláspontját itt olvashatják:

Az ökölvívó szövetség szerint hazugságokkal tömték tele Harcsa Zoltán fejét

Felhergelték és hazugságokkal félrevezették a 75 kilós Harcsa Zoltánt, aki kedden délután bejelentette, hogy nem kíván többet a magyar ökölvívó-válogatottban szerepelni. Harcsa egyben azt is közölte, hogy 27 évesen - ereje teljében - befejezi sportpályafutását. A két olimpiát is megjárt magyar ökölvívónak a profik táborát erősítő Bacskai Balázzsal kellett volna megmérkőznie a Madárfészek Akadémián, hogy eldőljön: melyik versenyző utazzon a londoni olimpiai kvalifikációs versenyre.